Πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας τα υβριδικά αυτοκίνητα; Πώς υπολογίζεται το ποσό;

Τα τέλη κυκλοφορίας είναι ένα επιπλέον ετήσιο έξοδο για τους οδηγούς. Αυτοί που έχουν ηλεκτρικό όχημα απαλλάσσονται πλήρως. Με τα υβριδικά τι γίνεται όμως;

  • -
  • -

Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αναζητούν τρόπους για να γλιτώσουν από τα τέλη κυκλοφορίας. Το χαράτσι αυτό, υπολογίζεται είτε με βάση τη χωρητικότητα του κινητήρα, είτε με βάση τις εκπομπές ρύπων που εκπέμπει το όχημα, ανάλογα με τη χρονολογία ταξινόμησής του. Ποια είναι όμως τα αυτοκίνητα που ευνοούνται από το σύστημα και απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή των τελών;

Μπορεί να γλιτώσει από τα τέλη κυκλοφορίας όποιος αποκτήσει ένα υβριδικό αυτοκίνητο; Παίζει ρόλο αν πρόκειται για καινούργιο ή για μεταχειρισμένο; Ας δούμε τι ισχύει. 

hybrid

Τι τέλη κυκλοφορίας πληρώνουν τα καινούργια υβριδικά;

Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας που ενσωματώνουν ή του κυβισμού τους. Έτσι και τα υβριδικά, αν είναι καινούργια ή αν έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ε.Ε. μετά την 1/1/2021, πληρώνουν τέλη αναλόγως των εκπομπών CO2 κατά WLTP που αναγράφουν στην άδεια κυκλοφορίας. Ένα υβριδικό που εκπέμπει έως 122 gr/km απαλλάσσεται πλήρως από τα τέλη, ενώ όποιο εκπέμπει από 123 gr/km και πάνω, επιβαρύνεται ακριβώς όσο και οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο.

Για παράδειγμα, το Toyota Yaris Cross σε καμία υβριδική του εκδοχή δεν επιβαρύνεται με τέλη, αφού όλες οι εκδόσεις εκπέμπουν 103-107 gr/km. Αντίθετα, το υβριδικό Hyundai Tucson εκπέμπει από 130 έως 144 gr/km, οπότε επιβαρύνεται με ένα ποσό μεταξύ 83 και 101 €.

Δείτε επίσης: Ποια αυτοκίνητα δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023

Tι ισχύει για τα πιο παλιά υβριδικά αυτοκίνητα;

Εδώ θα πρέπει να διακρίνουμε 2 κατηγορίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο σημερινό καθεστώς των τελών κυκλοφορίας: Τα παλαιότερα υβριδικά που έχουν ταξινομηθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010, και τα πιο καινούργια που έχουν κυκλοφορήσει από την 1η Νοεμβρίου 2010 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ταξινομημένα πριν τις 31/10/2010:
Η χρέωση σε αυτά τα υβριδικά αυτοκίνητα γίνεται βάση κυβισμού. Εφόσον ο κυβισμός δεν ξεπερνά τα 1.549 cc, απαλλάσσονται, ενώ στα υβριδικά με κινητήρα από 1.549 κ.εκ. και πάνω τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των συμβατικών αυτοκινήτων με ίδιο κυβισμό. Για παράδειγμα, ένα υβριδικό SUV Lexus RX450h του 2009 το οποίο διαθέτει κινητήρα βενζίνης 3.500 cc, δεν πληρώνει τα 1.150 ευρώ που θα του αναλογούσαν βάσει κυβισμού, αλλά 690 ευρώ. Ένα υβριδικό Honda Insight, που διαθέτει κινητήρα 1.300 cc, απαλλάσσεται πλήρως.  

Ταξινομημένα από 1/11/2010 έως 31/12/2020:
Σε αυτά τα υβριδικά το κόστος των τελών υπολογίζεται και πάλι με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας. Όμως οι κλίμακες που ισχύουν είναι διαφορετικές απ' ό,τι στα καινούργια, λόγω του διαφορετικού τρόπου μέτρησης (NEDC). Πιο συγκεκριμένα, όσα εκπέμπουν έως 90 gr/km CO2 απαλλάσονται, ενώ τα υπόλοιπα χρεώνονται με βάση τις αντίστοιχες κλίμακες, όπως ισχύει στα συμβατικά αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, αν ένα υβριδικό του 2015 εκπέμπει 105 gr/km, ο κάτοχος καλείται να καταβάλλει το ποσό των 102,90 ευρώ.

Διαβάστε εδώ τα πάντα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023

Τι ισχύει για τα plug-in hybrid (PHEV);

Για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, τα plug-in hybrid, δηλαδή τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά με δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ρεύμα για κάποια απόσταση, δεν αντιμετωπίζονται από το νόμο ως κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα υβριδικά. Όμως οι εκπομπές CO2 που πετυχαίνουν είναι πολύ χαμηλές, κάτω από 90 gr/km για τα μοντέλα πριν το 2020 και κάτω από 122 gr/km για του 2021 και μεταγενέστερα, οπότε στην πλειονότητά τους απαλλάσσονται. Για παράδειγμα, το πιο καλοπουλημένο μοντέλο της ευρωπαϊκή αγοράς των τελευταίων ετών, το Ford Kuga PHEV, αν και φέρει κινητήρα 2.500 cc, εκπέμπει μόλις 22 gr/km, άρα ο ιδιοκτήτης του δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το ετήσιο χαράτσι των τελών. 

plug

Σημειώστε ότι πριν το 2010 η τεχνολογία των plug-in hybrid δεν είχε περάσει ακόμα σε μοντέλα παραγωγής, οπότε αποκλείεται να βρείτε κάποιο τόσο παλιό τέτοιο αυτοκίνητο και να χρειαστεί να πληρώσετε τέλη βάσει κυβισμού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...