Έρχονται τεράστιες αλλαγές στο αυτοκίνητο – Σε τέλη κυκλοφορίας, ανασφάλιστα και τεκμήρια

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τεράστιες αλλαγές από το 2025 στο σύνολο της αγοράς του αυτοκινήτου στη χώρα μας.

  • -
  • -

Ακόμη τίποτε δεν είναι επίσημο, από την άποψη ότι όλες οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Η κυβέρνηση λοιπόν, ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα από το 2025 με τις αλλαγές να αφορούν όλα τα μέτωπα.

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας θα κλειδώσουν το Σεπτέμβριο. Θυμίζουμε ότι στα κρατικά ταμεία μπαίνουν κάθε χρόνο 1,2 δισ. ευρώ από τις πληρωμές των τελών, οπότε αντιλαμβάνεστε το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.  

Μέχρι σήμερα τα τέλη καταβάλλονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ή τον κυβισμό του οχήματος (για παλαιά αυτοκίνητα), ενώ προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά με χαμηλούς ρύπους.

Από το 2025 όμως αναμένεται να αυξηθούν τα τέλη στα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, με τα μόνα που δε θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας να είναι τα ηλεκτρικά. Σήμερα δεν πληρώνουν τέλη και τα καινούργια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 1-1-2021, εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 122 gr/km, ωστόσο παραμένει ανοιχτό εάν θα συνεχίσει να ισχύει και αυτό για τα εν λόγω αυτοκίνητα!

Νέες ποινές για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας

Εξετάζεται λοιπόν, η επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών εξετάζουν στο ΥΠΕΘΟ από το 2025. Με το νέο ποινολόγιο όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο. Αντίστοιχα, το ποσό θα αυξάνεται όσο καθυστερεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος.

Big Brother στα ανασφάλιστα οχήματα

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο σύνολο του κρατικού «μηχανισμού» και των υπηρεσιών του θα επεκταθεί και στον εντοπισμό των οχημάτων που ενδεχομένως να κυκλοφορούν ανασφάλιστα. Η ΑΑΔΕ θα εντοπίζει τους παραβάτες και θα τους επιβάλλει πρόστιμο 250 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν καταβάλλει το παράβολο θα βρεθεί αντιμέτπωος με αυξημένα πρόστιμα (πιθανότατα 500 ευρώ) καθώς και διοικητικές αλλά και ποινικές κυρώσεις, που μεταφράζεται σε αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, πινακίδων καθώς και άδειας κυκλοφορίας.

Ηλεκτρονική καταγραφή στα ΚΤΕΟ

Ο ψηφιακός εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων θα βοηθά και στην «αναγνώριση» εκείνων που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο τουλάχιστον 150 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που πιαστούν στη φάκα σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας, θα βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας πρόστιμο 400 ευρώ.

Μειώσεις σε τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Μέχρι σήμερα, τα τεκμήρια βασίζονται στον κυβισμό και το έτος κυκλοφορία του αυτοκινήτου. Το τεκμήριο διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ανέρχεται σε 4.000 ευρώ, για μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. και για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά. Τα προαναφερθέντα ύψη τεκμηρίων ισχύουν για αυτοκίνητα ηλικίας έως 5 ετών.

Η κυβέρνηση εξετάζει λοιπόν τη μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, με τις εν λόγω μειώσεις να επηρεάζουν αντίστοιχα και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σε αυτοκίνητα άνω των 1.929 cc και υπολογίζεται ως ποσοστό του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης.

Δείτε ακόμα: Όλο και πιο παλιά τα αυτοκίνητα στην ΕΕ – Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Απόσυρση παλαιού θερμικού αλλά μόνο για αγορά ηλεκτρικού;

Η κυβέρνηση προφανώς και γνωρίζει ότι το αυτοκίνητο στη χώρα μας είναι η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά. Τόσο σε ότι αφορά την κτήση του όσο και τη χρήση του. Τα ταμεία του Κράτους γεμίζουν μέσω των φόρων και στις δυο περιπτώσεις, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει κι επιπλέον κίνητρα όπως αυτό της απόσυρσης για παλαιά θερμικά οχήματα (ποσό 1.000 ευρώ) για την αγορά όμως αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων. Ενδεχομένως, το μέτρο να αγγίξει και τα υβριδικά μοντέλα ωστόσο η απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθεί το Φθινόπωρο όπου θα υπάρχει και μια πιο σαφής εικόνα για τα έσοδα του κράτους και θα μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει με ασφάλεια στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...