Έρχονται βαριά πρόστιμα σε οδηγούς – Τι ισχύει με τα Τέλη Κυκλοφορίας 2024

Δεν θα υπάρξει καμία παράταση στην προθεσμία για την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας. Όποιος δεν πληρώσει, κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα.

  • -
  • -

Λίγες ημέρες απέμειναν έως ότου λήξει η προθεσμία καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας του 2024. Όσοι δεν έχουν πληρώσει το ποσό που τους αναλογεί για τα τέλη του οχήματός του έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, τους περιμένει μεγάλο πρόστιμο.

Η καταλυτική ημερομηνία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών ζυγώνει και όσοι δεν είναι συνεπείς μέχρι στιγμής, πρέπει να βιαστούν. Τα ειδοποιητήρια για το ποσό που οφείλει κάθε κάτοχος οχήματος είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όσοι επιλέξουν να κάνουν on-line εξόφληση θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν από το πρωί της 29ης Φεβρουαρίου. Αν πραγματοποιηθεί αργότερα, υπάρχει περίπτωση το σύστημα να μην αναγνωρίσει εγκαίρως την πληρωμή, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να χρεώσει τα διπλά Τέλη Κυκλοφορίας εξαιτίας της εκπρόθεσμης εξόφλησής τους.

Πώς θα πληρώσετε

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να πληρώσετε ηλεκτρονικά τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι συγκεκριμένα. Χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet, εισέρχεστε  στην πλατφόρμα Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, επιλέγετε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» και στη συνέχεια «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων». Αφού επιβεβαιώσετε ότι εμφανίζεται το σωστό ΑΦΜ, η πινακίδα του οχήματος και η χρονιά 2024, κάνετε «τσεκ» στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας», σώζετε το αρχείο και το εκτυπώνετε.

aade

Επιλέγοντας «Κατάσταση Οχημάτων» εμφανίζετε την τρέχουσα εικόνα των οχημάτων σας, ενώ σε περίπτωση που έχετε περισσότερα από ένα οχήματα και θέλετε μια λίστα με συγκεντρωμένους τους Κωδικούς Πληρωμής για όλα, μπορείτε να επιλέξετε το «Αρχείο σε Φύλλο Εργασίας».

3 ακόμη τρόποι για να πληρώσετε

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κάνετε εξόφληση, είτε με QR Code, είτε με πληρωμή σε τράπεζα ή ΕΛΤΑ, είτε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας σε δόσεις. Αναλυτικότερα:

1. QR Code

Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό, μπορείτε να πληρώσετε εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας μέσω mobile banking, χωρίς να γράψετε τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η πιο εύκολη και γρήγορη.

2. Web banking

Η διαδικασία μέσω τραπέζης είναι επίσης απλή. Αντιγράφετε τον κωδικό πληρωμής σε μια τραπεζική πλατφόρμα web banking, προσθέτετε το ποσό και εξοφλείτε. Αν διαθέτετε πιστωτική κάρτα πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις μέσω εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων των τραπεζών.

3. ΕΛΤΑ/Τράπεζες

Αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο και προτιμά τη φυσική παρουσία, τότε μπορεί να επισκεφτεί είτε την τράπεζα και να πληρώσει στο ταμείο ή να κάνει χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών με τη βοήθεια κάποιου υπαλλήλου, είτε να επισκεφτεί ένα υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Δείτε ακόμη: Τέλη κυκλοφορίας 2024: Αναλυτικά οι τιμές για όλα τα αυτοκίνητα

Πόσο είναι το πρόστιμο

Αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας, εκτός από το ποσό του ετήσιου τέλος που αναλογεί στο όχημα, επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο:

  • ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Αν δηλαδή έχεις ένα ΙΧ που έχει Τέλη 280 ευρώ και δεν το κάνεις εμπρόθεσμα, τότε εκτός από αυτό το ποσό, θα έρθει ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ για επιπλέον πρόστιμο 280 ευρώ, σύνολο 560 ευρώ.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...