Τέλη Κυκλοφορίας 2025 - Τι αλλάζει;

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Από το 2025, σχεδόν 5,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων πιθανότατα θα δουν ανατροπές στο ύψος των τελών και στα πρόστιμα.

  • -
  • -

Στη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να μελετήσει νέα σενάρια κοστολόγησης των Τελών Κυκλοφορίας και να εισηγηθεί προτάσεις για το τι θα μπορούσε να αλλάξει στο καθεστώς των τελών από το 2025, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με βάση το πλάνο του ΥΠΟΙΚ, στόχος της ομάδας εργασίας είναι η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, η διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

dromoi

Οι αρχικές προτάσεις θα τεθούν προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο και όπως όλα δείχνουν, από το 2025, θα υπάρξει διαφοροποίηση τόσο στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, όσο και στις ποινές σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής.

Τι μπορεί να αλλάξει από το 2025;

Αυτήν τη στιγμή, απαλλάσσονται από το χαράτσι των τελών κυκλοφορίας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όσα εκπέμπουν κάτω από 90 ή 122 g/km CO2, αναλόγως χρονολογίας. Για τα υπόλοιπα, το ύψος των τελών διαμορφώνεται ανάλογα τον κυβισμό τους αν έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 ή τις εκπομπές ρύπων που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας εφόσον κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010.

Όπως αναφέρει το ertnews, το υπουργείο αφήνει ανοικτό το σενάριο αύξησης των τελών στα παλαιότερα αυτοκίνητα στο πλαίσιο εκκίνησης εφαρμογής αντικινήτρων χρήσης των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Τα μόνα οχήματα που θα απαλλάσσονται σίγουρα, θα είναι τα αμιγώς ηλεκτρικά.

Ταυτόχρονα θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την παροχή κινήτρων μέσω της διαδικασίας της απόσυρσης προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν από τους δρόμους αυτοκίνητα 20 ετών και άνω και να αντικατασταθούν από νέα, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Δείτε ακόμη: Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και σενάρια αλλαγής στο χρηματικό πρόστιμο για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σήμερα στο διπλάσιο της αξίας από την πρώτη κιόλας ημέρα καθυστέρησης. Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να καθιερώσει κλιμακωτές πρόσθετες χρεώσεις σε συνάρτηση με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...