Αυτός είναι ο φθηνότερος δημόσιος φορτιστής στην Ελλάδα - 6 ευρώ στα 100 km

Για να γίνει η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αρκεί να έχουμε πολλούς φορτιστές, αλλά θα πρέπει και να πουλάνε φθηνά το ρεύμα. Εμείς βρήκαμε τον φθηνότερο στην Ελλάδα.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Η αθόρυβη λειτουργία, η άμεση ροπή και η εξαφάνιση των εκπομπών ρύπων είναι μερικά πολύ σημαντικά, καθώς εξασφαλίζουν ήσυχες πόλεις, ενεργητική ασφάλεια και καθαρό αέρα.

Στα παραπάνω έρχεται σαν επιπλέον bonus το πάρα πολύ χαμηλό κόστος κίνησης που απολαμβάνουν οι άνθρωποι που οδηγούν ήδη ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικά, όταν φορτίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο σπίτι, μπορεί να κινείται ακόμα και με 3-4 €/100 km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6dc8d57cbdf10e3f2e9c996ff3bbf2b6.jpg

Πώς χρεώνεται η φόρτιση σε δημόσιο φορτιστή;

Αναμενόμενα, όταν χρησιμοποιείται δημόσιος φορτιστής για τον ανεφοδιασμό ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το κόστος κίνησης δεν είναι τόσο χαμηλό. Για την ακρίβεια, εξαρτάται από το πόσο χρεώνεται η kWh (κιλοβατώρα) στον φορτιστή που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Δείτε ακόμα: Τελικά πόσο βρώμικο είναι το ρεύμα είναι στην Ελλάδα;

Φυσικά οι τιμές δεν είναι ίδιες ανάμεσα στους παρόχους και τα δίκτυα φόρτισης, ενώ παράγοντας που αλλάζει την τιμή είναι και η ταχύτητα φόρτισης. Αν χρησιμοποιήσουμε AC ρεύμα (δηλαδή αργή φόρτιση) θα είναι φθηνότερο, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε DC ρεύμα (γρήγορη φόρτιση) θα είναι ακριβότερο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/77fc3a18bb244c42d7eb610c4ff58b3f.jpg

Αυτός είναι ο φθηνότερος δημόσιος φορτιστής στην Ελλάδα

Αυτήν τη στιγμή ο φθηνότερος δημόσιος φορτιστής στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κάτω Αχαΐα. Ονομάζεται Green Station και η χρέωση ξεκινά από 0,3 €/kWh για 11 kW AC, ενώ αν επιλέξουμε 22 kW AC η χρέωση ανεβαίνει στα 0,35 €/kWh. Στον Green Station θα βρούμε και τον φθηνότερο DC ταχυφορτιστή σε όλη την Ελλάδα, με την χρέωση να είναι στα 0,40 €/kWh.

Θεωρώντας ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατά μέσο όρο απαιτεί 20 kWh για κάθε 100 km, τα παραπάνω μεταφράζονται ως εξής. Αν φορτίσουμε στα 11 kW, το κόστος είναι 6 ευρώ στα 100 km. Αν φορτίσουμε στα 22 kW το κόστος είναι 7 ευρώ στα 100 km. Αν φορτίσουμε με DC στα 120 kW, το κόστος είναι 8 ευρώ στα 100 km.

hyundai-ioniq6-ioniq-6-fortisi-dc-green-station

Πώς καταφέρνει αυτός ο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων να είναι τόσο φθηνός;

Για να πετύχει αντίστοιχα νούμερα ένα αυτοκίνητο βενζίνης θα πρέπει να καταναλώνει 3-4 lt/100 km. Βέβαια στο βενζινοκίνητο υπάρχουν και πολλά έξοδα για Τέλη και service, ποσά τα οποία στα ηλεκτρικά δεν υπάρχουν ή είναι σαφώς μειωμένα, ανάλογα το μοντέλο.

Σημαντικό ρόλο στις τόσο χαμηλές τιμές φόρτισης του συγκεκριμένου σταθμού παίζει το γεγονός ότι έχει φωτοβολταϊκά πάνελ. Για την ακρίβεια όλες οι θέσεις φόρτισης είναι στη σκιά, καθώς από πάνω τους είναι τα πάνελ μέσω των οποίων παράγεται το περισσότερο από το ρεύμα που χρησιμοποιείται για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το application που χρησιμοποιείται για να γίνει η φόρτιση στον Green Station είναι η EVLoader.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...