Υδρογόνο: 14 φορές πιο ακριβό από τα ηλεκτρικά – 31 ευρώ ανά 100 km!

Αδιανόητα ακριβή αποδεικνύεται η χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι να σκέφτονται την στροφή σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • -
  • -

Η τιμή οδήγησης ενός Toyota Mirai στην Καλιφόρνια έχει εκτοξευτεί στα ύψη λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής του υδρογόνου. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Hydrogen Insight (site το οποίο ασχολείται με όλα τα νέα γύρω από το υδρογόνο), πλέον είναι σχεδόν 14 φορές πιο ακριβό να οδηγείς Mirai συγκριτικά με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο όπως τοTesla Model 3.

Εξωφρενικό το κόστος κίνησης για αυτοκίνητα υδρογόνου - Πάμφθηνο για τα ηλεκτρικά

Η True Zero, ο μεγαλύτερος πωλητής υδρογόνου στην πολιτεία, αύξησε την τιμή του καυσίμου από 30 σε 36 δολάρια το κιλό, με αποτέλεσμα το γέμισμα ενός Mirai να κοστίζει 201,6 δολάρια και να μεταφράζεται σε κόστος περίπου 0,31 δολάρια ανά χιλιόμετρο ή 31 δολάρια στα 100 km. Δηλαδή είναι σαν ένα αυτοκίνητο βενζίνης να καίει περίπου 15 lt/100km.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6425a4472575392f22e97125fed9be41.jpg

Αντιθέτως, η πλήρης φόρτιση ενός Tesla Model 3 κοστίζει μόλις 11,94 δολάρια, με κόστος ανά χιλιόμετρο περίπου 0,022 δολάρια (2,2 δολάρια ανά 100 km). Αυτό καθιστά τα ηλεκτρικά οχήματα πολύ πιο ελκυστική επιλογή για τους οδηγούς στην Καλιφόρνια.

Δείτε ακόμα: Εργοστάσιο υδρογόνου στην Ελλάδα - Σε ποια πόλη θα φτιαχτεί

Επιπλέον, το κόστος αγοράς ενός Tesla Model 3 με ομοσπονδιακά και κρατικά κίνητρα είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό ενός Mirai (25.240 δολάρια με την κρατική επιδότηση έναντι 49.500 δολαρίων). Παρόλο που η Toyota προσφέρει κάρτα δωρεάν καυσίμου για υδρογόνο αξίας 15.000 δολαρίων κατά την αγορά, η νέα τιμολόγηση της True Zero το καθιστά λιγότερο ελκυστικό.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2bed4bb1b2d200097aa9e252d5db1879.jpg

Έξαλλοι οι οδηγοί του Toyota Mirai, του αυτοκινήτου που «καίει» υδρογόνο

Η αύξηση τιμών έχει εξοργίσει τους οδηγούς Mirai, με κάποιους να χαρακτηρίζουν την κίνηση ως «απαράδεκτη αισχροκέρδεια». Πολλοί σκέφτονται να στραφούν στα ηλεκτρικά οχήματα, ειδικά με τις χαμηλές τιμές φόρτισης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βλαβερό για το περιβάλλον το υδρογόνο, όπως παράγεται σήμερα

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το ένα τρίτο του υδρογόνου της True Zero είναι πράσινο, καθώς τα υπόλοιπα δύο τρίτα προέρχονται από ορυκτό αέριο. Παρόλο που η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί, η True Zero αιτιολογεί την αύξηση στην τιμή του υδρογόνου στο αυξημένο κόστος της αλυσίδας εφοδιασμού και στη μείωση της αξίας των πιστώσεων χαμηλών εκπομπών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...