Είναι «καθαρό» το ρεύμα στην Ελλάδα ή τσάμπα αγοράζουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον και να μην εκπέμπουν ρύπους, όμως τι γίνεται με την παραγωγή του ρεύματος; Τι ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ;

  • -
  • -

Ιστορικό υψηλό κατέγραψε το 2023 η παραγωγή καθαρής, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος καλύφθηκε από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και από υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12%.

Πολλαπλά ρεκόρ παραγωγής «πράσινου» ρεύματος στην Ελλάδα

Ειδικότερα όσον αφορά στις ΑΠΕ η ανάπτυξή τους είναι αλματώδης, κατά τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας. Το 2023 η ετήσια παραγωγή πράσινης ενέργειας σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας. Αγγίζοντας τις 21,35 TWh, ήταν αυξημένη κατά 147% σε σχέση με την ετήσια ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ το 2014 (8,64 TWh).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7e1b405e7fd18c9faac4f827fcf9ea4a.jpg

Τον Αύγουστο του 2023, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη, μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ στην ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος, φτάνοντας τις 2,25 ΤWh. Ακόμη, αξίζει να επισημανθεί πως -για πρώτη φορά- η παραγωγή ΑΠΕ κινήθηκε καθόλη τη διάρκεια του έτους πάνω από τις 1,5 ΤWh ανά μήνα.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Αυξάνουν τον κίνδυνο blackout, ή αντέχει ο ΔΕΔΔΗΕ;

Ο λιγνίτης έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας

Παράλληλα, το περασμένο έτος η συμμετοχή του λιγνίτη στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα συρρικνώθηκε περαιτέρω, σημειώνοντας ιστορικό ελάχιστο με 10,1%. Η μείωση αυτή αντανακλά τη σημαντική πρόοδο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της χώρας -δεδομένου ότι το 2014 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ξεπερνούσε το 54%-  και τη συνεχή ανοδική πορεία μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/76ee80065472b542cacc4969f6374eff.jpg

Το ρεύμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακόμα πιο «πράσινο»

Τα παραπάνω αφορούν συνολικά την παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα για το 2023, όμως εκείνο που καταλήγει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι «καθαρό» σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Το ρεύμα που προσφέρουν οι πάροχοι φόρτισης μέσω των δημόσια προσβάσιμων φορτιστών, στις περισσότερες περιπτώσεις προέρχεται από 100% ΑΠΕ. Όσον αφορά την κατ’ οίκον φόρτιση, πολλοί κάτοχοι έχουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά, οπότε και πάλι το ρεύμα που καταλήγει στο αυτοκίνητο είναι 100% πράσινο.

Όσο θα αυξάνεται το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους ελληνικούς δρόμους, τόσο θα μειώνονται οι συνολικές εκπομπές ρύπων της χώρας. Ταυτόχρονα, αυτή η στροφή στις μετακινήσεις θα οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών καυσίμων από το εξωτερικό, γεγονός που θα δράσει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...