Green Profile: Honda

The Eco Reality

  • -
  • -
Green quotes

‘‘Το μέλλον της Honda εξαρτάται από τη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 που πρέπει να πετύχουμε’’.

Takanobu Ito

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Honda

 

"Η Ηonda είναι πρωτοπόρος για περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα για την ανάπτυξη τεχνολογιών σχετικά με την ενέργεια (τεχνολογίες και καύσιμα) που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν περιορίζουν τους φυσικούς πόρους. Η προσπάθεια της μείωσης των εκπομπών CO2 επιτυγχάνεται μέσω καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών διαχείρισης και παραγωγής ενέργειας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Honda προσφέρει μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις αυτοκίνησης ταυτόχρονα με την ηλεκτροκίνηση, που στόχο έχουν τη μείωση της εκπομπής του CO2. Έτσι αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει μία γκάμα 4 υβριδικών αυτοκινήτων (Civic Hybrid, Insight, CRZ & Jazz Hybrid), ενός μοντέλου που κινείται με φυσικό αέριο (Civic GX) και 2 ηλεκτρικών οχημάτων του FCX Clarity και του FIT EV που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Αντζελες."

Γιώργος Παππάς

Δ/ντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Γενική Αυτοκινήτων ΑΕΒΕ

Μπορεί η Honda τις προηγούμενες δεκαετίες να φημιζόταν για τους ισχυρούς VTEC κινητήρες της και μόλις τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει γνωστή για τα υβριδικά της μοντέλα, ωστόσο εξελίσσει καινοτομίες, τεχνολογίες και μοντέλα που μειώνουν την κατανάλωση, τις εκπομπές ρύπων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ήδη από το 1972. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Honda αναδεικνύεται για πέντε συνεχόμενα χρόνια ως η «Πιο Πράσινη Κατασκευάστρια Εταιρεία Αυτοκινήτων» στην Αμερική, ενώ πέντε μοντέλα της έχουν συμπεριληφθεί από τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ στη λίστα με τα 10 πιο οικονομικά μοντέλα (από το 1984 μέχρι το 2010), με κορυφαίο το Insight 1ης γενιάς.

Πρόσφατα η ιαπωνική φίρμα λάνσαρε τη νέα της διαφημιστική καμπάνια με θέμα «Honda The Eco Reality», δίνοντας έμφαση στην πράσινη κληρονομιά και τη γκάμα green μοντέλων της. Η τωρινή (2011) γκάμα της Honda στην Ευρώπη περιλαμβάνει ήδη τέσσερα υβριδικά μοντέλα (Insight, Civic Hybrid, CR-Z και Jazz Hybrid), ενώ μέχρι το 2013 περιμένουμε ακόμη δύο (νέο Civic & Accord).

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο υδρογονοκίνητο FCX Clarity, το οποίο διατίθεται από το 2008 με leasing σε επιλεγμένους πελάτες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η Honda ασχολείται με το υδρογόνο από τη δεκαετία του ’90, βλέποντάς το ως την πιο βιώσιμη λύση green μετακίνησης. Ίσως γι’ αυτό ποτέ δεν δήλωσε μεγάλος fun των ηλεκτρικών οχημάτων. Εντούτοις, δραστηριοποιείται και σε αυτόν τον τομέα, έχοντας ήδη παρουσιάσει το Fit (Jazz) EV. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει και προγράμματα δοκιμής Ηλεκτρικών Οχημάτων στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

 

Έμφαση στις τεχνολογίες που σέβονται το περιβάλλον

Το διάστημα 2010-2020, η Honda έχει αποφασίσει να αφοσιωθεί στα μικρά-μεσαία κυρίως μοντέλα, με τεχνολογίες που σέβονται το περιβάλλον, αλλά και που θα είναι προσιτά στο ευρύ κοινό. Ήδη παρουσίασε μια νέα plug-in υβριδική πλατφόρμα για μεσαία μοντέλα (βλέπε Accord), ενώ η φίρμα εξελίσσει νέες μπαταρίες τεχνολογίας ιόντων λιθίου για τα επόμενα μικρά υβριδικά της. Το πρώτο μοντέλο στο οποίο θα τοποθετηθούν αυτές οι μπαταρίες είναι η υβριδική έκδοση του επόμενου Civic. Βέβαια, η Honda δεν σταματά να εξελίσσει τους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει να ανανεώσει τη γκάμα βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων της, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Η αρχή θα γίνει το 2012, όπου εκτός του 2.2 iD-TEC που κινεί σήμερα τα CR-V και Accord θα δούμε και έναν ακόμη, ολοκαίνουργιο diesel μικρότερου κυβισμού, πιθανόν για τα Civic και Jazz.

 

 

Green τεχνολογίες, πέρα από τα αυτοκίνητα

Δεν είναι μόνο τα υβριδικά, υδρογονοκίνητα και ηλεκτρικά μοντέλα που κάνουν τη Honda μια ιδιαίτερα green εταιρεία. Η ιαπωνική εταιρεία χρησιμοποιεί καινοτόμους τρόπους για την παραγωγή και διανομή ενέργειας μέσω βιώσιμων μεθόδων, όπως χρήση ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου από το νερό μέσω ηλεκτρόλυσης. Μάλιστα, η Honda αυτή τη στιγμή παράγει και εμπορεύεται ηλιακά πάνελ λεπτού φιλμ στην Ιαπωνία, ενώ έχει ήδη εξελίξει έναν Οικιακό Σταθμό Ενέργειας (Home Energy Station), ο οποίος παράγει υδρογόνο από φυσικό αέριο και είναι σχεδιασμένος για να παρέχει θερμότητα και ηλεκτρισμό για το σπίτι μέσω συμπαραγωγής της κυψέλης καυσίμου, καθώς και καύσιμο για το υδρογονοκίνητο όχημα κυψελών καυσίμου της Honda. Οι εκπομπές CO2 για ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί Home Energy Station μπορεί να είναι έως και κατά 30% χαμηλότερες από ενός μέσου νοικοκυριού που χρησιμοποιεί βενζινοκίνητο όχημα, ενώ το κόστος της οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας είναι κατά 50% χαμηλότερο.

Από το 2001, η Honda λειτουργεί έναν πειραματικό ηλιακό σταθμό παραγωγής υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού στο Honda R&D Americas στο Torrance της California. Ο σταθμός συλλέγει ηλιακή ενέργεια μέσω των ηλιακών κυψελών λεπτού φιλμ που εξελίσσει και παράγει η ίδια η Honda και τη χρησιμοποιεί για να παράγει υδρογόνο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την κίνηση του FCX Clarity.

 

Διαδικασίες παραγωγής χωρίς απόβλητα

Η Honda προσπαθεί συνεχώς να μειώνει τις επιπτώσεις των εργοστασίων της στο περιβάλλον με διάφορους τρόπους. Ένας μακροπρόθεσμος στόχος για την ιαπωνική εταιρεία είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που διασφαλίζουν ότι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της δεν είναι μόνο αποδοτική σε ενέργεια και κόστος, αλλά παράγει και μηδενικά απόβλητα για τους χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτός ο στόχος τέθηκε από τον ιδρυτή της Honda, Soichiro Honda, το 1956: «Αφού τα υλικά μεταφερθούν στο εργοστάσιο, το μόνο που πρέπει να παράγουν είναι προϊόντα». Ο Honda πίστευε ακράδαντα ότι η εταιρεία του έπρεπε να αποφεύγει τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην παραγωγή ή τη χρήση των προϊόντων της. Σήμερα, όλα τα εργοστάσια της Honda στην Ιαπωνία έχουν επιτύχει τον στόχο μηδενικών αποβλήτων, ενώ ήδη ακολουθούν και όλα τα υπόλοιπα εργοστάσια της μάρκας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το εργοστάσιο της Suzuka, η σκεπή του οποίου είναι καλυμμένη κατά μεγάλο ποσοστό με ηλιακές κυψέλες που συμβάλλουν στις ανάγκες ισχύος του εργοστασίου, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το εργοστάσιο της Suzuka χρησιμοποιεί επίσης μία τεράστια μονάδα συμπαραγωγής, η οποία χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του εργοστασίου και για την παραγωγή ηλεκτρισμού ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικά την ενέργεια από το φυσικό αέριο και συμβάλλοντας στη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2.

 

Η πράσινη κληρονομιά της Honda

1972 Δημιουργείται ο κινητήρας CVCC – ο πρώτος στον κόσμο βενζινοκινητήρας χαμηλών εκπομπών ρύπων με προθάλαμο καύσης που πληροί τις αυστηρές περιβαλλοντικές Αμερικανικές προδιαγραφές χωρίς καταλύτη.

 

1986 Το CRX γίνεται το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής με 4κύλινδρο κινητήρα που σπάει το φράγμα των 5,6 l/100km (μέση κατανάλωση).

 

1993 Η Honda κερδίζει το διάσημο World Solar Challenge με το ηλιακής ενέργειας αυτοκίνητο Type Dream. Ένα νέο και βελτιωμένο Type Dream κέρδισε τον ίδιο αγώνα και το 2006.

 

1997 Ξεκινούν οι πωλήσεις του ηλεκτρικού οχήματος EV Plus – που μπορούσε να μεταφέρει τέσσερις ενήλικες για περίπου 220 km με μία απλή φόρτιση – στην Αμερική και Ιαπωνία. Πούλησε πάνω από 200 μονάδες μέχρι το 2000.

 

1997 Η Honda παρουσιάζει το Civic GX, που λειτουργεί με φυσικό αέριο και διατίθεται στην Αμερικανική αγορά. Το μοντέλο αυτό γίνεται το παγκοσμίως πιο καθαρό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης της εποχής εκείνης.

 

1999 Λανσάρεται το Insight – ένα βενζινοηλεκτροκίνητο υβριδικό coupe με μέση κατανάλωση 3,4 l/100km και εκπομπές CO2 μόλις 80 g/km. Το Insight είναι το πρώτο υβριδικό που εισάγεται στην Ευρώπη.

 

1999 Η Honda παρουσιάζει την πρώτη έκδοση του υδρογονοκίνητου FCX με την επαναστατική πηγή ισχύος κυψέλης καυσίμου και μηδενικές εκπομπές ρύπων.

 

2003 Λανσάρεται το Civic IMA hybrid, το πρώτο υβριδικό Civic, με εκπομπές CO2 116 g/km.

 

2006 Το Νέο Civic Hybrid κυκλοφορεί στην αγορά με κατανάλωση καυσίμου 4,6 l/100km (μικτός κύκλος) και εκπομπές CO2 109g/km.

 

2006 Η Honda ξεκίνησε την παραγωγή και τις πωλήσεις των Civic και Fit (Jazz) FFV, που μπορούν να λειτουργούν με 100% βιοκαύσιμο (βιοαιθανόλη).

 

2008 Το υδρογονοκίνητο Honda FCX Clarity κυψελών καυσίμου περνά από τη γραμμή παραγωγής στην Ιαπωνία, και η μακροχρόνια μίσθωσή του ξεκινά στην Αμερική. Το υδρογονοκίνητο FCX Clarity, είναι το παγκοσμίως πρώτο όχημα κυψελών καυσίμου με μηδενικές εκπομπές ρύπων που μπαίνει σε παραγωγή. Mοναδική εκπομπή του είναι το νερό.

 

2009 Η Honda λανσάρει στην αγορά το πιο προσιτό εκείνη τη στιγμή υβριδικό, το νέο Insight. Το 5θυρο υβριδικό χάτσμπακ βασίζεται στην πλατφόρμα του Jazz και χρησιμοποιεί το υβριδικό σύστημα του Civic Hybrid, με μέση κατανάλωση 4,4 lt/100 km και εκπομπές CO2 101 g/km.

 

2010 Το παγκοσμίως πρώτο υβριδικό coupe με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, Honda CR-Z, ξεκινά να πωλέιται σε Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη. Στο πρώτο εξάμηνο πωλήσεων το CR-Z έχει καταρρίψει όλα τα προγνωστικά πωλήσεων. Με εκπομπές CO2 μόλις 117 g/km και μέση κατανάλωση 5,0 l/100km, το CR-Z αποδεικνύει ότι ένα οικολογικό αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να θυσιάζει το σπορ χαρακτήρα του.

 

2010 Γίνεται η παρουσίαση του νέου Honda Jazz Hybrid στην έκθεση του Παρισιού.

 

2010 Στην έκθεση του Los Angeles η Honda παρουσιάζει το πρωτότυπο ηλεκτρικό Fit (Jazz) EV και τη νέα υβριδική πλατφόρμα που συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα με δύο ηλεκτροκινητήρες και πρόκειται να εφαρμοστεί σε μεσαία μεγάλα οικογενειακά μοντέλα (π.χ. Accord).

Green μοντέλα της Honda

Honda CR-Z

Είναι το πρώτο σπορ κουπέ υβριδικό μοντέλο που εφοδιάζεται με 6-ταχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και έχει μέση κατανάλωση 5,0 lt/100km και εκπομπές CO2 117gr/km.

 

Honda Insight

Το πιο προσιτό υβριδικό αυτοκίνητο της αγοράς, εφοδιασμένο με το υβριδικό σύστημα ΙΜΑ 5ης γενιάς που προσφέρει μέση κατανάλωση 4,4 lt/100km και εκπομπές CO2 101gr/km.

 

Honda Jazz Hybrid

Το Jazz, εκτός από την κορυφαία ευρυχωρία και πρακτικότητα, διαθέτει και 2 ιδιαίτερα green βενζινοκινητήρες 1.2 και 1.4, τεχνολογίας i-VTEC. Η πιο green έκδοση της γκάμας όμως είναι η υβριδική με εκπομπές CO2 104 g/km.

 

Honda Civic Hybrid

Η υβριδική έκδοση του Civic διαθέτει έναν βενζινοκινητήρα 1.3 και έναν ηλεκτροκινητήρα με συνδυασμένη απόδοση 115 ίππων, μέση κατανάλωση 4,6 lt/100 km και εκπομπές CO2 109 gr/km.

VIDEOS

Honda FCX Clarity Ι

Honda FCX Clarity ΙΙ

Honda CR-Z

Honda Insight

Honda Civic Hybrid

Honda Jazz Hybrid

Honda Fit EV Concept

Honda Fit EV Connectivity

Honda Plug-in Hybrid Platform

Honda Eco Assist

Honda Launches Electric Vehicle Demonstration Program_2010

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...