Καύσωνας: Πανέξυπνο κόλπο ρίχνει τη θερμοκρασία της ασφάλτου [video]

Ο καύσωνας «Κλέων» κάνει την άσφαλτο να «βράζει». Υπάρχει όμως ένας τρόπος που, αν εφαρμοστεί, μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία της ασφάλτου έως και 7 βαθμούς.

  • -
  • -

Απίστευτα κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες που διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα για ημέρες, παρατηρούνται σε πολλές περιοχές παγκοσμίως. Ο καύσωνας «Κλέων» που θα επικρατεί αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, που απαιτεί προσοχή από όλους τους κατοίκους της χώρας μας.

Λόγω της ζέστης, αυτές τις ημέρες η άσφαλτος θα ζεματάει κυριολεκτικά. Το οδόστρωμα απορροφά τη θερμική ακτινοβολία και οι δρόμοι γίνονται ακόμη πιο θερμοί, διατηρώντας τη θερμοκρασία υψηλή ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

asfaltos

Όταν συνέβη κάτι αντίστοιχο στο Φοίνιξ της Αριζόνα, η κατάσταση ήταν ανυπόφορη για τους κατοίκους. Προκειμένου να περιορίσουν την απορρόφηση της θερμότητας, οι αρμόδιοι φορείς της αμερικανικής πολιτείας – το Φοίνιξ είναι η πιο θερμή πόλη στις ΗΠΑ – σκέφτηκαν κάτι πολύ έξυπνο: να βάψουν την άσφαλτο με ειδική ανακλαστική επίστρωση.

Η βαφή που ρίχνει τη θερμοκρασία της ασφάλτου έως και κατά 7 βαθμούς

Η ανακλαστική βαφή σε ανοικτό γκρι χρώμα συμβάλλει στον περιορισμό της απορρόφησης της θερμότητας στους δρόμους. Η άσφαλτος του Φοίνιξ ονομάστηκε «δροσερή», καθώς απεδείχθη πως έχει έως και 7 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη θερμοκρασία.

asfaltos

Το ειδικό αυτό υλικό χρησιμοποιείται σε 117 km του κεντρικού οδικού δικτύου της πόλης, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τη συνολική θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα. Οι κάτοικοι ένιωσαν τη διαφορά από την πρώτη στιγμή, όπως δήλωσε η δήμαρχος του Φοίνιξ, Κέιτ Καλέγκο στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Διαβάστε επίσης: Πώς καταστρέφει ο καύσωνας τα λάστιχα του αυτοκινήτου;

asfaltos

Αξίζει να αναφέρουμε πως, πόλεις που πλήττονται συχνότερα από τον καύσωνα, όπως το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι και το Φοίνιξ, έχουν δημιουργήσει ειδικές ομάδες αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων. Ένας από αυτούς είναι ο Ντέιβιντ Χοντούλα, επικεφαλής για τον καύσωνα. Ο κύριος αυτός, ανέφερε λοιπόν, πως μόνο στην πόλη της Αριζόνα, με πληθυσμό 1,7 εκατ., ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνονται σε ανθρωποκτονίες είναι συγκρίσιμος με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν λόγω ζέστης.

Δείτε το video:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...