Σε ποιον δρόμο της Ελλάδας μπήκε πρώτη φορά άσφαλτος; Πότε έγινε;

Έχουν περάσει σχεδόν 120 χρόνια από την πρώτη ασφαλτόστρωση που έλαβε χώρα σε κάποιον αθηναϊκό δρόμο αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

  • -
  • -

Ήταν το μακρινό 1905, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης, άρχισε δειλά δειλά να ασφαλτοστρώνει μερικούς δρόμους, χωματόδρομους για την ακρίβεια, στην πόλη των Αθηνών.

Έντονες αντιδράσεις από τους αμαξάδες και όχι μόνο

Η άσφαλτος θα βοηθούσε πολύ τους κατοίκους των Αθηνών ώστε να μην πνίγονται από τη σκόνη τους θερινούς μήνες και τη λάσπη… το χειμώνα. Πρώτος δρόμος που ασφαλτοστρώθηκε ήταν η Αιόλου αλλά και οι εκατέρωθεν δρόμοι του δημοτικού θεάτρου. Το έργο είχε αναλάβει η αγγλική εταιρεία, The London Asphalt Co.

Η αγγλική φίρμα τοποθέτησε πιεστή άσφαλτο πάχους 7 εκατοστών, με κόστος 20 φράγκα ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο τέλος του ίδιου έτους η ασφαλτόστρωση επεκτάθηκε από άλλη εταιρεία , στη Σταδίου, την πλατεία Ομονοίας, την οδό Αθηνάς και την οδό Πανεπιστημίου.

Συνεχίστηκε το επόμενο έτος στην πλατεία Συντάγματος και σε όλες τις συμβάλλουσες οδούς αυτής. Σημείο αιχμής είχε αποτελέσει το γεγονός ότι η δεύτερη ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε το έργο της ασφαλτόστρωσης με πολύ χαμηλότερη τιμή κι αυτό ήταν κάτι που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις, με αρκετούς να κάνουν λόγο για οικονομικό σκάνδαλο.

Οι ασφαλτοστρώσεις όπως αναμενόταν, κέντρισαν το ενδιαφέρον των κατοίκων των Αθηνών καθώς έβλεπαν την πόλη τους να αλλάζει μέρα με τη μέρα. Δεν ήταν όμως μόνο θετικές οι αντιδράσεις του κοινού. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «τα 100 χρόνια του Δήμου Αθηναίων» ο Δημήτρης Λαμπίκης, οι πρώτοι που είχαν αντιδράσει ήταν οι αμαξάδες, γιατί οι ρόδες των οχημάτων τους γλιστρούσαν επικίνδυνα στο νέο οδόστρωμα. Σύμμαχοι στο πλάι τους ήταν και οι χαμάληδες, των οποίων η δουλειά ήταν να σηκώνουν στους ώμους τους τις καλοντυμένες κυρίες για να περάσουν τον δρόμο χωρίς να λερωθούν από τις λάσπες και τη σκόνη.

Δείτε ακόμα: Η μεγαλύτερη ευθεία στην Ελλάδα με τα 14 χλμ

Όπως και να χει, με το πέρασμα του χρόνου και τα πλεονεκτήματα της ασφαλτόστρωσης των δρόμων στην Αθήνα, κάμφθηκαν και οι όποιες αντιδράσεις υπήρχαν. Για την ιστορία, οι πρώτοι δρόμοι που ασφαλτοστρώθηκαν στην Αθήνα, ήταν τέτοιας αντοχής που άντεξαν περισσότερο από μισό αιώνα ζωής!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...