Καύσωνας: Πώς προστατεύω την καμπίνα του αυτοκινήτου;

Με την θερμοκρασία να έχει ξεπεράσει για τα καλά τους 40 βαθμούς και τον ήλιο να ζεματάει, εκτός από εμάς καλό θα ήταν να προστατεύσουμε και το ίδιο το αυτοκίνητο μας.

  • -
  • -

Όντας πλέον στην καρδία του καλοκαιριού, ο ήλιος δεν ντρέπεται αν δείξει τα δόντια του, με τον καύσωνα και την υπερβολική ζέστη να αποτελούν μόνιμο πρόβλημα πλέον εδώ και αρκετές ημέρες. Αυτό όμως εκτός του ότι δημιουργεί δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για εμάς, προκαλεί προβλήματα και στα αυτοκίνητα μας. Ναι, πρώτο μας μέλημα είναι να βρούμε πώς θα διατηρήσουμε το αυτοκίνητο μας πιο δροσερό και πώς θα κάνουμε το κάθε μας ταξίδι με αυτό όσο το δυνατόν πιο εύκολο. Αφού όμως λύσουμε αυτά τα θέματα, καλό θα ήταν να φροντίσουμε και για το ίδιο μας το όχημα ώστε να καταφέρει να περάσει μαζί μας αυτή τη δύσκολη φάση χωρίς να πληγωθεί…

Και όταν λέμε να πληγωθεί αναφερόμαστε στα ίδια τα υλικά που βρίσκουμε μέσα σε αυτό. Όπως ο ήλιος μπορεί να μας κάψει και είναι επικίνδυνος για το δέρμα μας, το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο μας, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Για τώρα θα αφήσουμε τα όσα αφορούν το χρώμα ή γενικότερα την εξωτερική εμφάνιση και θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με την καμπίνα. Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατεύσουμε το σαλόνι του αυτοκινήτου μας από την φθορά και την αλλοίωση που μπορούν να προκαλέσουν οι ακτίνες του ήλιου; Πάμε να δούμε…

Παρκάρουμε στη σκιά
skia

Πρώτο και ίσως πιο απλό μέλημα κάθε οδηγού ώστε να προστατεύσει τόσο τον ίδιο και τους επιβάτες, όσο και το αυτοκίνητο από την ζέστη, είναι να παρκάρει ιδανικά σε ένα σκιερό μέρος. Έτσι και το αυτοκίνητο θα είναι πολύ πιο δροσερό όταν ξαναμπούμε μέσα και δεν είναι εκτεθειμένο στην ζέστη και την ακτινοβολία του ήλιου.

Δείτε ακόμη: 5 λόγοι για να μην παρατάς στον ήλιο το αυτοκίνητο

Χρησιμοποιούμε κουκούλα/ηλιοπροστασία

koykoyla

Εάν τώρα το παρκάρισμα σε κάποιο σκιερό μέρος δεν υπάρχει σαν επιλογή, επόμενη λύση είναι η χρήση κουκούλας ή έστω κάποιας ηλιοπροστασίας στο παρμπρίζ. Έτσι το αυτοκίνητο μπορεί να μην προστατεύεται το ίδιο από την ζέστη – αν και πάλι υπάρχει σημαντική διαφορά από το να μην χρησιμοποιείται τίποτα - αλλά τουλάχιστον οι ακτίνες του ήλιου δεν χτυπούν κατευθείαν στα πλαστικά και τα καθίσματα του εσωτερικού, προστατεύοντας τα έτσι από την φθορά. Χωρίς κάλυμμα, το ταμπλό και το τιμόνι είναι τα πρώτα που φθείρονται. Έτσι μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές και ξηρότητα, ενώ φυσικά χάνουν και την λάμψη τους λόγω της θερμότητας.

Πάτησε εδώ για να δεις πώς να επιλέξεις την ιδανική κουκούλα για το αυτοκίνητο σου

Χρησιμοποιούμε καλύμματα καθισμάτων

seats

Χρησιμοποιώντας την ίδια λογική με το κάλυμμα για το παρμπρίζ, η χρήση καλυμμάτων για τα καθίσματα μόνο καλό μπορεί να κάνει. Εκτός του ότι το υλικό του ίδιου του καθίσματος μπορεί να παραμείνει δροσερό, ταυτόχρονα προστατεύεται από την φθορά που προκαλεί η ακτινοβολία και η θερμότητα. Επίσης ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι και η προστασία από τις κακουχίες του καλοκαιριού όπως αλάτι από βρεγμένα μαγιό ή πετσέτες κτλ.

Βάζουμε φιμέ τζάμια

fime

Μία λύση που μειώνει σημαντικά όχι μόνο την θερμοκρασία εντός της καμπίνας και την φθορά των υλικών, αλλά και την ταλαιπωρία μας ενώ χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο και μας χτυπά ο ήλιος, είναι τα φιμέ τζάμια. Πάτησε εδώ για να δεις 5 tips ώστε να διαλέξεις σωστά αυτά που καλύπτουν τις δικές σου ανάγκες.

Προστατεύουμε τις επιφάνειες με ειδικές αλοιφές

cleaning-leather-seats-of-luxury-cars-

Ακόμη μία επιλογή που έχουν όσοι θέλουν πραγματικά να διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση την καμπίνα του οχήματος τους είναι οι αλοιφές. Εκτός από την προστασία από την ζέστη και τις κακουχίες, καλό θα ήταν να φροντίζουμε και τα υλικά της καμπίνας χρησιμοποιώντας ειδικές αλοιφές σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους. Αυτό ισχύει τόσο για το ταμπλό, τις πόρτες, το τιμόνι ή γενικότερα όπου έχουμε δέρμα ή πλαστικό στο αυτοκίνητο, αλλά και για τα καθίσματα στην περίπτωση που έχουμε δερμάτινα. Για όσους δεν γνωρίζουν το δέρμα χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από το ύφασμα καθώς μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές, σημάδια ή ακόμη και να χάσει την λάμψη του.

Δείτε ακόμη: 10 συμβουλές για την προστασία του αυτοκινήτου μας το καλοκαίρι

Πρέπει να θυμόμαστε πως το αυτοκίνητο μας σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να προστατευθεί από μόνο του από τον καύσωνα. Αν το φροντίσουμε σωστά όμως, θα μπορούμε να το διατηρήσουμε σε πολύ καλύτερη κατάσταση και να το χαρούμε για πολύ περισσότερο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...