Καύσωνας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Καταστροφικός συνδυασμός ή κανένα πρόβλημα;

Ατέλειωτη ζέστη και θερμοκρασίες που ξεπερνάνε εύκολα τους 40 βαθμούς Κελσίου. Συνθήκες που βάζουν δύσκολα σε κάθε όχημα. Τι γίνεται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Τα επηρεάζει ο καύσωνας κι αν ναι, πώς;

  • -
  • -

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της τεχνολογίας αυτοκινήτων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη και βιώσιμη λύση για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Καθώς ο κόσμος αγκαλιάζει αυτά τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, καθίσταται ζωτικής σημασίας η κατανόηση της επίδρασης διαφόρων παραγόντων στις επιδόσεις τους.

Ένας τέτοιος παράγοντας που απαιτεί προσοχή είναι η θερμότητα, ωστόσο αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κρατήσουμε, είναι το εξής. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι συνθήκη που καταστρέφει τα οχήματα με μπαταρία. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε συνθήκες καύσωνα, πρέπει να «δουλέψει» πιο σκληρά για να διατηρήσει την μπαταρία του και τους επιβάτες του δροσερούς, αλλά τελικά θα λειτουργήσει μια χαρά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/bc9bb7e42c1b5f574aed6ec96aa4e379.jpg

Πώς επηρεάζει η θερμοκρασία τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Η καρδιά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου βρίσκεται στη συστοιχία μπαταριών του και η μακροζωία της επηρεάζει σημαντικά τη συνολική διάρκεια ζωής και την οικονομική βιωσιμότητα του οχήματος. Η θερμότητα, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει έναν τρομερό αντίπαλο για την ευημερία μιας μπαταρίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την υποβάθμιση των μπαταριών ιόντων λιθίου, οδηγώντας σε μείωση της χωρητικότητάς τους με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Αυξάνουν τον κίνδυνο blackout, ή αντέχει το δίκτυο;

Για να καταπολεμήσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της θερμότητας στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα θερμικής διαχείρισης μπαταριών (Battery Thermal Management Systems - BTMS). Τα συστήματα αυτά ρυθμίζουν ενεργά τη θερμοκρασία της μπαταρίας, διατηρώντας τη σε ένα βέλτιστο εύρος λειτουργίας. Ένα καλά σχεδιασμένο BTMS εξασφαλίζει ότι η μπαταρία λειτουργεί σε σταθερό περιβάλλον, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της και διατηρώντας την απόδοσή της.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b0a44597974e68b0baada202d092ac35.jpg

Πόσο αλλάζει η αυτονομία σε υψηλές θερμοκρασίες;

Η αυτονομία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς καθορίζει πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει το όχημα με μία μόνο φόρτιση. Παραδόξως, η θερμότητα μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό το μέγεθος, ανάλογα με τις συνθήκες. Το ακραίο κρύο μπορεί να μειώσει προσωρινά την αυτονομία λόγω της μειωμένης απόδοσης της μπαταρίας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της αυτονομίας, κυρίως λόγω των προσπαθειών του BTMS να ψύξει τη μπαταρία και να διατηρήσει τη θερμοκρασία της, γεγονός που μπορεί να καταναλώσει πρόσθετη ενέργεια για τη λειτουργία του κυκλώματος ψύξης και των ανεμιστήρων.

Για να μετριάσουν τις προκλήσεις που θέτει η απώλεια εμβέλειας λόγω θερμότητας, οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχίζουν να βελτιώνουν την αποδοτικότητα των οχημάτων τους. Η ενισχυμένη αεροδυναμική, οι εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών και οι βελτιώσεις στο BTMS είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη έρευνα αποσκοπεί στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για την ελαχιστοποίηση της απώλειας εμβέλειας λόγω θερμότητας, διασφαλίζοντας ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικά με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5b8b4cea4ca8caf90fd9000dcb388274.jpg

Πέφτουν οι επιδόσεις των ηλεκτρικών στον καύσωνα;

Πέρα από την μπαταρία και την αυτονομία, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε συνθήκες καύσωνα, μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική απόδοση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αντίσταση στα ηλεκτρικά εξαρτήματα, με πιθανό αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή ισχύος στους τροχούς. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει την επιτάχυνση και την τελική ταχύτητα. Για να διατηρήσουν τη βέλτιστη απόδοση, οι κατασκευαστές πρέπει να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ των συστημάτων ψύξης, της διαχείρισης ισχύος και της θερμικής απόδοσης.

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διαμένουν σε περιοχές με πολύ θερμό κλίμα αντιμετωπίζουν κάποιες προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της απόδοσης των οχημάτων τους. Ο καυτός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος μπορούν να βάλουν δύσκολα στις δυνατότητες ψύξης του BTMS, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Ο τακτικός έλεγχος του συστήματος ψύξης και η επιμελής συντήρησή του, είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το όχημα παραμένει αποδοτικό και αξιόπιστο σε τέτοια κλίματα.

nissan-leaf-thermokrasia-mpataria

Τι μπορεί να κάνει ο οδηγός ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπορούν να δράσουν προληπτικά για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της θερμότητας στο όχημά τους. Απλές πρακτικές, όπως η στάθμευση στη σκιά, η χρήση σκιάστρων στα παράθυρα και η αποφυγή έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες όποτε είναι δυνατόν, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Επιπλέον, ο προγραμματισμός των ταξιδιών ώστε να αποφεύγονται (όποτε αυτό είναι εφικτό) οι ώρες αιχμής της ζέστης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των θερμοκρασιών της μπαταρίας και στη βελτιστοποίηση της αυτονομίας.

Τι θα φέρει το μέλλον για τα ηλεκτρικά και τις υψηλές θερμοκρασίες;

Ο κλάδος των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ένα φυτώριο καινοτομίας, με τους ερευνητές και τους μηχανικούς να διευρύνουν συνεχώς τα όρια της τεχνολογίας. Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται, μπορούμε να περιμένουμε να εμφανιστούν ακόμη πιο προηγμένες τεχνολογίες ψύξης, αλλά και βελτίωση των ίδιων των μπαταριών, αυξάνοντας περαιτέρω την ανθεκτικότητα και τις επιδόσεις αυτών των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων.

Εν κατακλείδι, η θερμότητα παίζει αναμφίβολα κρίσιμο ρόλο και έχει επίδραση σε διάφορες πτυχές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που κυμαίνονται από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την αυτονομία έως τις επιδόσεις και τη συνολική αποδοτικότητα. Με τις συνεχείς επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων βαδίζει με αυτοπεποίθηση προς ένα μέλλον όπου η θερμότητα δεν θα αποτελεί πλέον περιοριστικό παράγοντα. Τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι οδηγοί συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη και την επιτυχία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε έναν όλο και πιο οικολογικά ευαισθητοποιημένο κόσμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...