Καμπάνα για όσους δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας

Τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία

  • -
  • -

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου έληξε η παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2016, καθώς και για την κατάθεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για ακινησία. Αυτό σημαίνει πως πλέον, όσοι δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους ή δεν προχώρησαν σε ακινησία, είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας. Επιπλέον, δεν μπορούν να κάνουν μεταβίβαση του οχήματός τους, αν θελήσουν να το πουλήσουν.

Πιο αναλυτικά, η νομοθεσία για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει τα εξής:

  • Τα τέλη κυκλοφορίας είναι «ετήσια» και «αδιαίρετα», οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους. Εκτός αν μέσα στη χρονιά ψηφιστεί ρύθμιση που προβλέπει πως μπορεί κάποιος να πληρώσει το ποσό των τελών που αναλογεί στους εναπομείναντες μήνες μέχρι το τέλος του έτους, όπως έγινε το 2015 και το 2014.
  • 2Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ΙΧ αυτοκίνητο, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με τα οφειλόμενα τέλη, δηλαδή το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος του οχήματος ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας.
  • Από τη στιγμή που βεβαιώνεται χρέος αποτελούμενο από το αναλογούν ποσό τελών κυκλοφορίας και από το προβλεπόμενο πρόστιμο, ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό τελών και προστίμου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό τότε αυτό καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβαρύνεται περαιτέρω με μηνιαίους τόκους. Μπορεί δε να ρυθμιστεί έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013. Η πάγια ρύθμιση προβλέπει 12 δόσεις για τις περισσότερες οφειλές και 24 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι αυτή από τα προσαυξημένα τέλη κυκλοφορίας.
  • Δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προστίμων.

 

Διάβασε ακόμη:

Τα πάντα για τα Τέλη Κυκλοφορίας

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...