Ποιο είναι το “πρόστιμο” για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση;

Τι ισχύει για τα bluetooth και τα hands free

  • -
  • -
Ποιο είναι το “πρόστιμο” για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση;
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο, είτε για να μιλήσεις, είτε να στείλεις κάποιο μήνυμα, είτε να “σερφάρεις” στον ίντερνετ την ώρα που οδηγείς;

Η συγκεκριμένη οδηγική συμπεριφορά αποτελεί συχνή αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και ως εκ τούτου, έναντι προστίμου, επιβάλλεται διοικητική κύρωση αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, για εξήντα (60) ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει ρητά ο ισχύων Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης επιτρέπεται μόνο όταν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ασύρματο Bluetooth.

Αντιθέτως, δεν επιτρέπεται η χρήση του κινητού για όσους «πιαστούν» με το κινητό στο χέρι ή το χρησιμοποιούν συνδυάζοντάς το με ενσύρματα ακουστικά τύπου hands free.

Η «ποινικοποίηση» των ενσύρματων ακουστικών έγκειται στις αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος σε περίπτωση που μπλεχτούν τα καλώδια, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη διαδικασία οδήγησης του ανθρώπου που κρατάει το τιμόνι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η αυστηρότητα του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου δεν πρέπει ν’ αποτελεί τον κατεξοχήν αποτρεπτικό παράγοντα ώστε να μην οδηγούμε κάνοντας παράτυπη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Αντιθέτως, πρέπει να σεβόμαστε τόσο τη δική μας ζωή όσο και όλων των συνανθρώπων μας που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο της χώρας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...