Audi A1 Clubsport Quattro

Τετρακίνητο hot hatch με 503 ίππους

  • -
  • -

Μαγικά έκανε η Audi, στριμώχνοντας κάτω από το εμπρός καπό του Α1 τον 5κύλινδρο 2,5λιτρο TFSI των TT RS και RS3 Sportback. Βέβαια, το πήγαν ακόμη παραπέρα οι Γερμανοί, ανεβάζοντας την ισχύ στους 503 ίππους και τη ροπή στα 660 Nm, αναβαθμίζοντας turbo, intercooler, εισαγωγή και εξάτμιση. Για να δέσει η συνταγή, τοποθέτησαν την τετρακίνηση και το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο του TT RS και… ιδού το A1 Clubsport Quattro, η ειδική έκδοση του μικρού Audi που έκανε επίσημο ντεμπούτο στην Αυστρία, στο 30ό Wortherseetour meeting των φίλων του VW Group.

Αν μη τι άλλο, όλα τα παραπάνω υπόσχονται εκρηκτικές επιδόσεις. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το A1 Clubsport Quattro κοντράρει στα ίσια το R8 V10: 0-100 km/h σε 3,7 sec (!), 0-200 km/h σε 11 sec περίπου (!!) και ρεπρίζ 80-110 km/h με 4η σχέση σε 2,4 sec (!!!). Όσο για την τελική, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h.

Στο εντυπωσιακό αμάξωμα ξεχωρίζουν η “φτερούγα” πίσω στην οροφή που θυμίζει το VW Polo WRC, οι τεράστιοι αεραγωγοί, ο πίσω διαχύτης και οι ζάντες 19’’ με τη σχεδίαση τουρμπίνας, πίσω από τις οποίες κρύβονται 6-πίστονες δαγκάνες και κεραμικά δισκόφρενα. Η χρήση ανθρακονημάτων CFRP σε τμήματα του αμαξώματος συγκρατεί το βάρος στα 1.390 κιλά. Στην καμπίνα έχουν τοποθετηθεί μπάκετ από R8 GT, ενώ το πίσω κάθισμα πήρε φύλλο πορείας για το ράφι, αφήνοντας χώρο για μπάρες ενίσχυσης του πλαισίου, αλλά και δύο αγωνιστικά κράνη. Οι κόκκινες ζώνες 4 σημείων ολοκληρώνουν την έντονα σπορ χροιά του εσωτερικού.

Φυσικά, σχέδια για την παραγωγή του πιο hot A1 που έχουμε δει μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν. Το πιθανότερο είναι όμως πως θα δούμε μια έκδοση S1 με τον 2λιτρο TFSI των 211 ίππων που κινεί και το Golf GTI. Όσο γι' αυτούς που ονειρεύονται μια βολτίτσα με το A1 Clubsport Quattro, δεν έχουν παρά να το οδηγήσουν στο world.needforspeed.com, στο PC racing game Need for Speed World που μέχρι τις 4 Ιουνίου μπορεί ο οποιοσδήποτε να δοκιμάσει online .

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...