Video-Δοκιμή Audi RS Q3 Sportback: Πεντακύλινδρη βόμβα

Στην γκάμα του καθωσπρέπει και… ήσυχου Audi Q3, εμφανίζεται ξαφνικά η έκδοση RS, που μεταμορφώνει το οικογενειακό SUV σε πραγματικό εκτελεστή.

  • -
  • -

Με μια μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων τόσο στις SUV κατηγορίες, όσο και στα hatchback, τα sedan ή τα station wagon, κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι η Audi δεν προσφέρει αρκετές επιλογές. Ωστόσο, αντίστοιχος πλουραλισμός εντοπίζεται και στις γρήγορες εκδόσεις των μοντέλων της, με τους κωδικούς S ή ακόμη καλύτερα, RS. Το RS Q3 αποτελεί την κορυφαία έκδοση του γνωστού μας Q3, όμως έχει δεχτεί όλες τις απαραίτητες περιποιήσεις ώστε να μεταμορφωθεί σε ένα άκρως αποτελεσματικό σπορ αυτοκίνητο με διάθεση να… αποκεφαλίσει οτιδήποτε σταθεί δίπλα του. Με τον 2.5 TFSI, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά!

1-2-4-5-3

Ο κινητήρας-φαινόμενο της Audi έχει τοποθετηθεί κάτω από το καπό πολλών ειδικών κατασκευών, όπως του RS3, του TTRS και του RS Q3. Η μάρκα με σήμα τα τέσσερα δαχτυλίδια έδωσε ρέστα με τον επικό 2.5 TFSI, ο οποίος χαρακτηρίζεται για τη μεστή του δύναμη, το υψηλό εύρος απόδοσης, το αδίστακτο στροφάρισμα (για εργοστασιακό turbo κινητήρα) και τον ανατριχιαστικό του ήχο. Ο τελευταίος, με τη χαρακτηριστική σειρά ανάφλεξης 1-2-4-5-3 παραπέμπει στα αγωνιστικά της κατηγορίας Group B, ακόμη και στον ατμοσφαιρικό δεκακύλινδρο του R8, αφού επί της ουσίας, ο πεντακύλινδρος σε σειρά είναι η… μια πλευρά του V10, με κάποιες διαφορές στην τροφοδοσία κλπ.

Στην περίπτωση του RS Q3, η απόδοση είναι 400 ίπποι και 480 Nm ροπή. Φυσικά, η δύναμη καταλήγει και στους τέσσερις τροχούς με το σύστημα τετρακίνησης quattro, ενώ η Audi το συνδυάζει με την ανθεκτικότερη και πιο εξελιγμένη μορφή του S-Tronic, το DQ500. Έτσι, το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων αποδεικνύεται αλεξίσφαιρο, ενώ δεν προβληματίζεται από τις αστραπιαίες αλλαγές ακόμη και πάνω από τις 7.000 rpm. Τι σημασία έχουν όλα αυτά σε ένα οικογενειακό SUV; Όταν τα 0-100 km/h έρχονται σε 4,5 sec και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h, οι προτεραιότητες αρχίζουν να αλλάζουν…

Δείτε ακόμη: Η video-δοκιμή μας για το «απλό» Audi Q3 Sportback 1.5 TFSI 150 PS

Πιάσε με αν μπορείς

Φυσικά, σαν γνήσιο Audi, η αποτελεσματικότητα του RS Q3 είναι αυτή που ξεχωρίζει. Μπορεί να στρίψει με ασύλληπτη φόρα και η πρόσφυση, μοιάζει ανεξάντλητη. Πολύ δύσκολα θα βρεθεί ανταγωνιστής που θα καταφέρει να το ακολουθήσει σε μια ορεινή διαδρομή, ενώ αν στην εξίσωση προσθέσουμε και real-life παράγοντες για τα ελληνικά δεδομένα, όπως η άσφαλτος-γυαλί και οι κακοτεχνίες, τότε το RS Q3 δεν έχει αντίπαλο στον τρόπο που μπορεί να μεταφέρει την ισχύ του 2.5 TFSI στον δρόμο. Εξωφρενικό σε όλα του, αλλά και… Q3 ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο SUV αντιμετωπίζει σίγουρα κρίσεις διπλής προσωπικότητας.

Δείτε τη video-δοκιμή μας, στην κορυφή του άρθρου!