Φωτιά η τιμή της βενζίνης – Σε ποια περιοχή πεθαίνει ο κλάδος;

Η τιμή της βενζίνης παραμένει πολύ ακριβή στην Ελλάδα, με την πρόεδρο των βενζινοπωλών Αττικής να κρούει των κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι οδηγοί πάνε σε άλλες χώρες να βάλουν καύσιμα.

  • -
  • -

Με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, κάνει λόγο για το τέλος του κλάδου των βενζινοπωλών ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε η κυρία Ζάγκα, όλο και περισσότεροι Έλληνες οδηγοί φεύγουν από τη χώρα μας και επισκέπτονται τη Βουλγαρία και την Τουρκία για να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους, καθώς εκεί η βενζίνη είναι αρκετά πιο φθηνή.

«Οι Έλληνες φεύγουν και περνάνε απέναντι σε Βουλγαρία και Τουρκία για να αγοράσουν φθηνή βενζίνη, γιατί σε αυτές τις χώρες είναι μικρός ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Το ελληνικό χρήμα περνάει τα σύνορά μας και οι επαγγελματίες πεθαίνουν. Οι πολίτες που το κάνουν έχουν δίκιο, αλλά και ο κλάδος πρέπει να ζήσει.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει φτηνό καύσιμο, όταν το 60% της τιμής του καυσίμου είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και επιπλέον έχει και τον ΦΠΑ, φόρο πάνω στο φόρο δηλαδή παράλογο. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα», αναρωτήθηκε.

benzini

Και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό είδος. Δυστυχώς η τιμή του παίζει ανάλογα των συμφερόντων των μεγάλων και την πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι. Όσο λοιπόν υπάρχουν δυσάρεστα διεθνή γεγονότα, τα καύσιμα που έρχονται σε εμάς, τους βενζινάδες, είναι με αυξημένη τιμή.

Ήδη βλέπω τις τιμές να ανεβαίνουν, τσιμπάνε το τελευταίο διάστημα πάνω από μήνα και ήταν επόμενο οι τιμές της απλής αμόλυβδης στην Αττική να φθάσουν πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο. Εμείς αλλάζουμε τις τιμές βάσει τιμολογίων. Ο καθένας από εμάς έχει μια εταιρεία από την οποία προμηθεύεται καύσιμα.

Έρχεται λοιπόν το τιμολόγιο όπου η εταιρεία έχει αγοράσει από ένα από τα δύο διυλιστήρια που έχουμε στη χώρα με νέα τιμή, εγώ είμαι υποχρεωμένη από τον νόμο, αλλιώς έχω πρόστιμο ή να ανεβάσω η να κατεβάσω την τιμή πώλησης».

Δεν υπάρχει βενζίνη κάτω από 1,90 ευρώ το λίτρο

Όσον αφορά την τιμή της βενζίνης και πως γίνεται ορισμένοι πρατηριούχοι να πουλάνε φθηνότερα, είπε: «Τώρα με τα νέα τιμολόγια δεν μπορεί να υπάρχει τιμή κάτω από 1,90 ευρώ/λίτρο και βλέπω τιμές με 1,73 ευρώ/λίτρο, θα τρελαθώ. Αυτά δεν τα βλέπει η κυβέρνηση;

Να γίνονται έλεγχοι εκεί που η τιμή είναι 2,40 ευρώ και είμαι βέβαιη πως για να το βάλουν θα έχουν ανάλογα τιμολόγια οι άνθρωποι, αλλά να πάει ο έλεγχος και σε αυτούς που είναι δήθεν φτηνοί.

Πόσες φορές το έχω κάνει θέμα προσωπικά σαν πρόεδρος του κλάδου; Λέω συνέχεια πως είναι περίεργο να βλέπει κανείς τόσο φτηνές τιμές. Δεν γίνεται οι τιμές λιανικής να βρίσκονται κάτω από την χονδρική τιμή των διυλιστηρίων. Άρα κάτι συμβαίνει. Είναι δυνατόν να αγοράζω 1,80 € και να πουλάω 1,50 €; Δεν γίνεται αυτό, κάτι άλλο συμβαίνει.

Ζητάμε να γίνει κάθαρση του χώρου, και για αυτό η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, που όποιο μαγαζί πιάνουν να νοθεύει, να έχει πειραγμένες αντλίες ή να έχει λαθραίο πετρέλαιο, κλείνει για 2 χρόνια», κατέληξε η κυρία Ζάγκα.

Δείτε ακόμη: Λουκέτο για πάντα σε πρατήριο - Δες σε video πώς τους πιάσανε στα πράσα! Πού είναι;

Πόσο κοστίζει η βενζίνη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 Οκτανίων, πωλείται έναντι 1,939 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, υπάρχουν πρατήρια που πουλάνε ακόμη και πάνω από 2 ευρώ/λτ. τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

benzini

Φυσικά, στα νησιά και την Ευρυτανία, τα 2 € το λίτρο είναι κάτι δεδομένο για τους οδηγούς εδώ και πολύ καιρό.  

πηγή:ertnews.gr

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...