Καθαρά Δευτέρα: Εκδρομή με 30 ευρώ βενζίνη

Με την τιμή λίτρου της αμόλυβδης να απέχει μια ανάσα από τα 2€, μια εκδρομή στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο. Ή μήπως όχι;

  • -
  • -

Οι αργίες που «πέφτουν» πριν ή μετά από Σαββατοκύριακα, αποτελούν πολύ συχνά μια αφορμή για εκτός πόλης αποδράσεις. Οι περισσότεροι εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να αλλάξουμε τις παραστάσεις μας, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά, το αυτοκίνητό μας. Αυτοκίνητο σημαίνει ελευθερία και άνεση μετακίνησης, όμως με την τιμή της βενζίνης να φτάνει στα 2 € το λίτρο, μάλλον μας κόβονται τα φτερά.

Ακόμη κι έτσι όμως, όποιος θέλει να πάει μια εκδρομή, μπορεί να το κάνει. Αρχικά θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τη low-budget φιλοσοφία της κατάστασης και να δει τι επιλογές έχει, χωρίς το κόστος να ξεφύγει. Ένα ποσό της τάξεως των 30 ευρώ μπορεί να διατεθεί από τους περισσότερους για καύσιμα. Παρακάτω, έχουμε μερικές επιλογές για όσους θέλουν να φύγουν εκτός του κέντρου της πόλης στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Δείτε ακόμη: Όλες οι τιμές διοδίων στις Εθνικές Οδούς της Ελλάδας 

Φυσικά μην περιμένετε εξωτικούς και «ψαγμένους» προορισμούς. Απλώς πρόκειται για «τίμιες» προτάσεις που έχουμε κοντά μας. Με την κατάλληλη παρέα, θα περάσετε πολύ καλύτερα από ότι νομίζετε. Διαχωρίσαμε σε δύο κατηγορίες τις επιλογές μας, ανάλογα αν το αυτοκίνητο καίει αμόλυβδη ή πετρέλαιο. Στη δεύτερη περίπτωση οι επιλογές είναι σαφώς περισσότερες, λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης των συγκεκριμένων μοντέλων και τη χαμηλότερη αξία του καυσίμου.

Πού πάω με 30 € βενζίνη;

Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Αττική βρίσκεται στα 1,893 € το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι με 30 ευρώ θα προσθέσουμε περίπου 15,9 λίτρα στο ντεπόζιτο. Αν λοιπόν, έχουμε στη διάθεσή μας ένα αυτοκίνητο που καίει περίπου 7,5 λίτρα βενζίνης ανά 100 km σε χαλαρές συνθήκες ταξιδιού στον αυτοκινητόδρομο και τους επαρχιακούς, μπορούμε να κάνουμε κάπου στα 210 χιλιόμετρα με το συγκεκριμένο ποσό.

Εννοείται ότι για τους κοντινούς προορισμούς που αναφέρουμε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τους επαρχιακούς δρόμους χωρίς διόδια. Αν δεν τους ξέρετε επιλέξτε το πεδίο «αποφυγή διοδίων» στο Google Maps και θα τους βρείτε. Η κίνηση που έχουν συνήθως, είναι αραιή, ενώ δεν πληρώνετε και το αντίτιμο των διοδίων. Σε μικρές αποστάσεις το κέρδος που θα έχετε αν πάτε από τον αυτοκινητόδρομο δεν ξεπερνά τα 15-20 λεπτά, χρόνος αμελητέος όταν πρόκειται για μια χαλαρή εκδρομή χωρίς άγχος.

Λουτράκι

Μια από τις κοντινές επιλογές για εκδρομή με 30 € βενζίνη είναι το Λουτράκι. Ο παραλιακός πεζόδρομος και οι πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ και βόλτα το καθιστούν μια δελεαστική πρόταση, ενώ υπάρχουν διάφοροι προορισμοί τριγύρω για να νιώσετε πιο κοντά στη φύση. Με απόσταση 85 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας θα γυρίσετε και με «ρέστα» στο ντεπόζιτο.

Χαλκίδα

Μια από τις πιο κλασικές επιλογές των Αθηναίων για κοντινή απόδραση. Απέχει 78 χιλιόμετρα από το κέντρο και θα φτάσετε γρήγορα, είτε από τον αυτοκινητόδρομο, είτε από τον επαρχιακό. Η Εύβοια προσφέρει και άλλες επιλογές εκτός από τη Χαλκίδα, σε κοντινή απόσταση, όπως η Ερέτρια (παραλία) ή η Στενή (ορεινό). Αν σας αρέσει και η οδήγηση, θα ευχαριστηθείτε τους δρόμους που ενώνουν αυτούς τους προορισμούς. Με σύνεση όμως στο γκάζι. Είπαμε, έχουμε μόνο 30€!

Επιλογές εντός Αττικής

Αν η Χαλκίδα και το Λουτράκι δεν σας «ψήνει», υπάρχουν αξιόλογες επιλογές και εντός Αττικής. Μια βόλτα προς το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, το Λαύριο ή τη Νέα Μάκρη είναι πολύ καλές ιδέες. Απέχουν λιγότερο από 60 χιλιόμετρα από το κέντρο και η αύρα τους, μαζί με τη θάλασσα και το πράσινο, σε κάνουν πραγματικά να ξεφύγεις, παρά το γεγονός ότι βρίσκεσαι ακόμη μέσα στο νομό Αττικής.

Πού πάω με 30 € πετρέλαιο;

Ένα μέσο, ντίζελ αυτοκίνητο δεν καίει περισσότερα από 6 λίτρα ανά 100 km. Σε συνδυασμό με τη σχετικά φθηνότερη τιμή του καυσίμου (μέση τιμή στην Αττική 1,627 € το λίτρο) μπορείτε να φτάσετε πιο μακριά. Πληρώνοντας 30 € στο πρατήριο θα μπουν 18,5 λίτρα πετρελαίου στο ντεπόζιτο, οπότε μπορείτε να κάνετε ακόμη και 300 χιλιόμετρα με το συγκεκριμένο ποσό! Έτσι, οι επιλογές πολλαπλασιάζονται.

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, μπορείτε να κάνετε χρήση των επαρχιακών δρόμων για να γλιτώσετε τα διόδια. Ωστόσο επειδή εδώ μιλάμε για μεγαλύτερες αποστάσεις, η χρονική επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη. Αν αυτό δεν είναι πρόβλημα, μπορείτε να το κάνετε. Αλλιώς, θα πρέπει να υπολογίσετε και το έξτρα κόστος των διοδίων, το οποίο δεν είναι αμελητέο.

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο μάλλον είναι ο… βασιλιάς των τριημέρων για τους Αθηναίους. Φτάνεις σε περίπου 1,5 ώρα, απέχει περίπου 140 χιλιόμετρα και έχει οτιδήποτε μπορεί να θελήσει κάποιος στο κομμάτι του φαγητού, της διασκέδασης και των αξιοθέατων. Τα χωριά που υπάρχουν γύρω του (όπως οι Μύλοι, το Κιβέρι, το Τολό) μπορούν να εγγυηθούν μια πολύ ενδιαφέρουσα, εναλλακτική εκδρομή χωρίς πολύ κόσμο, κυρίως με ντόπιους επισκέπτες.

Παλαιά Επίδαυρος

Ακόμη ένας πολύ αξιόλογος προορισμός σχετικά κοντά στην Αθήνα είναι η Παλαιά Επίδαυρος. Ο υπέροχος επαρχιακός δρόμος μετά τον αυτοκινητόδρομο θα σας αποζημιώσει με τη θέα και τις στροφές του, αν σας αρέσει η οδήγηση. Φυσικά δεν έχει τόσες επιλογές όσες θα βρείτε στο Ναύπλιο για παράδειγμα, αλλά και πάλι υπάρχουν πολλά μαγαζιά για φαγητό ή καφέ, για να συμπληρωθεί η εκδρομή. Από το κέντρο απέχει 130 χιλιόμετρα.

Λιβαδιά

Σε μόλις 140 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, φτάνεις στη Λιβαδιά. Οι πηγές Κρύας και τα πολλά μαγαζιά συνθέτουν μια πληρέστατη πρόταση που θα γεμίσει τον επισκέπτη. Ο μόνος… αστερίσκος που βάζουμε έχει να κάνει με το φαγητό. Η Λιβαδιά φημίζεται για τα κρέατα και τα σουβλάκια της, ένα μενού που δεν «ταιριάζει» τόσο με το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Πάντως, σίγουρα θα βρείτε αξιόλογο φαγητό, ο,τι κι αν επιλέξετε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...