Τιμή βενζίνης: Ξανά στα 2 € - Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και των διακοπών, η βενζίνη βρίσκεται και πάλι στα 2 € το λίτρο στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις. Θα ανέβει κι άλλο;

  • -
  • -

Το καλοκαίρι, οι πιο πολλοί Έλληνες κάνουν σημαντικά περισσότερα χιλιόμετρα με τα αυτοκίνητά τους, ακόμη κι αν δεν πάνε διακοπές. Οι τιμές των καυσίμων όμως και ιδιαίτερα, αυτή της βενζίνης, δυσκολεύει την κατάσταση, με κάθε λίτρο να στοιχίζει περίπου 2 €. Δεν αναφερόμαστε στα νησιά ή σε επαρχίες, όπου η επιβάρυνση για τη μεταφορά των καυσίμων είναι μεγαλύτερη, αλλά ακόμη και μέσα στην Αθήνα. Τι συμβαίνει και οι τιμές πήραν ξανά την ανιούσα; Θα τις δούμε να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο;

«Έχουν απορροφηθεί περίπου 3 λεπτά από τους πρατηριούχους»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ασματόγλου, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζουμε. Συγκεκριμένα, είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA: «Από τις 15 Ιουλίου έως σήμερα είχαμε σημαντικές αυξήσεις στα καύσιμα. Οι τιμές που βλέπουμε στο διυλιστήριο έρχονται απέξω και είναι για τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Η αύξηση, συγκριτικά με το εξωτερικό, είναι δυσανάλογη σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Δείτε ακόμη: Βενζίνη ή diesel; Ένας οδηγός για να βρεις τι σου ταιριάζει

Μέσα σε ένα μήνα είχαμε 11,5 λεπτά αύξηση στο διυλισμένο προϊόν. Να σας πω πως οι αυξήσεις, βάσει των μέσων τιμών που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι 8,5 λεπτά. Άρα έχουν απορροφηθεί περίπου 3 λεπτά από τους πρατηριούχους. Αντίθετα το πετρέλαιο είχε 14,5 λεπτά αύξηση μέσα σε ένα μήνα. Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή στην Αθήνα είναι 1,97 – 1,98 ευρώ. Αν συνεχιστεί αυτό στα μεγάλα αστικά κέντα θα φτάσει τα 2 ευρώ. Τις επέμενες μέρες φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση στις τιμές».

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης, είπε: «Θεωρώ πως εάν πάρουμε ως βάση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η διαφορά είναι μεγάλη για την τόσο μεγάλη αύξηση του τελευταίου διαστήματος. Επειδή αυτές οι τιμές βγαίνουν απέξω, αυτά είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία δεν αγγίζουν τον ελλαδικό χώρο, αλλά που ποντάρουν στο χρηματιστήριο του πετρελαίου, τα οποία είναι σύνηθες φαινόμενο».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...