Έτσι θα είναι το νέο SUV της BMW - Πότε θα κυκλοφορήσει;

Αν και αυτήν τη στιγμή φέρει το όνομα BMW Vision Neue Klasse X, αυτό το φουτουριστικό μοντέλο θα βρεθεί στους δρόμους πολύ σύντομα.

  • -
  • -

Ένα νέο Vision Vehicle του BMW Group προσφέρει μια πρώτη γεύση της Neue Klasse σε SAV εκδοχή: Η Vision Neue Klasse X εισάγει την αισθητική, την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και τη φιλοσοφία της Neue Klasse στην κατηγορία των Sports Activity Vehicles. Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική υπερυψωμένη παραλλαγή που βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική θα αρχίσει να παράγεται στο εργοστάσιο του Ντέμπρετσεν στην Ουγγαρία το 2025, πιθανότατα με το όνομα iX3.

1

Η εταιρεία παρουσίασε το όραμά της για το μέλλον της μάρκας στην κατηγορία των sedan αυτοκινήτων με την BMW Vision Neue Klasse στην έκθεση κινητικότητας IAA 2023. Το πιο πρόσφατο Vision Vehicle απεικονίζει πλέον πώς βλέπει η BMW το μέλλον των X μοντέλων της. Η Vision Neue Klasse X συμβολίζει ένα δραστήριο lifestyle και μία αποδοτική δυναμική. Η καθαρή σχεδιαστική γλώσσα που χαρακτηρίσει τις εξωτερικές της επιφάνειες συνδυάζεται με ένα φωτεινό και ευρύχωρο εσωτερικό. Τα ειδικά εφέ φωτισμού και ήχου που εξασφαλίζει η επόμενη γενιά του BMW iDrive ενισχύουν τη διαισθητική ψηφιακή εμπειρία χρήστη.

2

Στην BMW Vision Neue Klasse X, η κεντρική οθόνη είναι κομψά ενσωματωμένη στον πίνακα οργάνων, παρέχοντας και στους δύο εμπρός επιβάτες βέλτιστη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του infotainment. Τα χρώματα που εμφανίζονται δεν μεταφέρονται μόνο στον κρυφό, ατμοσφαιρικό φωτισμό, αλλά και στις υφασμάτινες επιφάνειες του πίνακα οργάνων μέσω οπίσθιου φωτισμού.

3

Η Προσωπική Εμπειρία Ήχου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά με το νέο HYPERSONX WHEEL, ανοίγει περαιτέρω δυνατότητες. Με αυτή την ψηφιακή λειτουργία, οι επιβάτες του αυτοκινήτου μπορούν να απολαμβάνουν τον αγαπημένο τους ήχο σε κάθε ταξίδι. Ο ήχος, που παράγεται σε πραγματικό χρόνο και ρυθμίζεται με μία κίνηση στο τιμόνι HYPERSONX WHEEL, αποτελεί μια καινοτόμο συμβολή στην εμβυθιστική και ολιστική εμπειρία χρήστη, που μετατρέπει το εσωτερικό της BMW Vision Neue Klasse X σε προσωπικό χώρο.

4

Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της Neue Klasse - ηλεκτρική, ψηφιακή και κυκλική - επεκτείνονται εδώ για να συμπεριλάβουν μια τέταρτη διάσταση. Η οδηγική απόλαυση που αποτελεί τον πυρήνα της μάρκας περνάει στο επόμενο επίπεδο με έλεγχο για το σύστημα μετάδοσης κίνησης και το πλαίσιο που αναπτύχθηκε ειδικά για την Neue Klasse και με την αρωγή της έκτης γενιάς της τεχνολογίας BMW eDrive. Βασίζεται σε μια νέα στοίβα λογισμικού που αναπτύχθηκε εσωτερικά από το BMW Group και εγγυάται ομαλή οδήγηση σε όλες τις συνθήκες. Οι δύο από τους τέσσερις νέους σούπερ-εγκεφάλους θα μεταφέρουν την οδηγική εμπειρία στη Neue Klasse σε μια νέα διάσταση.

5

Η τελευταία, έκτη γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive εκτός από τις βελτιωμένες μονάδες e-drive, διαθέτει επίσης νέες και πλέον κυλινδρικές κυψέλες μπαταριών ιόντων λιθίου, με ογκομετρική ενεργειακή πυκνότητα υψηλότερη κατά πάνω από 20% σε σχέση με εκείνη των πρισματικών κυψελών που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως. Σε συνδυασμό με τη μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό σύστημα 800V, αυτό θα βελτιώσει την ταχύτητα φόρτισης έως και κατά 30% - επιτρέποντας στα οχήματα να φορτίζουν σε μόλις 10 λεπτά προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτονομία 300 km. Η έκτη γενιά του BMW eDrive προσφέρει επίσης έως και 30% μεγαλύτερη αυτονομία. Η Vision Neue Klasse X εντυπωσιάζει επίσης με την αεροδυναμική της, έχοντας αντίσταση μειωμένη κατά 20% σε σχέση με ένα συγκρίσιμο μοντέλο της τρέχουσας γκάμας (πιθανότατα την τωρινή γενιά της iX3). Τα νέα σχέδια των ελαστικών καθώς και το  ειδικό σύστημα πέδησης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα συμβάλλουν στην αύξηση της συνολικής αποδοτικότητας του οχήματος έως και 25%.

6

Η φιλοσοφία της στον τομέα της βιωσιμότητας εξασφαλίζει επίσης υπεύθυνη παραγωγή, λειτουργία, αποσυναρμολόγηση και ανακύκλωση. Για τις επιφάνειες του εσωτερικού αναπτύχθηκε ένα υλικό καθαρά φυτικής προέλευσης, με βάση ορυκτά και χωρίς πετρέλαιο. Θα χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο μοντέλο στο κάτω τμήμα της επένδυσης των θυρών και στην κεντρική κονσόλα. Τα πλαστικά που συλλέγονται από τις θάλασσες αξιοποιούνται επίσης για πρώτη φορά για εξαρτήματα που χυτεύονται με έγχυση. Σε επιλεγμένα εξαρτήματα, αυτή η δευτερογενής πρώτη ύλη, η οποία λαμβάνεται, για παράδειγμα, από εγκαταλελειμμένα δίχτυα αλιείας, αντιπροσωπεύει ήδη το 30%.

Δείτε ακόμη: Αυτή είναι η φθηνότερη αυτόματη BMW στην Ελλάδα

Η επιλογή των υλικών και η μέθοδος κατασκευής επιτρέπουν την ευκολότερη αποσυναρμολόγηση των εξαρτημάτων και τη βελτίωση της ανακυκλωσιμότητας τους. Οι πλαϊνές ποδιές και τα προσαρτημένα μέρη στον εμπρός και πίσω προφυλακτήρα παράγονται επίσης από ανακυκλωμένα μονοϋλικά. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία ακολουθεί την αρχή του BMW i Vision Circular που παρουσιάστηκε το 2021, το οποίο βασίστηκε εκτενώς σε μονοϋλικά για τη βελτιστοποίηση της ανακυκλωσιμότητας.

7

Δείτε ακόμη: Οι 3 μάρκες αυτοκινήτων που επιλέγουν οι Έλληνες το 2024

Η Neue Klasse σηματοδοτεί επίσης ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του τομέα παραγωγής. Το εργοστάσιο του BMW Group στο Ντέμπρετσεν στην Ουγγαρία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως iFACTORY. Όταν η παραγωγή της Neue Klasse ξεκινήσει το 2025, θα γίνει η πρώτη μονάδα παραγωγής του BMW Group στον κόσμο που θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ενέργεια απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...