Ο ΔΕΔΔΗΕ θα κόβει το ρεύμα στους φορτιστές! Δείτε σε ποιες περιπτώσεις

Ο Αναστάσιος Μάνος, επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ, έκανε σαφές ότι θα πρέπει όλοι οι φορτιστές να δηλώνονται στη σχετική πλατφόρμα. Ποιους αφορά αυτή η υποχρέωση, πώς γίνεται και τι περιθώριο υπάρχει;

  • -
  • -

Η εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κάθε άλλου είδους ηλεκτρικό όχημα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην Ελλάδα. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 10.000, με την τάση να είναι έντονα αυξητική.

Κάθε φορτιστής που τοποθετείται πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνεται στην ειδική πλατφόρμα που διατηρεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ονομάζεται ΜΥΦΑΗ (Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e0e90c27f2cc6ac2eda61fe0bbeef8b7.jpg

Υποχρεωτική η δήλωση στον ΔΕΔΔΗΕ, όμως δεν γίνεται

Αυτή η υποχρέωση ορίζεται στον νόμο 4710/2020, τον λεγόμενο και νόμο ηλεκτροκίνησης, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο για την εύρυθμη λειτουργία των περισσότερων εκφάνσεων της ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Αυξάνουν τον κίνδυνο blackout, ή αντέχει ο ΔΕΔΔΗΕ;

Παρά την υποχρεωτικότητα, αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των φορτιστών που δεν έχουν δηλωθεί στον ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που ο οργανισμός θέλει να αλλάξει. Ο επικεφαλής του οργανισμού, Αναστάσιος Μάνος, δήλωσε στο 7th EcoMobility Conference ότι ξεκινώντας από τους επόμενους μήνες, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρά σε διακοπή ηλεκτροδότησης όσων φορτιστών δεν είναι δηλωμένοι.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b7e6b5d3bb902adeda4e0f2247e164f0.jpg

Μόνο οι δημόσιοι φορτιστές ή και οι ιδιωτικοί;

Η μεγάλη απορία που δημιουργήθηκε από αυτήν την επίσημη δήλωση του κ. Μάνου είναι αν η συγκεκριμένη υποχρέωση αφορά μόνο τους δημοσίως προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης ή επεκτείνεται και σε εκείνους που προορίζονται για ιδιωτική χρήση.

Η απάντηση είναι ότι στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται τόσο οι δημόσιοι, όσο και οι ιδιωτικοί φορτιστές. Κατά συνέπεια, η διακοπή ηλεκτροδότησης αφορά κάθε φορτιστή, άσχετα από το μοντέλο χρήσης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fcf3f156ffba1cb3e87d531e6005e139.jpg

Γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί να δηλώνονται οι φορτιστές;

Ο ΔΕΔΔΗΕ θέλει να είναι δηλωμένοι όλοι οι φορτιστές, ώστε να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα για πιθανώς αναγκαίες παρεμβάσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αν παρατηρηθεί ότι σε μία περιοχή αυξάνεται ο αριθμός των φορτιστών, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε αναβάθμιση του δικτύου σε εκείνη την περιοχή, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη χωρητικότητα. Αν οι φορτιστές δεν δηλώνονται, θα αρχίσουν να προκαλούνται προβλήματα στο δίκτυο λόγω υπερφόρτωσης.

Η δήλωση ενός φορτιστή στον ΔΕΔΔΗΕ γίνεται πατώντας εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...