Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο Blackout τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Όταν έχει καύσωνα περιορίζουμε ακόμα και τη χρήση του a/c στο σπίτι, για να γλιτώσουμε τα blackout. Τι θα γίνει λοιπόν όσο αυξάνονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Θα κόβεται πιο συχνά το ρεύμα;

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πληθαίνουν και τα βλέπουμε ολοένα και περισσότερο γύρω μας. Η ύπαρξή τους σημαίνει ότι κάποια στιγμή κάθε αυτοκίνητο πρέπει να συνδεθεί στο δίκτυο ώστε να τραβήξουν ρεύμα που θα αποθηκεύσουν στις μπαταρίες τους. Το πρόβλημα είναι ότι τα καλοκαίρια τα έχουμε συνδυάσει με blackout, τα οποία μπορεί να μας αφήσουν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες. Μήπως σημαίνει ότι το δίκτυο της χώρας δεν αντέχει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Για να απαντήσουμε θα δούμε κάποια νούμερα. Ο ΑΔΜΗΕ έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή με την ονομασία Ipto Analytics. Μέσω αυτής μπορούμε να δούμε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο ποια είναι η παραγωγή και η κατανάλωση ρεύματος σε όλη την χώρα. Στις 28 Ιουλίου, για παράδειγμα, η μέγιστη κατανάλωση σημειώθηκε στις 15:00 και έφτασε τα 8.829 MW (μεγαβάτ). Από αυτά, τα 2.889 MW προέρχονταν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ήταν συνδεδεμένα στο δίκτυο, ενώ 1.772 MW ακόμα προέρχονταν από μεγάλα πάρκα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών που συνδέονται κατευθείαν στην υψηλή τάση.

https://cdn.gcdata.gr/c3/810_4f9dca6447b12c1553a894b303df041c.jpg

Από την άλλη, για να βρούμε πόση είναι η ακραία τιμή της ενέργειας που θα μπορούσαν να ζητήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα πρέπει να δούμε πόσα είναι και πόσο ρεύμα είναι ικανά να τραβήξουν. Αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 5.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ανάλογα με το μοντέλο, η μέγιστη ισχύς φόρτισης σε Wallbox μπορεί να φτάνει έως και τα 22 kW, ωστόσο αυτό το νούμερο αφορά ελάχιστα αυτοκίνητα. Η συντριπτική πλειοψηφία «τραβάει» ρεύμα με ισχύ περίπου 7 kW ή 11 kW. Θα κάνουμε υπολογισμούς και για τα δύο νούμερα.

Πόσο ρεύμα χρειάζονται για να φορτίσουν όλα τα ηλεκτρικά της Ελλάδας μαζί;

Αν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνδεθούν ταυτόχρονα σε wallbox και αρχίζουν να τραβάνε 7 kW έκαστο, η συνολική αύξηση στην απαιτούμενη ισχύ θα είναι 35.000 kW ή 35 MW. Δηλαδή η επιβάρυνση θα φτάσει μόλις το 0,4%. Στην περίπτωση που όλα θα τραβούσαν με ισχύ 11 kW, η συνολική επιβάρυνση θα έφτανε τα 55.000 kW ή 55 MW, το οποίο αν το κάνουμε ποσοστό είναι 0,62%.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Δες πόσο κοστίζουν με την επιδότηση τα 10 καλύτερα!

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ακόμα και στο ακραίο σενάριο που όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της χώρας φορτίσουν ταυτόχρονα, το δίκτυο δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου, καθώς η διαφοροποίηση είναι απειροελάχιστη. Φυσικά το παραπάνω σενάριο δεν πρόκειται να γίνει πράξη ποτέ. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν φορτίζουν κάθε μέρα, πολλοί ιδιοκτήτες τα συνδέουν σε απλή πρίζα σούκο οπότε η ισχύς φόρτισης είναι σημαντικά χαμηλότερη (2-3 kW) και φυσικά ο καθένας βάζει το αυτοκίνητό του να φορτίσει σε διαφορετική ώρα.

revma-blackout-dei-deddie

Τι θα γινόταν αν φόρτιζαν ταυτόχρονα 100.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ακόμα και αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φτάσουν να είναι 100.000 και εφαρμόζοντας το παραπάνω ακραίο σενάριο, η επιβάρυνση για το δίκτυο δεν θα είναι μεγαλύτερη από 1.100 MW ή 1,1 GW (12,45%), όμως και πάλι για να προκύψουν τα παραπάνω νούμερα σημαίνει ότι θα φορτίσουν όλα τα αυτοκίνητα ταυτόχρονα και μάλιστα σε wallbox, κάτι που πρακτικά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Οπότε, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Τα ηλεκτρικά σήμερα δεν επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο τις αντοχές του δικτύου, ενώ ακόμα και μετά από πολλά χρόνια η επίδρασή τους θα είναι πάρα πολύ μικρή έως αμελητέα. Δεδομένου ότι στο ενδιάμεσο θα έχει αυξηθεί περαιτέρω η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και ότι πάντα υπάρχει βελτίωση στα δίκτυα, δύσκολα τα ηλεκτρικά θα δημιουργήσουν προβλήματα, οπότε όποιος ψάχνει για λύση στο θέμα των blackouts, θα πρέπει να την αναζητήσει αλλού.

Εσύ τι λες; Σε πείθουν τα νούμερα ότι το δίκτυο «σηκώνει» άνετα τα ηλεκτρικά ή θα επιμείνεις επειδή σου λένε να μην βάζεις στο full το κλιματιστικό;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...