Ελλάδα - Περισσότεροι οι φορτιστές ή τα βενζινάδικα;

Σήμερα στην Ελλάδα είναι ευκολότερο να βρεις φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, παρά πρατήριο καυσίμων! Δείτε τα νούμερα.

  • -
  • -

Οι επενδύσεις στους φορτιστές κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να αυξάνεται συνέχεια. Η αύξηση του αριθμού των φορτιστών αφορά τόσο εκείνους με πιο χαμηλές ταχύτητες, όσο και τους πιο γρήγορους.

Όσον αφορά τα πρατήρια καυσίμων, πρόκειται για εγκαταστάσεις με τις οποίες είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι καθώς έχουμε μεγαλώσει χρησιμοποιώντας τα. Δεδομένου ότι η ανάγκη για ανεφοδιασμό καυσίμων σε οχήματα υφίσταται για πάνω από 100 χρόνια, αναμενόμενα ο αριθμός τους είναι σήμερα αρκετά μεγάλος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cde5eb1f42bdc6e3eb6217ffae51cf3c.jpg

Πόσα πρατήρια έχει η Ελλάδα, πόσα σημεία φόρτισης και σε πόσες τοποθεσίες;

Τα παραπάνω δημιουργούν την απορία πώς έχει διαμορφωθεί η εικόνα στην Ελλάδα σήμερα. Πόσα είναι τα πρατήρια καυσίμων, πόσα τα σημεία φόρτισης και σε πόσες τοποθεσίες τα βρίσκουμε; Για να απαντήσουμε θα χρησιμοποιήσουμε επίσημες, κρατικές πηγές.

Δείτε ακόμαΕίναι «καθαρό» το ρεύμα στην Ελλάδα ή τσάμπα αγοράζουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Συνοπτικά, ο συνολικός αριθμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα είναι 4.685, τα σημεία φόρτισης είναι 4.317 και οι τοποθεσίες στις οποίες μπορούμε να φορτίσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι 2.248. Με δυο λόγια, μέσα σε 3-4 χρόνια τα σημεία φόρτισης έφτασαν στο μισό των πρατηρίων, τα οποία υπάρχουν τα τελευταία 100+ χρόνια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/60ebb8ebe1d95e2dfb8c284bbab772d9.jpg

Άλλο το σημείο φόρτισης κι άλλο η τοποθεσία

Για να γίνουν λίγο πιο σαφή τα παραπάνω, λέγοντας σημεία φόρτισης εννοούμε όλες τις «πρίζες» που είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα. Δηλαδή αν ένας φορτιστής έχει δύο βύσματα, προσμετράται ως δύο σημεία φόρτισης. Όσον αφορά τις τοποθεσίες, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς αυτός ο αριθμός αφορά τα μέρη στα οποία μπορούμε να βρούμε έναν φορτιστή. Για παράδειγμα. Αν ένα super market έχει ένα wallbox που μπορεί να εξυπηρετήσει δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα λογαριάζεται ως δύο σημεία φόρτισης, αλλά ως μία τοποθεσία.

Αδιανόητα γρήγορος ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των σημείων φόρτισης

Αν και η ηλεκτροκίνηση αναπτύσσεται τα τελευταία 3-4 χρόνια, οι διαθέσιμες τοποθεσίες είναι ήδη στο 50% των πρατηρίων καυσίμων, τα οποία είχαν 100+ χρόνια για να επεκτείνουν το δίκτυό τους. Δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο προστίθενται φορτιστές στο δίκτυο, είναι δεδομένο ότι πολύ γρήγορα οι τοποθεσίες φόρτισης θα γίνουν ακόμα περισσότερες από τις τοποθεσίες που συναντάμε πρατήρια καυσίμων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f8eb517b376a4564b28980af31373b1f.jpg

Στην πραγματικότητα τα σημεία φόρτισης είναι περισσότερα από τα επίσημα

Πριν κλείσουμε, πρέπει να υπολογιστούν τα εξής. Μέχρι πολύ πρόσφατα η δήλωση των φορτιστών στην πλατφόρμα του κράτους δεν ήταν υποχρεωτική, οπότε ο πραγματικός αριθμός των σημείων φόρτισης στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος. Επιπλέον, για να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί φορτιστής. Μία απλή οικιακή πρίζα είναι αρκετή. Άλλωστε, είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που δεν προχωρούν σε αγορά φορτιστή, αλλά αρκούνται στην φόρτιση από την πρίζα σούκο για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Για να βρούμε τον αριθμό των πρατηρίων καυσίμων στην Ελλάδα επισκεφθήκαμε το «ΠαρατηρητήριοΤιμών Υγρών Καυσίμων» (δείτε το πατώντας εδώ), ενώ για τα σημεία φόρτισης και τις τοποθεσίες επισκεφθήκαμε το ΜΥΦΑΗ (πατήστε εδώ).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...