Ελλάδα: Ηλεκτρικό αυτοκίνητο «τρώει άκυρο» από αγώνα dragster

Ο ιδιοκτήτης ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου Tesla Model S Plaid θέλησε να συμμετάσχει σε αγώνα dragster, όμως οι διοργανωτές του είπαν όχι! Τι συνέβη;

  • -
  • -

Το Σαββατοκύριακο 17-18 Ιουνίου στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Τρίοδο Μεσσήνης θα γίνει αγώνας dragster, ο οποίος διοργανώνεται από την ΛΕΝΟΕ με την συμπαράσταση του δήμου Μεσσήνης, της περιφέρειας Πελοποννήσου και του επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Σε αυτόν τον αγώνα θέλησε να δηλώσει συμμετοχή και ο ιδιοκτήτης ενός Tesla Model S Plaid, προκειμένου να μπορέσει να βιώσει όλες τις δυνατότητες του αυτοκινήτου του, σε ένα αγωνιστικό περιβάλλον με ασφάλεια για τον ίδιο αλλά και τους γύρω του.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1a40de7ccf1b0f1da50c2746705cc3d4.jpg

Τα ηλεκτρικά δεν δικαιούνται να τρέχουν σε αγώνες drag!

Ωστόσο, η συμμετοχή του ταχύτατου ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν έγινε δεκτή. Στην αρχή αυτό δημιούργησε αναταραχή και απορία σε αρκετούς. Σε επικοινωνία του ιδιοκτήτη με τη διοργάνωση η απάντηση ήταν ότι το αυτοκίνητο δεν μπορεί να περάσει τον τεχνικό έλεγχο και ότι στους αγώνες drag δεν προβλέπεται η συμμετοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα: Tesla Plaid: Τα 4 απαραίτητα βήματα για να κάνει 0-100 σε 2,1" [video]

Στην αρχή αυτό μας έκανε εντύπωση, όμως ψάξαμε και βρήκαμε τον τεχνικό κανονισμό στον οποίο υπόκεινται όλοι οι αγώνες στην Ελλάδα. Σε αυτόν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές για πολλούς τύπους καυσίμου, όμως όχι για εκείνα που χρησιμοποιούν ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι κανένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν μπορεί να συμμετέχει σε αγώνα drag στην Ελλάδα.

dragster-texnikos-kanonismos

Τα μόνα που μπορούν να το κάνουν είναι όσα χρησιμοποιούν ως καύσιμο κάποιο από αυτά που προβλέπουν οι κανονισμοί. Αυτά τα καύσιμα είναι βενζίνη 95 οκτανίων, βενζίνη 100 οκτανίων, αγωνιστική βενζίνη, diesel, αλκοόλη, μεθανόλη grade A και AA, βιομηχανική μεθανόλη, νιτρομεθανόλη, έγχυση nitro, έγχυση αλκοόλης και έγχυση νερού. Ενώ στον πίνακα με τα καύσιμα αναφέρεται το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν επιτρέπεται η χρήση του σε καμία από τις κατηγορίες.

Άλλα ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τη συμμετοχή των ηλεκτρικών στους αγώνες

Εκτός από το γεγονός ότι ο κανονισμός της ΟΜΑΕ δεν προβλέπει τη συμμετοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υπάρχουν κι άλλα θέματα ασφαλείας. Για παράδειγμα οι άνθρωποι της πυροσβεστικής έχουν λάβει κάποια εκπαίδευση γύρω από την πυρόσβεση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όμως σίγουρα ακόμα δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία. Ταυτόχρονα, οι κριτές φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει εκπαίδευση από την ΟΜΑΕ ή ότι αυτή δεν κρίνεται ακόμα επαρκής ώστε να είναι σίγουρο πως θα ξέρουν πώς να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο ατύχημα. Μπορεί στους αγώνες να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με αντίστοιχη χρήση του αυτοκινήτου σε δημόσιο δρόμο, όμως η πιθανότητα ατυχήματος δεν είναι ποτέ μηδενική.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9b6a5bc6c8ca3552509aef6cdae6639b.jpg

Επιπλέον, υπάρχει το θέμα του roll cage. Το εν λόγω Tesla Model S Plaid είναι σε εργοστασιακή μορφή. Έστω ότι επιτρέπονταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους αγώνες dragster, μετά το πρώτο πέρασμα το αυτοκίνητο θα έπρεπε να αποσυρθεί από τον αγώνα, καθώς ο χρόνος που μπορεί να πετύχει στα 400 m είναι σημαντικά κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα (ένας χρόνος 9,2 – 9,3 δευτερόλεπτά είναι αρκετά συνηθισμένος). Σύμφωνα με τους κανονισμούς όποιο αυτοκίνητο ολοκληρώνει τα 400 m σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, πρέπει να έχει roll cage. Αν κάποιο αυτοκίνητο χωρίς roll cage μπει στον αγώνα, τρέξει πρώτη φορά και σημειώσει χρόνο κάτω των 10 δευτερολέπτων, η διοργάνωση θα του απαγορεύσει να συνεχίσει, ακόμα κι αν κέρδισε.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c0decf725d6edf712c96aa21d353ba79.jpg

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αυξάνονται πάρα πολύ γρήγορα, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορούν κι αυτά να συμμετέχουν ισότιμα στους αγώνες κάθε είδους που γίνονται στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι ταχύτατα, μπορούμε να θεωρήσουμε σίγουρο ότι θα βελτιώσουν το θέαμα και θα ανεβάσουν τον πήχη του ανταγωνισμού. Άλλωστε στο εξωτερικό συμμετέχουν κανονικά, οπότε γιατί να μη γίνεται το ίδιο κι εδώ;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...