Τεράστια πρόστιμα για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Τι λάθος έγινε;

Τα πρόστιμα έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται μέσω του Taxis. Όσοι πήραν τις πινακίδες για ξέχασαν να τις επιστρέψουν ψηφιακά, καλούνται να πληρώσουν αρκετά χρήματα.

  • -
  • -

Βροχή πέφτουν τα πρόστιμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους που πήραν τις πινακίδες του οχήματός τους λίγους μήνες, και μετά αμέλησαν να τις παραδώσουν. Όσοι δεν επέστρεψαν έγκαιρα τις πινακίδες ψηφιακά, καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών. Το πρόστιμο πηγαίνει απευθείας στο TΑΧΙS, καθώς όλα είναι αυτοματοποιημένα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο/η κάτοχος του αυτοκινήτου υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί που επέλεξαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, αλλά ξέχασαν στη συνέχεια να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες, οπότε το σύστημα τους εντόπισε να τα έχουν σε κίνηση χωρίς να καταβάλλουν το ανάλογο τέλος και τους επέβαλλε το ανάλογο πρόστιμο.

Πόσο είναι το πρόστιμο;

Το πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία είναι ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης SUV του 2004 με κυβισμό 2.500 κ.εκ. που επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 840 € και τοποθέτησε πινακίδες μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πλήρωσε το ποσό των 140 €, δηλαδή 2/12. Αν δεν έκανε ξανά δήλωση ακινησίας για τον Σεπτέμβριο, ως όφειλε, τότε έχει λάβει πρόστιμο 1.540 ευρώ (840x2 - 140 €).

Θυμίζουμε εδώ, πως όσοι πληρώνουν τέλη με τον μήνα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας οδηγός πληρώσει για τρεις μήνες τα τέλη, μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Δες εδώ αναλυτικά τη διαδικασία δήλωσης ακινησίας

Προσοχή όμως σε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ακόμη και μία ημέρα μέσα στον μήνα, δηλαδή η πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για το σύστημα.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...