Τα τέσσερα βήματα για να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Η άρση της ακινησίας ενός οχήματος μπορεί πλέον να γίνει και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ορίζεται από την τσέπη του κάθε ιδιοκτήτη.

  • -
  • -

Πονεμένη είναι η ιστορία των τελών κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Πολλές φορές βλέπουμε τα μέτρα της κυβέρνησης να «ξεσπάνε» πάνω στο αυτοκίνητο και το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, ιδίως παλαιότερων μοντέλων, έχει φτάσει στα ύψη. Δυστυχώς δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον κάποια μείωση για τα ποσά των τελών κυκλοφορίας, ούτε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που αυτά θα προκύπτουν, εκτός από τα νέα μοντέλα (01/01/2021) που πληρώνουν με βάση τους ρύπους σύμφωνα με τον κύκλο μετρήσεων WLTP.

Ωστόσο, λίγο φως στον ορίζοντα φέρνει η νέα μέθοδος πληρωμής με το μήνα. Πιο συγκεκριμένα, πλέον οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να παίρνουν τις πινακίδες τους για έναν, δύο ή όσους μήνες εκείνοι θέλουν και να πληρώνουν το ανάλογο ποσό. Για παράδειγμα ένα όχημα με κινητήρα 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ετήσια τέλη 690 ευρώ για διάστημα δυο μηνών (Μάιο και Ιούνιο) η επιβάρυνση είναι 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αυτό ισχύει για κάθε όχημα με ελληνικές πινακίδες και δεν έχει σημασία η χρονολογία, η κλάση ρύπων και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας. Για τα παλαιότερα μοντέλα τα ποσά συνεχίζουν να είναι μεγάλα, όμως ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να πάρει πίσω τις πινακίδες του ώστε να χρησιμοποιήσει το όχημα σε μια περίοδο που θα του είναι περισσότερο χρήσιμο, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνεις

Η διαδικασία για να πληρώσεις «με το μήνα» είναι απλή. Σε περίπτωση που έχει γίνει ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν είχε την υποχρέωση να στείλει τις πινακίδες κυκλοφορίας στην Εφορία, οπότε τις έχει στο σπίτι του.

Αν τώρα, ο ιδιοκτήτης θέλει να πληρώσει τα τέλη για μερικούς μήνες, δεν έχει παρά να κάνει τα εξής:

  • Να συμπληρώσει τη φόρμα που θα βρει στο myCar με στοιχεία δικά του και του αυτοκινήτου
  • Να ασφαλίσει το όχημα προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στο δρόμο
  • Να περιμένει να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων
  • Να πληρώσει το ποσό που αναλογεί στους μήνες που επιθυμεί να κυκλοφορήσει στο όχημα

Στη συνέχεια, βιδώνει τις πινακίδες του και βάζει μπροστά! Να σημειωθεί, ότι η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά.

Παρακάτω ακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Δεν περιλαμβάνεται ο νέος πίνακας που ισχύει από 1 Ιανουαρίου του 2021 αφού τα συγκεκριμένα οχήματα προκειμένου να βγάλουν πινακίδες, πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας ενός ολόκληρου έτους και δεν δίνεται σε αυτά η δυνατότητα πληρωμής με το μήνα, μέχρι να έρθουν τα τέλη για το 2022.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...