Άνοιξαν τα Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα – Πώς θα πληρώσετε λιγότερα και πόσα;

Από σήμερα, Δευτέρα 3 Απριλίου, όποιος επιθυμεί μπορεί να πάρει πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας και να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά. Η διαδικασία βήμα-βήμα.

  • -
  • -

Η πλατφόρμα «myCar» της ΑΑΔΕ τέθηκε σε λειτουργία, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους έχουν θέσει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα τους σε καθεστώς ψηφιακής ακινησίας, να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και να λάβουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Με βάση τη νέα διάταξη, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προβούν σε προσωρινή άρση της ψηφιακής ακινησίας, για χρονικό διάστημα που επιθυμούν, καταβάλλοντας τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας. Με απλά λόγια, αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης SUV του 2004 με κυβισμό 2.500 κ.εκ. που επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 840 € και θελήσει να βάλει πινακίδες για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα πληρώσει 140 €. Αν τα ετήσια τέλη του Ι.Χ. ανέρχονται στα 120 € και ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, δηλαδή τον Μάιο, θα πληρώσει τέλη μόλις 10 €.

Πώς πληρώνονται τα τέλη με το μήνα

Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εισέλθει με τους κωδικούς TAXISnet στο myCar της ΑΑΔΕ και να επιλέξει το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία. Το σύστημα θα κάνει online έλεγχο για να διαπιστώσει εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και εφόσον δοθεί έγκριση, στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην Εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Πόσες φορές υπάρχει δικαίωμα για άρση ακινησίας;

Αυτοί που θα πληρώσουν τέλη με τον μήνα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ένας οδηγός πληρώσει για τρεις μήνες τα τέλη, μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Διαβάστε επίσης: Τα κρυφά έξοδα ενός αυτοκινήτου: Πόσο σε επιβαρύνει συνολικά;

Προσοχή όμως σε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ακόμη και μία ημέρα μέσα στον μήνα, δηλαδή η πρώτη ημέρα του Ιουνίου, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για το σύστημα.