Οριστικό: Από 3 Απριλίου τα τέλη με το μήνα – Πώς θα πληρώνεις

Οι οδηγοί που κατέθεσαν πινακίδες θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να τις πάρουν πίσω και να πληρώσουν λιγότερα τέλη κυκλοφορίας.

  • -
  • -

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με μία σειρά ρυθμίσεων φορολογικού και τελωνειακού χαρακτήρα, κατατέθηκε στη Βουλή. Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις 3 Απριλίου, με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική άρση ακινησίας, να μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για όσο χρονικό διάστημα θέλουν, πληρώνοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για κάθε μήνα που θα κινούν τα οχήματά τους.

Αν και δεν έχει επισημοποιηθεί, τη δυνατότητα αυτή θα την έχουν όχι μόνο όσοι κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους μέχρι και το Φεβρουάριο, αλλά και όσοι κατέθεσαν τις πινακίδες τους στις εφορίες τα προηγούμενα χρόνια.

Τι θα πληρώσω για ένα SUV για το καλοκαίρι

Η διάταξη προβλέπει ότι εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης SUV του 2004 με κυβισμό 2.500 κ.εκ. που επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 840 € και θελήσει να βάλει πινακίδες για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα πληρώσει 140 €.

Αντίστοιχα, ένα όχημα του 2012 που εκπέμπει 165 gr/km και επιβαρύνεται με 404,25 €, αν ο κάτοχος επιθυμεί να λάβει τις πινακίδες μόνο για έναν μήνα θα καταβάλλει 33,68 € κι αν θέλει για τρεις μήνες λίγο πάνω από 101 €.

Αν τα ετήσια τέλη του Ι.Χ. ανέρχονται στα 120 € και ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για παράδειγμα τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη μόλις 10 €.

teli

Πώς πληρώνονται τα τέλη με το μήνα

Όταν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εισέλθει με τους κωδικούς TAXISnet στο myCar της ΑΑΔΕ και να επιλέξει το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία. Το σύστημα θα κάνει online έλεγχο για να διαπιστώσει εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και εφόσον δοθεί έγκριση, στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Διαβάστε επίσης: Προσοχή: Η παγίδα της άρσης ακινησίας που σε περιμένει στο ΚΤΕΟ

Όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην Εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Πόσες φορές υπάρχει δικαίωμα για άρση ακινησίας;

Αυτοί που θα πληρώσουν τέλη με τον μήνα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ένας οδηγός πληρώσει για τρεις μήνες τα τέλη, μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Προσοχή όμως σε μια σημαντική λεπτομέρεια. Ακόμη και μία ημέρα μέσα στον μήνα, δηλαδή η πρώτη ημέρα του Μαΐου, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για το σύστημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...