Επίσημο: Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από 1η Μαΐου 2024– Δείτε παραδείγματα

Μετά και την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, ξεκινά και επίσημα η εφαρμογή της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Πώς θα βάλετε πινακίδες για το Πάσχα.

  • -
  • -

Πάσχα με το αυτοκίνητό τους θα κάνουν όσοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, αφού επισημοποιήθηκε ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Η πλατφόρμα myCar για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα θα ανοίξει την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, μετά και την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει πως, όσοι έχουν καταθέσει πινακίδες και επιθυμούν να τις λάβουν πίσω για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχουν το δικαίωμα να το πράξουν, πληρώνοντας αναλογικά με τους μήνες που θα χρησιμοποιήσουν το όχημά τους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/26dd9b5305b1f5a165fb31521ee9502d.jpg

Για παράδειγμα, εάν κάποιος επιθυμεί να επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του 2024, να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοχοι των οχημάτων

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος και εφόσον το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορεί να επανατοποθετήσει τις πινακίδες στο αυτοκίνητό του και να το κυκλοφορήσει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2390d3466a8d523e67dc4de0696af73b.jpg

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το δικαίωμα άρσης ακινησίας του οχήματος χορηγείται μόνο μια φορά το χρόνο, κι όταν λήγει το διάστημα επανακυκλοφορίας του το όχημα θα πρέπει να τεθεί κατευθείαν σε ακινησία ξανά, ειδάλλως ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Δείτε ακόμη: Τέλη κυκλοφορίας 2024: Αναλυτικά οι τιμές για όλα τα αυτοκίνητα

Σε περίπτωση τώρα, που ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, θα πρέπει ωστόσο να έχετε κατά νου ότι ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Εάν κάποιος κινεί το όχημά του ενώ αυτό είναι σε ακινησία, τότε το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 10.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...