Κάποτε τα crash test γίνονταν με... ανθρώπους [video]

Είναι ποτέ δυνατόν ένας άνθρωπος να δεχθεί να καθίσει στη θέση του οδηγού σε δοκιμή πρόσκρουσης; Κι όμως, τα παλιά χρόνια συνέβαινε κι αυτό.

  • -
  • -

Η ασφάλεια των επιβατών αποτελεί προτεραιότητα όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών. Τα καθιερωμένα crash test πραγματοποιούνται με dummies, ανδρείκελα που προσομοιώνουν το ανθρώπινο σώμα και ενσωματώνουν προηγμένους αισθητήρες, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να συγκεντρώνουν όλα τα δεδομένα κατά την σύγκρουση.

Ωστόσο, πριν ανακαλυφθούν τα ανδρείκελα, οι δοκιμές πρόσκρουσης γίνονταν είτε με νεκρούς χοίρους είτε με κανονικούς ανθρώπους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και προς τις αρχές του ΄80, κατασκευαστές και οργανισμοί δεν είχαν άλλη επιλογή για να δοκιμάσουν τα οχήματα και να μπορέσουν να βελτιώσουν την ασφάλειά τους.

Έτσι, στα καθίσματα τοποθετούσαν ζώα και ενίοτε εθελοντές, οι οποίοι προφανώς γνώριζαν το ρίσκο που έπαιρναν. Τα crash test με ανθρώπους πραγματοποιούνταν με σχετικά χαμηλές ταχύτητες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού.

Δείτε ακόμη Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα του 2021

Ακόμη κι έτσι όμως, ο οργανισμός τους δεχόταν πολύ μεγάλες καταπονήσεις, όπως συμπεραίνουμε από το παραπάνω video. Αυτό που τους κρατούσε σταθερούς και εμπόδιζε το χτύπημα του κεφαλιού και του στήθους στο τιμόνι, ήταν η ζώνη ασφαλείας. Οποιαδήποτε άλλο αξεσουάρ προστασίας, όπως οι αερόσακοι, ήταν άγνωστο είδος.

crash test

Tα πλάνα είναι από μια τηλεοπτική εκπομπή της εποχής με τίτλο «Ripley's Believe It Or Not» και το θέμα αφορούσε τη σημασία της χρήσης της ζώνης ασφαλείας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...