O Euro NCAP βάζει φρένο στις ψηφιακές οθόνες – Τι αλλάζει από το 2026

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κινδυνεύουν με χαμηλότερες αξιολογήσεις ασφαλείας εάν δεν επαναφέρουν τους φυσικούς διακόπτες στα μοντέλα τους.

  • -
  • -

Οι ψηφιακές οθόνες στα νέα αυτοκίνητα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς και εις βάρος, των φυσικών διακοπτών. Ωστόσο, τα παραδοσιακά «κουμπιά» ή χειριστήρια εάν προτιμάτε καλύτερα, θα επανέλθουν άμεσα στο προσκήνιο! Ειδικά, εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιθυμούν να κερδίσουν τις μέγιστες βαθμολογίες ασφάλειας από τις δοκιμές του Euro NCAP στα αυτοκίνητά τους...

Νέοι κανόνες ασφαλείας από τον Ιανουάριο του 2026

Οι νέοι κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ από το Euro NCAP τον Ιανουάριο του 2026, θα αφαιρούν βαθμούς από τα μοντέλα εκείνα που δεν διαθέτουν ορισμένα παραδοσιακά χειριστήρια στην καμπίνα τους.

Ο Euro NCAP σκοπεύει να υποβαθμίσει τις βαθμολογίες ασφαλείας των αυτοκινήτων αυτών, που δεν διαθέτουν φυσικούς διακόπτες για τις ακόλουθες λειτουργίες: φλας, φώτα, κόρνα, υαλοκαθαριστήρες και κλήση έκτακτης ανάγκης.

Η τελευταία είναι γνωστή ως λειτουργία eCall και είναι υποχρεωτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετά χρόνια. Καλεί αυτόματα τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Πρόκειται για μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση αν και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να επιτευχθεί το τέλειο αποτέλεσμα. Η στάνταρντ δηλαδή λίστα με τους απαραίτητους φυσικούς διακόπτες θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης και αυτούς για τη λειτουργία του κλιματισμού.

Ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του Euro NCAP, Matthew Avery, εξήγησε γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση: «Η υπερβολική χρήση οθονών αφής είναι ένα πρόβλημα που εκτείνεται σε όλη τη βιομηχανία. Σχεδόν κάθε κατασκευαστής οχημάτων “μετακινεί” τα βασικά χειριστήρια του σε κεντρικές οθόνες αφής, υποχρεώνοντας τους οδηγούς να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ενός τροχαίου ατυχήματος λόγω της απόσπασης της προσοχής του οδηγού. Οι νέες δοκιμές του Euro NCAP που αναμένονται το 2026, ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν ξεχωριστά, φυσικά χειριστήρια, για βασικές λειτουργίες προάγοντας έτσι την ασφαλέστερη οδήγηση».

Όσο καλά βέβαια και αν ακούγονται αυτά τα νέα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο Euro NCAP, δεν μπορεί να αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επαναφέρουν με το «έτσι θέλω» τους φυσικούς διακόπτες στα μοντέλα τους.

Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο φορέα δοκιμών πρόσκρουσης, επομένως, δεν μπορεί να επιβάλει στις εταιρείες το τι θα κάνουν στα αυτοκίνητα τους. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες που επιθυμούν να επιτύχουν τη μέγιστη βαθμολογία των πέντε αστέρων στα μοντέλα τους, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Δείτε ακόμα: Αυτά είναι τα πιο όμορφα αυτοκίνητα σύμφωνα με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Κάτι που επιβεβαίωσε σε συνέντευξη στο Automotive News Europe στα πλαίσια της CES 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι τεράστιες οθόνες θα τεθούν εκτός νόμου σε μια δεκαετία περίπου. Εάν πρέπει ο οδηγός να κοιτά για ώρα μια οθόνη ώστε να χειριστεί βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου του, τότε σίγουρα, κάτι έχουμε κάνει λάθος».

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...