Άγνωστο το χρονοδιάγραμμα του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός του 2021, όμως δεν έδωσε ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου

  • -
  • -

Την βεβαιότητα ότι η Κρήτη θα αποκτήσει τις υποδομές που της αξίζουν, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στα Χανιά με αξιωματούχους της Περιφέρειας και Δήμων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ένα έργο που καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια. Όταν ολοκληρωθεί θα πρόκειται για σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μήκους 300 χλμ, που θα εκτείνεται από την Κίσσαμο έως τη Σητεία.

Ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για τον νέο ΒΟΑΚ θα προκηρυχθεί το 2021 και ότι σε βάθος έξι έως εννέα μηνών από σήμερα θα κατατεθούν οι τελευταίες μελέτες που εκκρεμούν από τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος. «Όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει είναι πολύ αυστηρά», τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση χρηματοδότησης.

Δε δεσμεύτηκε πάντως για το πότε θα ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ: «Από εκεί και πέρα ο ορίζοντας υλοποίησής του εξαρτάται από τις τελικές τεχνικές προδιαγραφές. Θεωρώ, όμως, ότι άπαξ και το έργο προκηρυχθεί θα μπει πια και αυτό στις ράγες και θα υλοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία θα έχουμε ορίσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Διευκρίνισε ότι βάσει του σχεδίου της σημερινής κυβέρνησης έγινε αναθεώρηση του τεχνικού σκέλους ώστε στον όλο σχεδιασμό να περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του οδικού άξονα με το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύνδεση του νέου δρόμου με το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημάνουμε ότι στον υφιστάμενο δρόμο γίνονται ήδη πολύ σημαντικά έργα έτσι ώστε να κρατηθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Έχω, εδώ, έναν χάρτη από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, ο οποίος προσδιορίζει με σαφήνεια τις επεμβάσεις οδικής ασφάλειας και αποκατάστασης που γίνονται σήμερα στον ΒΟΑΚ και θα γίνουν για τα επόμενα χρόνια. Θα μπουν περίπου 70 με 80 εκατομμύρια στον υφιστάμενο δρόμο. Γιατί έχουμε μια υποχρέωση μέχρι να κατασκευαστεί ο νέος ΒΟΑΚ να κρατήσουμε τον υφιστάμενο δρόμο σε τουλάχιστον ικανοποιητική κατάσταση, ώστε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ζήτημα της οδικής ασφάλειας το οποίο ταλανίζει όλους μας, να μην χάνονται τζάμπα ζωές στο Βόρειο Οδικό Άξονα, όπως δυστυχώς γίνεται κάθε χρόνο».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...