Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2025; Αυτοί είναι οι νέοι δρόμοι

Οι παλιές εθνικές οδοί αντικαθίστανται και οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι επεκτείνονται, αναβαθμίζοντας τις οδικές μεταφορές της χώρας.

  • -
  • -

Το μεγαλύτερο πλάνο έργων που έχει γίνει στη χώρα μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, καθώς εξελίσσονται συνεχώς διαγωνισμοί και υπογράφονται συμβάσεις για έργα, που έχουν ως στόχο να συμπληρώσουν το συνολικό πλέγμα οδικών συνδέσεων της Ελλάδας.

Σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι που παραδόθηκαν ως και το 2019 επεκτείνονται, κάποιοι άλλοι, όπως ο οδικός άξονας Αθήνας-Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Μορέα που συνδέει την Κόρινθο με την Τρίπολη και την Καλαμάτα, ολοκληρώνονται. Την ίδια στιγμή, ξεκινούν μεγαλόπνοα έργα που αλλάζουν επιτέλους το οδικό δίκτυο ανά την επικράτεια. Ας δούμε όλες τις προσθήκες που θα συμπληρώσουν την εικόνα της χώρας μας.

dromoi

Συνολική αναβάθμιση της βορειοδυτικής Ελλάδας

Το μεσαίο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 (Ξυνιάδα-Τρίκαλα) που έχει προ 4ετίας παραδοθεί στο κοινό έρχεται να συμπληρωθεί από το νότιο τμήμα, που εκτείνεται από την Λαμία έως την Ξυνιάδα. Το έργο ήδη είναι σε εξέλιξη και το κατασκευαστικό του κομμάτι έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, από το 2022 ξεκίνησε η βόρεια επέκταση από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό στην περιοχή των Γρεβενών. Το έργο επίσης έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ και ο προγραμματισμός θέλει την ολοκλήρωσή του εντός του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό έργο καθώς ενώνει την Κεντρική Ελλάδα με την Δυτική Μακεδονία. Ο παραχωρησιούχος έχει ήδη λάβει οδηγίες να ολοκληρώσει της σχετικές μελέτες, για το τμήμα που θα συνδέσει τον Ε65 με τη Δεσκάτη, που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

dromoi

Στην περιοχή επίσης είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Πτολεμαΐδας (τμήμα ρέμα Κώτουρη έως όρια Νομού Κοζάνης με σήραγγα Κλεισούρα) όπου ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του εργοταξίου και ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοπρατήθηκαν και οι απαραίτητες μελέτες για το τμήμα Πτολεμαΐδα-Ξινό Νερό (μήκους 30 χλμ) και ολοκληρώνονται οι μελέτες για το Ξινό Νερό-Αμμοχώρι (15χλμ). Το τμήμα Αμμοχώρι-Φλώρινα (5χλμ) πρόκειται να ανατεθεί προς μελέτη το προσεχές διάστημα μέσω σχετικών συμφωνιών πλαίσιο, που έχει συνάψει η Εγνατία Οδός.

Για τις 14 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για την επέκταση της Ιονίας Οδού. Στα μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η υποβολή των φακέλων για τον διαγωνισμό, που αφορά στην επέκταση του τμήματος Ιωάννινα-Κακαβιά. Το έργο κατάφερε τελικά να δημοπρατηθεί ύστερα από σχεδόν 15 χρόνια συζητήσεων, διεκδικήσεων και -πολλές φορές- απογοητεύσεων. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Με το έργο ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού που θα εκτείνεται από το Αντίρριο μέχρι το συνοριακό πέρασμα στην Κακαβιά. Ο προϋπολογισμός του έργου με τον ΦΠΑ είναι 310 εκατ. ευρώ (250 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Από αυτά 188,70 αφορούν στο τμήμα Ιωάννινα-Καλπάκι και τα υπόλοιπα 61,29 εκατ. ευρώ είναι το τμήμα της προαίρεσης Καλπάκι-Κακαβιά.

Νέος δρόμος στην κεντρική Ελλάδα

Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη και η σύμβαση για το έργο Μπράλος-Άμφισσα που αποτελεί τμήμα του διαγώνιου άξονα «Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο», ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του Ε65, που συνδέει την ΠΑΘΕ με την Ιονία Οδό και φέρνει πιο κοντά τη νοτιοδυτική Ελλάδα με την Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το εν λόγω τμήμα, ανάδοχος του οποίου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ, μήκους περίπου 24 χιλιομέτρων, με δύο σήραγγες, επτά γέφυρες, και έξι ισόπεδους κόμβους, αφορά την κατασκευή του τμήματος από τον Μπράλο μέχρι την αρχή της παράκαμψης Γραβιάς, και από τον ισόπεδο Κόμβο Μεταλλείων Βωξίτη έως την Άμφισσα. Με την ολοκλήρωσή του το έργο αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη μετακίνηση από την Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία απευθείας προς τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και θα συνδέσει το λιμάνι της Πάτρας με αυτό του Βόλου.

dromoi

Διαβάστε επίσης: Ο νέος δρόμος που θα κάνει το Λαμία–Πάτρα 1,5 ώρα

Νοτιότερα στη χώρα, οι προσθήκες στο δίκτυο που είναι προγραμματισμένες, μετά και την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Ελευσίνα-Πάτρα, είναι το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου από την Πάτρα έως τον Πύργο. Το εν λόγω κομμάτι προστέθηκε στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και κατασκευαστικά το έργο έχουν αναλάβει ανά τμήματα οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ. Ο προγραμματισμός θέλει την ολοκλήρωσή του εντός του 2025.

Αλλάζει πρόσωπο η Κρήτη

Ένα από τα σημαντικότερα έργα στο οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει επενδύσει σημαντικά πολιτικά κεφάλαια, και όχι μόνο, είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), στον οποίο έχει προσθέσει και κάποιες επεκτάσεις. Ο ΒΟΑΚ βάσει του προγραμματισμού εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και χωρίζεται σε τρεις διαγωνισμούς.

dromoi

Ο ένας αφορά στο τμήμα από τα Χανιά έως το Ηράκλειο και την Χερσόνησο και θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης. Το επόμενο κομμάτι είναι αυτό που συνδέει την Χερσόνησο και την Νεάπολη και θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα). Το τρίτο τμήμα του ΒΟΑΚ αποτελεί δημόσιο έργο, έχει υπογραφεί η σύμβασή του και η ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει και τις σχετικές εργασίες περιλαμβάνει το τμήμα από την Νεάπολη έως τον Άγιο Νικόλαο.

Δείτε εδώ: Ο δρόμος που αλλάζει τα πάντα στην Κρήτη - Ξεκινά ο νέος ΒΟΑΚ

Τι θα αλλάξει στην Αττική

Στο μεταξύ, μπορεί ο κατασκευαστικός οργασμός στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε με τα Ολυμπιακά έργα πολλά εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν πολλά χρόνια μετά την διεξαγωγή της διεθνούς διοργάνωσης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα και στην πρωτεύουσα.

dromoi

Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε διαγωνισμό για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού που λήγει τον Οκτώβριο του 2024. Τα βλέμματα είναι θεωρητικώς στραμμένα στον εν λόγω διαγωνισμό καθώς πολλά έχουν ειπωθεί για το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των διοδίων μετά την επέκταση της σύμβασης, η οποία σύμφωνα με κύκλους της αγοράς είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στα ίδια χέρια (κοινοπραξία ΕΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ) που την διαχειρίζονται και σήμερα.

Προς ολοκλήρωση βαίνει και ο διαγωνισμός για την επέκταση της Αττικής Οδού από τη λεωφόρο Κύμης έως τον κόμβο Καλυφτάκη (Λυκόβρυση) με μοναδική εκκρεμότητα την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των κατασκευαστριών εταιρειών (ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...