Μπαταρία αυτοκινήτου: Όταν την αλλάζεις πρέπει να έχεις ίσιο τιμόνι - Γιατί;

Η αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου μπορεί να αποδειχθεί πιο… περίπλοκη διαδικασία, αν το όχημα δεν έχει ίσιους τους εμπρός τροχούς του.

  • -
  • -

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με μια πολύ μεγάλη λίστα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών βοηθημάτων που έχουν σαν στόχο την προστασία και την άνεση οδηγού και επιβατών. Φυσικά, για να λειτουργήσουν όλα αυτά, αντλούν ενέργεια από την μπαταρία του αυτοκινήτου. Όπως γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων η μπαταρία συγκαταλέγεται στα αναλώσιμα και κάποια στιγμή, θα χρειαστεί αντικατάσταση. Και με τόση τεχνολογία, πρέπει να εμπιστευθούμε τεχνικούς που γνωρίζουν πολύ καλά τη σωστή διαδικασία, για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με κάποια από τα ηλεκτρονικά ή ηλεκτρικά κυκλώματα του αυτοκινήτου.

Τι συμβαίνει αν αλλάξεις μπαταρία με στριμμένο το τιμόνι;

Ένας βασικός κανόνας για τα νέα αυτοκίνητα στην αλλαγή μπαταρίας, είναι το τιμόνι να βρίσκεται σε ίσια θέση όταν πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση. Το όχημα διαθέτει έναν αισθητήρα γωνίας τιμονιού και αν διακοπεί η παροχή ρεύματος, τότε ο αισθητήρας θα θεωρήσει ως «ευθεία» τη θέση που βρίσκεται το τιμόνι, όταν επανέλθει το ρεύμα. Στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να ανάψουν διάφορες ενδεικτικές λυχνίες στον πίνακα οργάνων, όπως αυτή του τιμονιού, του ABS και του ESP, ενώ δεν αποκλείεται η υποβοήθηση από το ηλεκτρικό μοτέρ του τιμονιού να είναι περιορισμένη. Για να αποφύγουμε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως στην αποσύνδεση της μπαταρίας, το τιμόνι «κοιτάζει» ευθεία.

Δείτε ακόμη: Τι διαφορά έχουν οι «απλές» μπαταρίες αυτοκινήτου με τις start-stop;

Ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα;

Το παραπάνω, ισχύει για πολλά αυτοκίνητα, νέας τεχνολογίας όμως. Τα παλαιότερα ενδέχεται να μην αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, όμως σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ιδιαίτερος κόπος να γυρίσουμε το τιμόνι σε ευθεία θέση πριν την αντικατάσταση, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ρίσκο. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι πολλοί τεχνικοί συνδέουν το όχημα με εφεδρική παροχή ρεύματος, ούτως ώστε το αυτοκίνητο να μη μείνει ποτέ χωρίς ρεύμα την ώρα της αντικατάστασης, από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί η παλιά μπαταρία και μέχρι τη σύνδεση της νέας. Με αυτό τον τρόπο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, οπότε είμαστε καλυμμένοι.