Μητσοτάκης: Θα δυσκολέψει η χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της Αθήνας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο κυκλοφοριακό στην Αθήνα τονίζοντας ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

  • -
  • -

Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ξεκινώντας τη συνέντευξη του, ρωτήθηκε για την καθημερινότητα και τις συγκοινωνίες, ενώ δεν έκρυψε ότι το κυκλοφοριακό είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται άπαντες στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν και πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις καθώς εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Οι πρώτες παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα υπάρχει περισσότερη κίνηση στους δρόμους και αυτό υποχρεώνει την κυβέρνηση ώστε να παρέμβει πιο δυναμικά σε πολλά επίπεδα.

Τόνισε, ότι υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις οι οποίες θα πάρουν πολύ χρόνο να υλοποιηθούν, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Γραμμή 4 του Μετρό που αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους αλλά και επισκέπτες, καθώς θα δώσει πρόσβαση σε ένα ποιοτικότερο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς. Αλλά αυτό έχει ακόμα πολύ χρόνο μπροστά του για να υλοποιηθεί.

Αυτήν τη στιγμή η προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζει σε μια νέα πολιτική αστικής βιώσιμης κινητικότητας, η οποία θα δώσει έμφαση σε λεωφορειολωρίδες, οι οποίες θα επιτηρούνται αυστηρά και σε καινούργια λεωφορεία, τα οποία θα μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Σύντομα, θα υπάρξει συγκεκριμένη παρουσίαση των παρεμβάσεων που είναι προς υλοποίηση υλοποιήσουμε, ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά εύκολα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 η χώρα μας θα παραλάβει τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ δεν έκρυψε ότι πολλά από τα υπάρχοντα λεωφορεία που πραγματοποιούν τα καθημερινά δρομολόγια, είναι δυστυχώς απαράδεκτα και δεν συνάδουν με την εικόνα της χώρας μας.

Δείτε ακόμα: Έρχονται ακόμα 650 πράσινα αστικά λεωφορεία – Σε ποιες περιοχές θα κινηθούν;

Έμφαση στο ποδήλατο

Η κυβέρνηση σκοπεύει να φτιάξει κάποιους συγκεκριμένους ποδηλατοδρόμους στο κέντρο της Αθήνας, για διαδρομές οι οποίες θα είναι διαδρομές με νόημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι ποδηλατόδρομοι θα πηγαίνουν κάπου. Θα έχουν αρχή και τέλος» όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ έφερε το παράδειγμα της Πανεπιστημιούπολης, όπου στόχος είναι να συνδεθεί με το κέντρο της Αθήνας σε έναν ποδηλατοδρόμο ο οποίος θα μπορεί στην πράξη να χρησιμοποιείται.

«Η χρήση του ποδηλάτου είναι ελάχιστη στην Αθήνα σήμερα και είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνω απόλυτα. Κι εγώ είμαι ποδηλάτης και δεν θα ήθελα να κινούμαι με τις συνθήκες της κίνησης που υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα με ποδήλατο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες αρμοδιότητες στην Τροχαία

Αυτές, είναι κατά τον πρωθυπουργό ορισμένες από τις πρώτες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν κάπως το πρόβλημα, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο της Τροχαίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε η Τροχαία δε θα δώσει λύση στα προβλήματα των Αθηναίων εστιάζοντας στο γεγονός, ότι το πρόβλημά είναι ότι έχουμε ένα πεπερασμένο αριθμό δρόμων, έναν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα: Βάζουν χιλιάδες κάμερες σε αστυνομικούς και περιπολικά - Πώς θα λειτουργούν

Το αυτοκίνητο κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλαμβάνει πολύ χώρο, ενώ πολλές φορές στα αυτοκίνητα υπάρχει ένας και μόνο άνθρωπος. Άρα η επιβάρυνση είναι μεγάλη τόσο για την κυκλοφορία όσο και για το περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης, ότι κάμερες θα μπουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, με το πλάνο να θέλει τις πρώτες 700 κάμερες, να τοποθετούνται στο κέντρο της Αθήνας, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο το κυκλοφοριακό αλλά και την Αστυνομία η οποία θα μπορεί πολύ πιο εύκολα και γρήγορα να εξιχνιάσει ποικίλες υποθέσεις. Από εκεί και πέρα, είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για καλύτερη ρύθμιση των φαναριών.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η καθημερινότητα των πολιτών να είναι καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα και η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα εστιάσει στη σταδιακή αποθάρρυνση των πολιτών από τη χρήση του αυτοκινήτου με περισσότερα και ποιοτικότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Γιατί δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους πολίτες να μην παίρνουν τα αυτοκίνητα τους όταν δεν τους δίνουμε μια βιώσιμη εναλλακτική όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τέλος έκανε γνωστό ότι η Βασιλίσσης Όλγας δε θα ξανανοίξει για τα αυτοκίνητα, ενώ δεν έκρυψε ότι όλες οι κινήσεις και οι προσπάθειες που γίνονται έχουν ως σκοπό να γίνει σταδιακά πιο δύσκολη η χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της Αθήνας. Αρκεί, να υπάρχουν τα κατάλληλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πήγη: ΣΚΑΙ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...