Τι ασφάλεια πληρώνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αφού δεν έχουν κυβικά;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν συνήθως υψηλότερο κόστος ασφάλειας από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτό συμβαίνει για 2 βασικούς λόγους.

  • -
  • -

Το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται συνεχώς, όπως και οι απορίες των υποψηφίων αγοραστών για τα νέας τεχνολογίας οχήματα. Μία από τις βασικές απορίες, είναι τι ασφάλιστρα πληρώνουν τα EV και πως γίνεται ο υπολογισμός.

Καταρχήν, πρέπει να αναφέρουμε πως, αφού στα ηλεκτρικά δεν υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης, δεν υπάρχει και κυβισμός. Έτσι, ο υπολογισμός γίνεται με βάση την ισχύ (kW) του ηλεκτρικού μοτέρ. Όσο μεγαλύτερη, τόσο υψηλότερο και το ασφάλιστρο. Βέβαια, στον υπολογισμό του κόστους ασφάλισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου παίζουν ρόλο 2 σημαντικοί ακόμη παράγοντες:

  • Πρώτον η αξία του οχήματος, η οποία είναι υψηλότερη έναντι ενός συμβατικού ΙΧ αντίστοιχης κατηγορίας
  • Δεύτερον το γεγονός ότι τα EV είναι πιο ισχυρά, με αμεσότερη επιτάχυνση, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του ρίσκου και του κινδύνου για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

asfaleia

Φυσικά, εκτός από την αξία του αυτοκινήτου, την ισχύς του ηλεκτροκινητήρα και την επιτάχυνση, ρόλο στο κόστος ασφάλισης, διαδραματίζει ο τύπος οχήματος και η μάρκα. Επιπλέον, δεν παύουν να συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η ηλικία του οδηγού, η εμπειρία, η χρήση που γίνεται στο αυτοκίνητο και όλα αυτά που γνώριζες μέχρι τώρα.

Τι ασφάλιστρα πληρώνει ένα Tesla και τι ένα Peugeot e-208

Εκτός από όλα τα παραπάνω, το ύψος του ασφαλίστρου ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, εξαρτάται από τις καλύψεις που επιθυμείς να προσθέσεις. Άλλο είναι να έχεις μια βασική ασφάλεια και άλλο μικτή.

Αν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα από τα ηλεκτρικά μοντέλα που προσφέρονται στην ελληνική αγορά, μπορείς να υπολογίσει εύκολα και γρήγορα το κόστος ασφάλισης, μέσω του «online εργαλείου» υπολογισμού των ασφαλίστρων που διαθέτουν πλέον, σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: 5 σημαντικές διαφορές από τα συμβατικά

asfaleia

Εμείς ωστόσο, θα σας δώσουμε ένα δείγμα τιμών για δύο από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα, το Tesla Model 3 και το Peugeot 208-e.

Ένα ικανοποιητικό πακέτο για το Tesla Model 3 με αξία τα 45.000 €, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από αστική ευθύνη, υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα, πυρκαγιά, φυσικά φαινόμενα, κλοπή, προσωπικό ατύχημα οδηγού και μεταφορά οχήματος από οδική βοήθεια, κοστίζει το μήνα από περίπου 36 € τον μήνα δηλαδή γύρω στα 430 € το χρόνο. Για πλήρη κάλυψη, το ασφαλιστήριο ανεβαίνει στα 1.000 € το χρόνο.

Αντίστοιχα, για να ασφαλίσεις το Peugeot 208-e, με τις ίδιες καλύψεις, το ασφάλιστρο ξεκινά από 31 €/μήνα ή 370 €/ετησίως και με πλήρη κάλυψη τα 800 € τον χρόνο.