Ηλεκτρονικά βοηθήματα αυτοκινήτων: Έκπτωση ή... τσεκούρι από τις ασφαλιστικές;

Τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που συνοδεύουν κάθε καινούργιο αυτοκίνητο είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν το τοπίο σε ό,τι αφορά την ασφάλιση.

  • -
  • -

Μέχρι σήμερα, η ασφάλεια για την αστική ευθύνη των αυτοκινήτων είχε παραμείνει σχεδόν ανεπηρέαστη στο πέρασμα των χρόνων. Οι νέες τεχνολογίες όμως και τα εξεζητημένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που φέρουν στον στάνταρ εξοπλισμό τους όλα τα νέα μοντέλα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές! Δεν αποκλείεται λοιπόν να υιοθετηθούν νέες μορφές ασφάλισης αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα εντελώς νέο τοπίο. Και όχι απαραίτητα για καλό των ιδιοκτητών…

Τι αλλαγές φέρνουν τα συστήματα ADAS;

 

Στη θεωρία, ένα αυτοκίνητο με σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας και άλλα ηλεκτρονικά καλούδια (ADAS, Advanced Driver Assistance Systems), είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακεί σε ατύχημα. Τα ηλεκτρονικά πλαισιώνουν τον οδηγό και η δουλειά τους είναι να «σώσουν την κατάσταση» αν εκείνος κάνει κάποιο λάθος. Οι αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν ότι μεγάλη μερίδα οδηγών πλέον βασίζεται πολύ πάνω στη… διόρθωση που θα κάνει από μόνο του το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο συγκεντρωμένοι στη διαδικασία.

Επίσης, μεγάλος προβληματισμός προκύπτει από τα συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης. Σήμερα, πολλά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους έχουν τη δυνατότητα να κινούνται σχεδόν αυτόνομα, απαιτώντας μόνο την προσοχή του οδηγού και όχι τη συνδρομή του στη διαδικασία της οδήγησης. Αν και για την ώρα δεν αφορούν την πλειοψηφία των αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους, μελλοντικά αυτό θα αλλάξει. Και ποιος θα αποφασίσει ποιος φταίει σε ένα τροχαίο ατύχημα; Ήταν ανθρώπινο λάθος; Λάθος από τα ηλεκτρονικά;

Και ποιανού εκ των δύο (ή περισσότερων) αυτοκινήτων τα ηλεκτρονικά δυσλειτούργησαν και προκλήθηκε το ατύχημα; Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν για να βγει το πόρισμα σχετικά με την υπαιτιότητα. Φυσικά οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα το αφήσουν έτσι. Θα υπάρχει κάποια πρόσβαση στα δεδομένα προκειμένου οι ειδικοί πραγματογνώμονες να βγάλουν το συμπέρασμά τους. Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το κόστος επιδιόρθωσης. Ένα αυτοκίνητο με κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες απαιτεί σαφώς περισσότερα χρήματα για να αποκατασταθεί η ζημιά του. Τόσο στην αντικατάσταση του hardware, όσο και στο καλιμπράρισμα του λογισμικού.

Ακριβότερα τα ασφάλιστρα λόγω ηλεκτρονικών

Αν και ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα πληρώνει μεγαλύτερα ποσά για την ασφάλιση του αυτοκινήτου του στο μέλλον, λόγω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Φυσικά κάποιες ασφαλιστικές ίσως ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική.

Για παράδειγμα στο εξωτερικό, υπάρχουν εταιρείες που αν ο πελάτης συμφωνήσει, συλλέγουν δεδομένα από τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου και αναλόγως, προσαρμόζεται η τιμή. Όσο πιο συχνά επεμβαίνουν τα ηλεκτρονικά, τόσο ακριβότερη η ασφάλεια.

Δείτε ακόμη: Tesla - Ακριβότερα ασφάλιστρα για όσους οδηγούν τη νύχτα!

Η λογική είναι απλή: ένας προσεκτικός οδηγός δεν ενεργοποιεί συχνά τα συστήματα ADAS. Αν προκύπτει από τα δεδομένα ότι «χτυπάνε» συνέχεια, τότε ο οδηγός θεωρείται πιο απρόσεκτος, άρα και πιθανότερο να εμπλακεί σε ατύχημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...