Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα το 2024

Περισσότερα χρήματα θα κληθούμε να πληρώσουμε για την ασφάλιση του αυτοκινήτου τα επόμενα χρόνια, λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας. Ποιους αφορά περισσότερο;

  • -
  • -

«Με δεδομένη την αύξηση του κόστους που υπάρχει στον κλάδο, το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου στη χώρα μας είναι χαμηλό και πρέπει να αυξηθεί». Αυτά δήλωσε ο Τάσος Αναστασίου, επικεφαλής Γενικών Ασφαλίσεων και Μετασχηματισμού της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο πλαίσιο εκδήλωσης της KPMG για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά.

Αυτά τα λόγια είναι ενδεικτικά των αλλαγών που έρχονται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, καθώς οι κάτοχοι αυτοκινήτων αναμένεται να δουν αυξήσεις στα ποσά που καλούνται να πληρώσουν όταν ασφαλίζουν το όχημά τους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b08b62733fcfd9bb2e57f6d03c263cdb.jpg

Περισσότερα αυτοκίνητα, περισσότερα ατυχήματα

Η ανάπτυξη της οικονομίας φέρνει άνοδο πωλήσεων στα αυτοκίνητα, αύξηση του χρόνου που κινούνται αλλά και των αποστάσεων που διανύουν. Αναμενόμενα, λοιπόν, ανοδικά κινείται και ο αριθμός των ατυχημάτων. Όταν στους ίδιους δρόμους υπάρχουν περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν για πιο πολλή ώρα και κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές, δεν γίνεται να μην ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία και ο ρυθμός ατυχημάτων.

Δείτε ακόμα: Τέλος στα έγγραφα του αυτοκινήτου - Μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα

Η άνοδος στον αριθμό των ατυχημάτων σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές δίνουν μεγαλύτερα ποσά για αποζημιώσεις. Εκεί θα βρούμε τον βασικό λόγο που ο Τάσος Αναστασίου έκανε τη δήλωση με την οποία ξεκίνησε αυτό το κείμενο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3d2e3a1ab0570af0743640492eb3c314.jpg

Πώς και σε ποιους θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις από τις ασφαλιστικές;

Με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα να θεωρούνται δεδομένες το επόμενο διάστημα, οι εταιρείες του κλάδου έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σενάρια. Το πρώτο είναι να εφαρμόσουν τις νέες χρεώσεις οριζόντια, δηλαδή να πουν ότι το ποσοστό ανόδου σε όλα τα συμβόλαια θα είναι το ίδιο. Το εύρος στο οποίο αναμένεται να κινηθούν είναι από 3% μέχρι 6%.

Η άλλη εναλλακτική είναι οι αυξήσεις να εστιάσουν σε εκείνους που προκαλούν περισσότερα ατυχήματα, καθώς και στις ομάδες που έχουν στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν ατύχημα. Για παράδειγμα οι νέοι σε ηλικία και οι οδηγοί που έχουν μόλις αποκτήσει το δίπλωμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα λόγω απειρίας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c241a00e993d97ff40a568393586548f.jpg

Εκτός από την ηλικία και το χρονικό διάστημα κτήσης του διπλώματος οδήγησης, ένα ακόμα κριτήριο που θα κρίνει πόσο θα αυξηθεί το ασφάλιστρο είναι η περιοχή κατοικίας. Γενικά στις μεγάλες πόλεις καταγράφονται περισσότερα συμβάντα λόγω της πυκνής κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ στην επαρχία και ειδικά στις μικρές πόλεις τα νούμερα είναι χαμηλότερα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ακολουθηθεί εκ μέρους των ασφαλιστικών κάποια ενδιάμεση λύση. Δηλαδή να αυξηθούν ελαφρώς τα ασφάλιστρα εκείνων που έχουν χαμηλότερες πιθανότητες εμπλοκής  σε κάποιο τροχαίο συμβάν, με τους υπόλοιπους να βλέπουν μεγαλύτερες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Πηγή: Καθημερινή

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...