Ασφάλεια αυτοκινήτου: Οι 3 περιοχές της Ελλάδας με τα υψηλότερα ασφάλιστρα

Το κόστος των ασφαλίστρων για κάποιον που κατέχει αυτοκίνητο είναι αναπόφευκτο. Σε ποια περιοχή θα πληρώσεις τα περισσότερα χρήματα και σε ποια τα λιγότερα;

  • -
  • -

Η ασφάλιση αυτοκινήτου μέσα στα τελευταία 4 χρόνια έχει σημειώσει τιμολογιακή πτώση που αγγίζει το 21% για ένα βασικό ετήσιο πακέτο. Συγκεκριμένα, πέρυσι παρατηρήθηκε πτώση συγκριτικά με το 2022, της τάξεως του 7,5%. Από πλευράς παροχών τώρα, η βασική ασφάλιση είναι αυτή που επιλέγει η συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστό 69%, ενώ μεικτή επιλέγει μόλις το 2% λόγω του αυξημένου κόστους.

Δείτε ακόμη: Μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου: Τι σημαίνει απαλλαγή και πόσα πληρώνει ο οδηγός;

Θετική βέβαια είναι η εικόνα ως προς τα πακέτα ασφάλειας πυρός και κλοπής, με το κοινό να δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον και να αποτελεί το 29% των συνολικών συμβολαίων. Και όσον αφορά τη διάρκεια αυτών τώρα, ο κόσμος συνεχίζει να προτιμά τις ετήσιες συμβάσεις κατά 38%, με τις τρίμηνες να έρχονται δεύτερες με 32% και τις εξάμηνες τρίτες με 30%.

2

Ποιοι οδηγοί έχουν τα υψηλότερα ασφάλιστρα;

Τα ακριβότερα ασφάλιστρα παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 18-22, για τον απλούστατο λόγο της μικρότερης εμπειρίας. Αυτή και το νεαρό της ηλικίας είναι που κάνουν τους νέους οδηγούς πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα, γι’ αυτό και είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και το λεγόμενο επασφάλιστρο.

Τα ασφάλιστρα στις ηλικίες 26-75 παραμένουν σχεδόν σταθερά, ενώ παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 7% στους οδηγούς 75+ καθώς δεν διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά που έχει ως αποτέλεσμα να εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία.

1

Και σε ποια περιοχή θα πληρώσεις την ασφάλεια πιο ακριβά;

Τέλος, να έρθουμε και στο βασικό θέμα που έχει να κάνει με τον τόπο κατοικίας. Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, ο τόπος διαμονής παίζει και αυτός σημαντικό ρόλο στην τιμή του ασφάλιστρου καθώς αλλάζουν οι συνθήκες στις οποίες οδηγούμε και κατ’ επέκταση αυξάνεται και ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε ατύχημα. Ακολουθώντας αυτή τη λογική, οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές λογικά έχουν και τα υψηλότερα ασφάλιστρα, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η Αττική είναι με διαφορά η ακριβότερη περιοχή για να ασφαλίσεις το όχημα σου με το μέσο κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου να βρίσκεται στα 147 ευρώ. Αμέσως επόμενη είναι η κεντρική Μακεδονία με 115 €, ενώ τρίτη έρχεται η Κρήτη με 109 €. Τα φθηνότερα ασφάλιστρα τα βρίσκουμε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με μέση τιμή 87 €, ενώ σε Δυτική Μακεδονία, Επτάνησα και Νότιο Αιγαίο, το μέσο όρο ανέρχεται στα 94 ευρώ.

Πηγή: cosmoteinsurance

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...