Οι 5 διαφορές μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων και θερμικών

Αυτά είναι τα 5 χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου τα οποία ζηλεύει ο ιδιοκτήτης κάθε βενζινοκίνητου ή diesel μοντέλου.

  • -
  • -

Καθαρότερος αέρας και πιο ήσυχοι δρόμοι είναι οι βασικές αλλαγές που θα δούμε στις πόλεις μας όσο θα αυξάνονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Περισσότερη άνεση και αύξηση της ενεργητικής ασφάλειας, είναι οι αλλαγές που θα βιώνουμε όταν θα βρισκόμαστε μέσα σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Είναι γεγονός ότι η χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε καθημερινή βάση σε κάνει να ξεχνάς όλα όσα ξέρεις για τα αυτοκίνητα, αφού ο τρόπος που λειτουργούν, αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του οδηγού. Εκτός του προγράμματος φόρτισης, υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που καθιστούν την εμπειρία χρήσης ενός ηλεκτρικού, μοναδική, οπότε σας τα παρουσιάζουμε. Μάλιστα, κάποια από αυτά ωφελούν σημαντικά την τσέπη του ιδιοκτήτη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/52358663af0abd11a43e3ac687b174d6.jpg

1. Δεν έχουν κιβώτιο ταχυτήτων

Η φύση των ηλεκτροκινητήρων καθιστά τη χρήση ενός παραδοσιακού σασμάν με πολλές σχέσεις, περιττή, καθώς δεν έχουν περιορισμένο φάσμα απόδοσης, όπως ένα μοτέρ εσωτερικής καύσης. Τα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν μετάδοση μονής, σταθερής σχέσης, ενώ πολύ λίγα διαθέτουν και δεύτερη σχέση, όπως π.χ. η Porsche Taycan και το Audi RS e-tron GT. Άλλωστε, τα ηλεκτρικά μοτέρ αποδίδουν τόσο πολλή ροπή από τις χαμηλές στροφές, που για να την αντέξει ένα κιβώτιο θα έπρεπε να έχει πάρα πολύ ενισχυμένα γρανάζια και άρα πολύ μεγάλο βάρος, επιβαρύνοντας αντίστοιχα την κατανάλωση. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ούτε καν κάποιο γρανάζι για την όπισθεν, αφού για να κινηθεί το αυτοκίνητο προς τα πίσω, απλά αλλάζει φορά λειτουργίας το ίδιο το μοτέρ!

2. Είναι αθόρυβα

Οι ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν σχεδόν αθόρυβα. Ένας ανεπαίσθητος ήχος ακούγεται στο πάτημα του δεξιού πεντάλ. Αυτό έχει αποτέλεσμα η μετακίνηση με ένα ηλεκτρικό μοντέλο να μεταμορφώνεται σε μια άκρως αγχολυτική εμπειρία. Τα ηλεκτρικά είναι τόσο αθόρυβα που υποχρεώνονται να παράγουν τεχνητό ήχο στις χαμηλές ταχύτητες για την προστασία των πεζών στα αστικά κέντρα! Μόνο ο θόρυβος κύλισης από τα λάστιχα μπαίνει στην καμπίνα, αλλά μόνο σε μεγαλύτερες ταχύτητες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7ff1a3808af80ef89f5b75edbb3f8664.jpg

3. Δεν έχουν τεκμήριο

Όταν έχεις στην ιδιοκτησία σου ένα αυτοκίνητο, αυτόματα υπολογίζεις και το τεκμήριο που το συνοδεύει, με βάση τον κυβισμό του. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο με κινητήρα 2.000 cc προσθέτει στο τεκμαρτό εισόδημα του ιδιοκτήτη του 8.800 ευρώ. Τα ηλεκτρικά μοντέλα όμως δεν έχουν τεκμήριο, ενώ τα περισσότερα παράγουν και αρκετά μεγάλη ιπποδύναμη από τους κινητήρες τους. Οπότε, σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα τους με μοτέρ εσωτερικής καύσης, έχουν να επιδείξουν ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Δείτε ακόμα: Πόσο διαφορετικά είναι τα ελαστικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

4. Χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση

Σε ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η έκφραση «πάω το αυτοκίνητο για σέρβις» μπορεί να σημαίνει -300 ευρώ από τον λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού μοντέλου όμως δεν χρειάζεται να φοβάται κανένα σέρβις, ούτε το «μικρό», ούτε το «μεγάλο» που έχουμε συνηθίσει από τα άλλα αυτοκίνητα. Δεν έχουν λάδια και φίλτρα (εκτός από φίλτρο καμπίνας), μπουζί, ιμάντες κ.λπ. Αλλαγή χρειάζεται ενίοτε μόνο το υγρό του συστήματος ψύξης, οπότε εκτός από αυτό ο ιδιοκτής έχει να ασχοληθεί μόνο με ελαστικά, αμορτισέρ, φρένα και… υαλοκαθαριστήρες. Μάλιστα, το σύστημα πέδησης (τακάκια, δισκόπλακες) χρειάζεται πολύ πιο αραιή συντήρηση, αφού τα ηλεκτρικά επιβραδύνουν χρησιμοποιώντας το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά κύριο λόγο. Βέβαια, ανάλογα με την μάρκα μπορεί να επιβάλλεται κάποιο πρόγραμμα συντήρησης ώστε να μένει σε ισχύ η εγγύηση, όμως η αυξημένη αξιοπιστία είναι αδιαπραγμάτευτη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c52305ab12dd4cfc5a37f3ba923080aa.jpg

5. Κινούνται και δωρεάν!

Ο οδηγός ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιες μετακινήσεις χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ! Φυσικά, το ρεύμα με το οποίο φορτίζονται έχει κόστος, όμως υπάρχουν και σημεία στα οποία μπορεί κάποιος να φορτίσει δωρεάν. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Αθηναίων υπάρχει δίκτυο 25 φορτιστών που είναι χωρίς χρέωση, ενώ αυτό γίνεται και σε άλλους Δήμους επαρχιακών πόλεων. Επίσης, επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και τουριστικά συγκροτήματα παρέχουν φορτιστές στους πελάτες τους, χωρίς χρέωση. Εκτός αυτών, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα φόρτισης από φωτοβολταϊκά που ίσως να έχει ένα σπίτι. Ξέρετε κανένα πρατήριο καυσίμων να μοιράζει δωρεάν βενζίνη; Ούτε εμείς!

Δείτε ακόμα: ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...