Αφρικανική σκόνη: Πώς θα προφυλάξω το αυτοκίνητό μου

Αν πονάει η καρδιά σας που βλέπετε το αυτοκίνητό σας καλυμμένο με πέπλο σκόνης, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

  • -
  • -

Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει σχεδόν όλη την Ελλάδα, με το πορτοκαλί πέπλο να δημιουργεί ένα απόκοσμο τοπίο. Η σκόνη είναι τόσο έντονη που τα πάντα έχουν καλυφθεί με χώμα, από δρόμους, έως σπίτια και αυτοκίνητα. Πώς όμως μπορούμε να προφύλαξουμε τα οχήματά μας από αυτή την ενοχλητική σκόνη; Ας δούμε τα 5 Tips. 

Με τακτικό καθάρισμα

Ύστερα από ένα καλό πλύσιμο, μόνοι μας ή σε πλυντήριο, είναι πιο εύκολο να διατηρήσουμε τη σκόνη μακριά από το αυτοκίνητο. Αν οι επιφάνειες του αυτοκινήτου είναι καθαρές, με λίγο νερό η σκόνη θα φύγει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Σε περίπτωση που είστε πολύ… σχολαστικοί με την καθαριότητα του αυτοκινήτου, θα χρειαστεί να το στεγνώσετε προσεκτικά για να μη μείνουν στάμπες από το νερό. Αν είστε πιο χαλαροί, το αφήνετε ως έχει. Δεν θα δείχνει πεντακάθαρο αλλά δεν θα έχει σκόνη.

Δείτε ακόμη: Αλλαγή λαδιών - Πόσο μπορώ να την καθυστερήσω; 

Κέρωμα ή κεραμική επίστρωση

Τα ειδικά καταστήματα περιποίησης του αυτοκινήτου προσφέρουν επαγγελματικές λύσεις για τις επικαθίσεις στις εξωτερικές επιφάνειες. Η κεραμική επίστρωση είναι μια διαδικασία που προσφέρει αντιχαρακτικές ιδιότητες, γυαλίζει πολύ στο μάτι, αναδεικνύει όλη την ομορφιά του χρώματος και προστατεύει το βερνίκι. Αν έχετε περάσει το αυτοκίνητο με κεραμική επίστρωση τότε η σκόνη φεύγει πανεύκολα αφού γλιστράει πάνω στο υλικό.

Το «πρόβλημα» είναι ότι η κεραμική είναι αρκετά ακριβή και απαιτεί σχολαστική συντήρηση με ειδικό επαγγελματικό πλύσιμο για να διατηρείται. Το κέρωμα από την άλλη είναι πολύ φθηνότερο και προσφέρει αρκετή γυαλάδα. Το νερό και οι επικαθίσεις (όπως η σκόνη) απομακρύνονται εύκολα από την επιφάνεια, όμως κρατάει πολύ λιγότερο και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά όσο θα ήταν με μια καλή κεραμική επίστρωση.

Αλλαγή φίλτρου αέρα και καμπίνας

Η σκόνη δεν μένει μόνο στις εξωτερικές επιφάνειες αλλά προχωράει και στα ενδότερα του αυτοκινήτου. Αν το φίλτρο αέρα σας είναι παλιό τότε καλά θα κάνετε να το αντικαταστήσετε αφού με τη σκόνη θα γίνει χειρότερο ή να το καθαρίσετε με αέρα σε ένα βενζινάδικο. Το ίδιο ισχύει και για το φίλτρο καμπίνας που αναλαμβάνει να κρατάει σε υψηλή ποιότητα τον αέρα που μπαίνει στον θάλαμο των επιβατών από τους αεραγωγούς. Αν έχετε εφοδιάσει το αυτοκίνητό σας με aftermarket φίλτρο αέρα (στο εργοστασιακό φιλτροκούτι) είναι ακόμη πιο εύκολο επειδή μπορείτε να το καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα με το ειδικό κιτ καθαρισμού του. Το ίδιο ισχύει και για τις χοάνες και τις άλλες εισαγωγές αέρα που υπάρχουν στο εμπόριο και αντικαθιστούν το εργοστασιακό φιλτροκούτι.

skoni

Οδηγώ με κλειστά παράθυρα

Αν το πρόβλημα είναι η σκόνη στο εσωτερικό και δεν σας νοιάζει τόσο το εξωτερικό του αυτοκινήτου, τότε επιστρατεύστε τον κλιματισμό και κλείστε τα παράθυρα. Η σκόνη που θα καταφέρει να εισχωρήσει στην καμπίνα θα είναι σαφώς λιγότερη. Με ένα πανάκι μικροϊνών μπορείτε να περνάτε τα πλαστικά και τις επιφάνειες για να μαζεύει όση σκόνη κατάφερε να μπει και μετά, το αποθηκεύετε μέχρι να σας χρειαστεί ξανά.

Παρκάρω σε κλειστό γκαράζ

Ότι και να γράφουμε, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μη σκονίζεται το αυτοκίνητο είναι η αποθήκευσή του σε ένα κλειστό γκαράζ. Αν δεν κυκλοφορεί δεν θα συναντήσει την αφρικανική σκόνη, όμως μην είμαστε και υπερβολικοί. Θεωρούμε περιττή την κίνηση να «κλειδώσει» κάποιος το αυτοκίνητό του στο γκαράζ για να μη σκονίζεται. Αποτελεί όμως μια αποτελεσματική λύση για να διατηρείται «πένα» αν υπάρχει και άλλο μέσο μετακίνησης και το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βγαίνει μόνο για βόλτα ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...