Τέλος τα κλειδιά: Ξεκλείδωμα και οδήγηση αυτοκινήτου με αναγνώριση προσώπου

Η αναγνώριση προσώπου έρχεται να κάνει περιττά τα κλειδιά αυτοκινήτου, καθώς το όχημα θα αναγνωρίζει τον χρήστη του απλά «με μια ματιά».

  • -
  • -

Πλησιάζεις το αυτοκίνητό σου, εκείνο σε βλέπει, σε αναγνωρίζει και ξεκλειδώνει ώστε να σου επιτρέψει να το χρησιμοποιήσεις. Δεν ονειρευόμαστε, απλά περιγράφουμε την πραγματικότητα που θα βιώνουμε όλοι σε μερικά χρόνια, καθώς αυτό είναι το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των οχημάτων μας απέναντι στους επιτήδειους. Μετά τα κλειδιά, τα τηλεχειριστήρια, τις κάρτες και τη χρήση του κινητού ως κλειδί, πλέον ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από κάθε φυσικό μέσο για τη χρήση του αυτοκινήτου μας, κάνοντας το πρόσωπό μας το κλειδί για να τα κλειδώνουμε ή να τα ξεκλειδώνουμε.

Αυτή η νέα τεχνολογία έχει αναπτυχθεί από την Continental. Η Continental εκτός από ελαστικά φτιάχνει και πάρα πολλά τεχνολογικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια πουλάει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να τα ενσωματώσουν στα μοντέλα που κατασκευάζουν. Η νεότερη καινοτομία της είναι το σύστημα Trinamix Face Authentication, με την βασική ιδέα να είναι αρκετά απλή. Αφού σταδιακά μπαίνουν στα αυτοκίνητα κάμερες οι οποίες «βλέπουν» το πρόσωπο του οδηγού για να εντοπίζουν αν είναι σε θέση να οδηγήσει ή όχι, γιατί να μη χρησιμοποιηθούν και ως αντικλεπτικά;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3daae374d9e835910f0d9c00ebde98a4.png

Πώς γίνεται η αναγνώριση προσώπου

Με το σύστημα της Continental μόλις κάποιος καθίσει στη θέση του οδηγού δέχεται ένα φως το οποίο δεν είναι ορατό στο γυμνό μάτι. Αυτό το φως αντανακλάται στο πρόσωπό του και συλλαμβάνεται από δύο κάμερες υπερύθρων, οι οποίες καταγράφουν 250 διαφορετικά σημεία του προσώπου. Συνθέτοντας τα δεδομένα από αυτά τα 250 σημεία, το σύστημα μπορεί να αντιληφθεί αν το άτομο που σκάναρε είναι ο νόμιμος χρήστης ή όχι.

Δείτε ακόμα: Πώς να κάνεις dashcam τo smartphone σου

Μάλιστα, το σύστημα είναι τόσο εξελιγμένο ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί με τη χρήση αντιγράφων από τεχνητά υλικά, καθώς αναγνωρίζει και τις υφές. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος δημιουργήσει αντίγραφο του προσώπου κάποιου ανθρώπου από υλικά όπως η σιλικόνη, το σύστημα θα αντιληφθεί τη διαφορά και δε θα επιτρέψει τη λειτουργία του αυτοκινήτου.

3-continental-anagnorisi-anagnwrisi-anagnwrish-proswpou-prosopou-proswpo-prosopo-trinamix-face-authentication

Το πρόσωπό μας γίνεται και πορτοφόλι

Πηγαίνοντας ακόμα ένα βήμα πιο πέρα τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας, η Continental την έχει αναπτύξει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πληρωμές. Για παράδειγμα με μια ματιά στην κάμερα μπορεί να γίνει η εξόφληση του πρατηρίου καυσίμων, η αγορά εφαρμογών για το infotainment μέσα από καταστήματα όπως το Play Store ή ακόμα και η έναρξη της φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Το σύστημα έχει ήδη πάρει τις σχετικές πιστοποιήσεις ασφαλείας, καθώς στις ανάλογες δοκιμές πέτυχε το ποσοστό των περιπτώσεων που ξεγελάστηκε να είναι 0%. Επιπλέον είναι ταχύτατο καθώς αρκούν 250 ms για να σκανάρει το πρόσωπο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...