Πώς να κάνεις dashcam τo smartphone σου

Πόσες φορές συμβαίνει κάτι στο δρόμο και ευχόμαστε να το είχαμε γράψει σε video; Τώρα μπορούμε, απλά κάνοντας dashcam το παλιό μας κινητό.

  • -
  • -

Οι dashcam είναι κάμερες που τοποθετούνται στο αυτοκίνητο, με σκοπό να κάνουν συνεχή καταγραφή video. Τις συναντάμε στο ταμπλό ή το μπροστά παρμπρίζ, ώστε να μπορούν να «βλέπουν» ό,τι γίνεται εμπρός από το αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την υπαιτιότητα, ενώ καταγράφονται και διάφορα παράξενα περιστατικά. Από τέτοιες κάμερες προκύπτουν τα διάφορα βιντεάκια που βλέπουμε κατά καιρούς στο internet. Μερικοί οδηγοί τοποθετούν και δεύτερη dashcam στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, όμως είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις.

Smartphone dashcam

Τώρα μπορείτε να έχετε κι εσείς τη δική σας dashcam, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε μία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το παλιό σας κινητό και μία βάση, με την οποία θα το στερεώσετε στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ. Το σημείο στερέωσης είναι προσωπική επιλογή, ανάλογα πώς σας βολεύει. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιους παράγοντες.

Ο ένας είναι να αφαιρείται εύκολα το κινητό από τη βάση όταν φεύγετε, ώστε να μην αποτελεί πειρασμό για ληστές. Ο δεύτερος είναι να το βάλετε στο κατάλληλο σημείο ώστε η κάμερα να «πιάνει» όλο το πεδίο που θέλετε. Ο τρίτος αφορά την ασφάλεια. Για παράδειγμα ο αερόσακος συνοδηγού σε πολλά αυτοκίνητα βρίσκεται στο επάνω μέρος του ταμπλό, οπότε η βάση δεν πρέπει να μπει εκεί καθώς σε ενδεχόμενο ατύχημα θα εκτοξευθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Δείτε ακόμα: Μπορώ να έχω κάμερα στο παρμπρίζ στην Ελλάδα;

Όταν έχετε κάνει τα παραπάνω κατεβάζετε μία εφαρμογή που κάνει το smartphone να λειτουργεί ως dashcam, το συνδέετε σε μία θύρα USB ή έναν φορτιστή αυτοκινήτου με το καλώδιο φόρτισης και είστε έτοιμοι.

Smartphone dashcam

Από εκεί και μετά κάθε φορά που οδηγείτε το τηλέφωνό σας θα κάνει όλη τη σχετική δουλειά, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος θα υπάρχει καταγραφή των γεγονότων. Βέβαια επειδή το νομικό πλαίσιο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι αρκετά αυστηρό στη χώρα μας, σε ανάλογη περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον με νομικές γνώσεις, ώστε να σας κατατοπίσει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σχετικό υλικό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...