Σαλόνι Παρισιού: TOP 10 Concepts

Τα πρωτότυπα που εντυπωσίασαν με τη σχεδίαση και την τεχνολογία τους

  • -
  • -
Εντυπωσιακά, αν κι εκτός λίστας

Bentley Continental GT3 Racer

 


Citroen DS3 Electrum

 

Infiniti LE

 

Lexus LF-CC

 

Mercedes-Benz B-Class ED

 

Ανάμεσα στις 100+ πρεμιέρες που μας επεφύλασσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο Σαλόνι Παρισιού 2012, περισσότερες από 20 αφορούσαν πρωτότυπα που είτε προϊδεάζουν για κάποιο καινούριο μοντέλο που βγει στους δρόμους τα επόμενα χρόνια με ελάχιστες αλλαγές, είτε είναι φορείς καινοτόμων τεχνολογιών που θα εξοπλίζουν τα μελλοντικά αυτοκίνητα που θα αγοράζουμε (μη γελάς, δεν αναφέρομαι την Ελλάδα μόνο, υπάρχουν και άλλες αγορές…). Ηλεκτρικά τα περισσότερα, χωρίς όμως να λείπουν οι μηχανές οδηγικής απόλαυσης ή οι κατασκευές που θα σε κάνουν να ονειρευτείς ξανά. Το σίγουρο είναι πως δυσκολεύτηκα να ξεδιαλέξω τα δέκα καλύτερα, τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω με τη σειρά, αρχίζοντας από το πιο εντυπωσιακό.

 

Νο1: Porsche Panamera Sport Turismo

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Porsche που καταφέρνει να διατηρεί την κλασική της αισθητική πάντα διαχρονική, αλλά και να την προσαρμόζει ιδανικά σε κάθε τύπο αμαξώματος. Για να μην πούμε για το τεχνολογικό υπόβαθρο: υβριδικό σύστημα κίνησης που συνδυάζει εκρηκτικές επιδόσεις με (τηρουμένων των αναλογιών πάντα) φιλικότητα στο περιβάλλον (για περισσότερα μπες εδώ).

 

Νο2: Audi Crosslane Coupe

Μπορεί ένα SUV να είναι cabrio, ηλεκτρο-υβριδικό και coupe 2+2 θέσεων ταυτόχρονα; Η Audi είδε “ψωμί” στην κατηγορία του Nissan Juke και κάνει το πρώτο βήμα με πολύ στυλ και μπόλικη τεχνολογία. Το 2014 είναι κοντά και το Crosslane - ή Q2 - θα ρίξει λάδι στη φωτιά της κατηγορίας.

 

Νο3: Espera Sbarro Eight

Κρυμμένο σε μια γωνιά της έκθεσης, το δημιούργημα των φοιτητών της Σχολής Σχεδίασης Espera Sbarro Montbéliard τράβηξε το ενδιαφέρον με την αισθητική του. Η ονομασία «8» προέρχεται από τον V8 της Maserati που στέλνει 360 ίππους στους πίσω τροχούς. Τα εντυπωσιακά στοιχεία όμως συνεχίζονται και στο εσωτερικό, όπου ένα tablet αντικαθιστά τον κλασικό πίνακα οργάνων και αναλαμβάνει πλήρως την ενημέρωση και ψυχαγωγία του οδηγού. Ομοίως, άλλο ένα tablet στην άλλη άκρη του ταμπλό φροντίζει να μην μείνει ο συνοδηγός παραπονούμενος.

 

Νο4: BMW Active Tourer

Η απάντηση της BMW στη νέα Mercedes B-Class δεν άργησε. Μάλιστα, στην πρωτότυπη μορφή του το Active Tourer έχει υβριδική υπόσταση, αλλά και τον καινούργιο 3κύλινδρο 1.5 TwinPower Turbo που θα δούμε και σε άλλες “Μπέμπες”. Όλα τα λεφτά είναι η εμφάνιση – όσο και να το κοιτάς, δυσκολεύεσαι να το κατατάξεις στα πολυμορφικά. Αλλά για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

 

Νο5: Peugeot Onyx Scooter

Κάτι μεταξύ σε ταύρο και σκούτερ, ο τρίτροχος υβριδικός Όνυχας της Peugeot (υπήρχε και τετράτροχος στο Παρίσι, αλλά θα τον δεις παρακάτω) εντυπωσιάζει τόσο με την εμφάνισή του όσο και με τις δυνατότητές του. Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα 400 cc και ηλεκτρικού μοτέρ αποδίδει συνολικά 60 ίππους, ικανούς να σε εκτοξεύσουν στο φανάρι, αφήνοντας άπαντες πίσω να αναρωτιούνται τι σόι πράγμα ήταν αυτό. Αλλά αυτά, αν ποτέ μπει σε παραγωγή – που δεν το βλέπω.

 

Νο6: McLaren P1

Το αυτοκίνητο του ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα μπει στην παραγωγή στα τέλη του 2013 ευελπιστεί να γίνει ότι ήταν η McLaren F1 στην εποχή της: ότι πιο κοντά υπάρχει σε Formula 1. Όπως λέμε και στο σχετικό άρθρο για την Ρ1, σύμφωνα με τον Ron Dennis πρόκειται για “ένα παντοδύναμο αυτοκίνητο, που θα μπορεί να ικανοποιήσει απόλυτα σε δρόμο και πίστα, ακόμα και τον πιο απαιτητικό χειριστή”.

 

Νο7: Nissan TeRRA

OK, δεν δρέπει δάφνες για την σχεδίασή του, αλλά αν προσέξεις κάτω από το κατσούφικο στυλάκι του ιδιόμορφου 4x4 κρύβεται super-duper τεχνολογία. Ως καύσιμο χρησιμοποιείται υδρογόνο, από το οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια για τα τέσσερα μοτέρ - ένα σε κάθε τροχο -  και νεράκι για την εξάτμιση. Ένα concept που δείχνει πως η τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cell) δεν είναι μόνο για την πόλη. Περισσότερα, εδώ.

 

Νο8: Peugeot Onyx

Σου το είπα, είχε και τετράτροχο Όνυχα η Peugeot στο Παρίσι – το ίδιο εντυπωσιακό μάλιστα. Πίστεψέ με, αν ποτέ η Peugeot έβαζε στην παραγωγή μια αντί-Ferrari, έτσι θα ήταν. Ναι, θα είχε υβριδική τεχνολογία, V8 diesel και το βάρος θα ήταν μόλις 1.100 κιλά. Από τα λίγα σύγχρονα σχήματα που εντυπωσιάζουν με την απλότητά τους. Δες περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες εδώ.

 

Νο9: Suzuki S-Cross

Από τις περιπτώσεις που θα μπουν στην παραγωγή, το S-Cross αναμένεται να αντικαταστήσει το δημοφιλές
SX-4, με την έκδοση παραγωγής να κάνει ντεμπούτο πιθανότατα το 2013 στη Φρανκφούρτη. Όπως και το SX-4, θα υπάρχουν διαθέσιμες προσθιοκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, ενώ από κινητήρες μόνος σίγουρος θεωρείται ο 1.6 diesel της Fiat.

 

Νο10: Smart Forstars

Ξέρουμε πως η Smart σχεδιάζει την επέκταση της γκάμας της, αλλά παραμένει ακόμη άγνωστο αν ένα διθέσιο SUVίζον Coupειδές είναι στα πλάνα της. Το Forstars πάντως κατάφερε να κλέψει την παράσταση από την θηλυκή της παρέα με το “άφρο” μαλλί (βλέπε κάτω). Λίγο το συμπαθητικό μουτράκι, λίγο το trendy χρωματάκι, λίγο το green ηλεκτρικό μοτεράκι, αυτό το διαφορετικό Smartάκι ήταν ένας star στο Παρίσι.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...