Γιατί η Mercedes χρησιμοποιεί ακτίνες Χ στα μοντέλα της;

H Mercedes ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνολογία η οποία θα δώσει λύσεις σε κρυφές μέχρι πρότινος πτυχές ενός αυτοκινήτου…

  • -
  • -

Οι δοκιμές πρόσκρουσης είναι πάντα μια ιδιαίτερη και συνάμα απαιτητική διαδικασία. Το πραγματικά όμως «θεαματικό» μέρος αυτών των δοκιμών βρίσκεται στην αθέατη πλευρά τους. Εκεί όπου πλέον η Mercedes μπορεί να διεισδύσει μέσω της τεχνολογίας Ultrashort X-ray!

1.000 εικόνες ανά δευτερόλεπτο

Μαζί με το Fraunhofer-Institute for High-Speed Dynamics, και το EMI (Ernst Mach Institute) στο Φράιμπουργκ, η Mercedes-Benz πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία δοκιμές πρόσκρουσης με ακτίνες Χ υπό πραγματικές συνθήκες.

Η τεχνολογία ακτίνων Χ υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιείται για να απεικονίσει με κάθε λεπτομέρεια και ότι συμβαίνει στον άνθρωπο (ανδρείκελο επί του προκειμένου) αλλά και στο αυτοκίνητο.

Για αρκετά χρόνια, το τμήμα ασφάλειας οχημάτων της Mercedes-Benz ερευνά τη χρήση της τεχνολογίας ακτίνων Χ σε δοκιμές πρόσκρουσης σε συνεργασία με το EMI. Ο καθοριστικός παράγοντας για την ανακάλυψη αυτή, ήταν η χρήση ενός γραμμικού επιταχυντή με τεχνολογία 1 kHz ως πηγή ακτινοβολίας.

Η συσκευή αυτή είναι πολύ πιο ισχυρή από τις προκάτοχες που χρησιμοποιήθηκαν σε προγενέστερες δοκιμές: Η ενέργεια φωτονίων του γραμμικού επιταχυντή είναι έως και 9 megaelectron volts.

Αυτό επιτρέπει ουσιαστικά να ελέγχονται όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των οχημάτων. Η διάρκεια του παλμού των ακτίνων Χ είναι μόνο μερικά «μικροδευτερόλεπτα».

Αυτό καθιστά δυνατή την καταγραφή των διαδικασιών παραμόρφωσης στις δοκιμές πρόσκρουσης χωρίς να θολώνει επ’ ουδενί η εικόνα κατά την κίνηση. Ο γραμμικός επιταχυντής δημιουργεί επίσης μια συνεχή ροή αυτών των παλμών των ακτίνων Χ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατές έως και 1.000 εικόνες ανά δευτερόλεπτο, που σε αντιστοιχία με τις συμβατικές ακτινογραφίες που γνωρίζουμε όλοι, είναι περίπου και 1.000 φορές περισσότερες!

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών πρόσκρουσης, το αμάξωμα «λάμπει», ενώ ένας ανιχνευτής βρίσκεται στο έδαφος από κάτω του. Χρησιμεύει ουσιαστικά ως ψηφιακός δέκτης εικόνας στο σύστημα ακτίνων Χ: Όταν η ακτινοβολία χτυπά τον ανιχνευτή, παράγεται ένα ηλεκτρικό σήμα.

Αυτό επηρεάζει την τιμή του «γκρι» που είναι αργότερα ορατό (φανταστείτε κάτι ανάλογο με το σύστημα ακτίνων Χ που χρησιμοποιείται στα αεροδρόμια ή τις ακτινογραφίες που κάνουμε για ιατρικούς σκοπούς).

Στα χιλιοστά του δευτερολέπτου του χρόνου πρόσκρουσης, το σύστημα ακτίνων Χ τραβάει περίπου 100 στατικές εικόνες. Σε συνδυασμό με το βίντεο καταγραφής, παρέχουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για το τι συμβαίνει και στο παραμικρό εξάρτημα του αυτοκινήτου αλλά και στο σώμα του ανδρεικέλου κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι της Mercedes μπορούν να παρατηρήσουν λεπτομερώς πώς πιέζεται ο θώρακας του ανδρείκελου ή πώς παραμορφώνεται ένα εξάρτημα στο αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμα: Η πόλη των Βαλκανίων όπου 7 στους 10 οδηγούς έχουν Mercedes

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ακτίνες Χ δεν επηρεάζουν κανένα άλλο «εργαλείο» ανάλυσης των δοκιμών πρόσκρουσης. «Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία, είναι ένα σπάνιο εργαλείο στα χέρια μας που θα μας βοηθήσει σημαντικά σε όλες τις μελλοντικές δοκιμές πρόσκρουσης των μοντέλων μας. Έχουμε πλέον θέα ακόμα και στα πιο κρυφά σημεία του αυτοκινήτου αλλά και του ανθρώπινου σώματος, κάτι που θα μας βοηθήσει στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας του οχήματος και των επιβατών. Η Mercedes-Benz επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον ρόλο της ως πρωτοπόρου στην ασφάλεια στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας» δήλωσε ο Markus Schäfer, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz.  

 

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...