Η Τουρκία συζητά για νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων - Οι 2 κολοσσοί από Κίνα

Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση για την κατασκευή εργοστασίου στη γειτονική χώρα.

  • -
  • -

Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Fatih Kacir, υποστήριξε με δηλώσεις του στο δίκτυο Bloomberg, πως η χώρα του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που επιθυμούν να κατασκευάσουν εργοστάσια παραγωγής στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Kacir ανέφερε πως συζητούν με την BYD και την Chery, με τις διαπραγματεύσεις να είναι σε προχωρημένο στάδιο! «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις το συντομότερο δυνατό. Έχουν διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα», ανέφερε στο Bloomberg. Μάλιστα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως γίνονται ξεχωριστές συζητήσεις και με την SAIC, στην οποία ανήκει η MG Motors, αλλά και την Great Wall. Πάντως, καμία από τις τέσσερις αυτοκινητοβιομηχανίες δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Kacir.

Δείτε ακόμη: Αυτή είναι η ακριβότερη παράβαση στην Ευρώπη

Αυτή η κίνηση, θα μπορούσε να δώσει στις κινεζικές εταιρείες πιο εύκολη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Τουρκία έχει διαφορετική τελωνειακή συμφωνία με τη Γηραιά Ήπειρο. Θυμίζουμε, πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Managing Director της BYD, Μichael Shu, ανέφερε πως η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής και δευτέρου εργοστασίου, εκτός από αυτό της Ουγγαρίας που θα τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Αυτή η επένδυση θα μπορούσε να βοηθήσει τις κινεζικές εταιρείες να αποφύγουν τους δασμούς που εξετάζει να επιβάλλει η ΕΕ. Παράλληλα, θα αποτελέσει μία δικαίωση για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη γεωγραφική της θέση για να προσελκύσει επενδυτές, συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...