Ελλάδα: Αυτός είναι ο νέος δρόμος των 70 km με τις 23 γέφυρες – Έτοιμος το 2026

Ο νέος αυτοκινητόδρομος κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη και με βάση τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Με αυτόν τον δρόμο οι αποστάσεις μειώνονται έως και 1,5 ώρα.

  • -
  • -

Στις 23 Απριλίου, θα εγκαινιαστεί το νότιο τμήμα Λαμία–Καλαμπάκα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65, συνολικού μήκους 136 km. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αναβαθμίζει, πολύ-επίπεδα, το οδικό δίκτυο της χώρας. Αρχικά, θα παραδοθεί το νότιο τμήμα του Ε65, από Λαμία έως Ξυνιάδα και ταυτόχρονα, και το πρώτο κομμάτι του βόρειου τμήματος του Ε65, από Τρίκαλα έως Καλαμπάκα.

Ο νέος υψηλών προδιαγραφών δρόμος, σε συνδυασμό με το νέο συνδετήριο κλάδο μήκους 10 χλμ., με τον υφιστάμενο άξονα Λαμίας–Καρδίτσας, αναβαθμίζει τα επίπεδα ασφάλειας και κάνει ταχύτερες τις διαδρομές, αφού παρακάμπτονται οι επικίνδυνες στροφές.

Ποια είναι η συνέχεια του Ε65

Παράλληλα με τα έργα του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα που ολοκληρώνονται άμεσα, συνεχίζονται και αυτά στο βόρειο τμήμα Τρίκαλα–Εγνατία. Το κομμάτι αυτό έχει συνολικό μήκος 70,5 km και βασίζεται σε ολοκαίνουρια χάραξη.

e65

Αυτήν τη στιγμή, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 47% του έργου, με τα συνεργεία να εργάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο νέος αυτοκινητόδρομος κατασκευάζεται σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές, προσφέροντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας και μειώνοντας σημαντικά τις αποστάσεις από το ένα σημείο στο άλλο.

Για παράδειγμα, όταν ολοκληρωθεί το βόρειο τμήμα και παραδοθεί προς χρήση, οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα καλύπτουν την απόσταση από Λαμία προς Εγνατία σχεδόν 1,5 ώρα ταχύτερα. Συγκεκριμένα, από 3 ώρες και 15 λεπτά που είναι σήμερα ο χρόνος, θα μειωθεί στη 1 ώρα και 45 λεπτά.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 442,1 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας στα 70,5 km μήκους, 1 Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας και 1 Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων, 2 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, 1 μετωπικό σταθμό διοδίων και 2 πλευρικούς.

e65

Επίσης, θα υπάρχουν 2 δίδυμες σήραγγες στο 137ο χλμ και στο 176ο χλμ., 6 ανισόπεδοι κόμβοι, 3 χώροι στάθμευσης με WC και 23 γέφυρες.

Δείτε ακόμη: Επίσημο: Ο νέος μεγάλος δρόμος της Ελλάδας θα παραδοθεί το Πάσχα

Με την ολοκλήρωσή του, το βόρειο τμήμα θα ενωθεί στον ανισόπεδο κόμβο Τρικάλων με το μεσαίο τμήμα του Ε65 Ξυνιάδα–Τρίκαλα που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Από το 2026, όταν και θα παραδοθεί και το βόρειο κομμάτι του E65, οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή του ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών οδικό δίκτυο, προσεγγίζοντας κάθε προορισμό προς τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Ηπείρου με άνεση, ταχύτητα και κυρίως ασφάλεια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/592bc88483cd51ca6122fcb6b5fa34e7.jpg

Στο παρακάτω video που δημοσίευσε το κανάλι GeorgeFoxCinematography μπορείτε να δείτε την πρόοδο των έργων στο βόρειο τμήμα του Ε65.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...