Τέλος οι χειρότερες στροφές της Ελλάδας – Αυτός είναι ο νέος δρόμος των 135 km

Η ραχοκοκαλιά της χώρας, το νέο οδικό δίκτυο του Ε65 παραδόθηκε με κάθε επισημότητα, βάζοντας τέλος στις πιο επικίνδυνες στροφές της Κεντρικής Ελλάδας.

  • -
  • -

Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 και συγκεκριμένα ο οδικός άξονας Λαμία–Καρδίτσα–Τρίκαλα–Καλαμπάκα, συνολικού μήκους 135 km, παραδόθηκε με κάθε επισημότητα, με φόντο τη σήραγγα της Oθρυος. Ο νέος Ε65 κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη και o σχεδιασμός του βασίστηκε στα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

e65

Με το νέο δίκτυο, οι οδηγοί δεν χρειάζεται πλέον να περνούν από τις επικίνδυνες στροφές του Δομοκού, προσεγγίζοντας τις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων ταχύτερα και κυρίως ασφαλέστερα. Ειδικότερα, η διαδρομή Αθήνα–Τρίκαλα μειώνεται στις 3 ώρες και η διαδρομή Αθήνα–Καρδίτσα στις 2 ώρες και 35 λεπτά.

Το έργο που πέρασε από 40 κύματα

Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε κατά την παράδοση, ο Ε65 πέρασε από 40 κύματα, δοκιμάστηκε στην οικονομική κρίση, έφθασε να είναι ένα έργο κολοβό (σ.σ. με τη λειτουργία μόνο του τμήματος Ξινιάδας – Τρικάλων), με το νότιο τμήμα να έχει σοβαρά τεχνικά προβλήματα και το βόρειο να βρίσκεται σε χρηματοδοτικό κενό.

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Είναι μια σημαντική ημέρα για τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικός είναι αυτός ο δρόμος, ένα όνειρο δεκαετιών».

e65

Όσο για το τελευταίο τμήμα του οδικού άξονα, από Καλαμπάκα έως την Εγνατία (μήκους 46 km.), o πρωθυπουργος είπε πως θα παραδοθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, ανέφερε:

«Σήμερα παραδίδουμε στους πολίτες, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας, του Ε65. Οδικός άξονας εξ’ ολοκλήρου σε νέα χάραξη, συνολικού μήκους 181 χλμ., που ξεκινά από τη Λαμία, διέρχεται από Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα και καταλήγει στην Εγνατία Οδό.

Αυτοκινητόδρομος που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συγκοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, με τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία δύο σημαντικών τμημάτων του έργου, ολοκληρώνουμε τον οδικό άξονα Λαμία – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα, συνολικού μήκους 135 χλμ.

Το πρώτο τμήμα, το νότιο τμήμα, στο οποίο τώρα βρισκόμαστε, συνολικού μήκους 32 km, ξεκινάει από τον ΠΑΘΕ, διασχίζει τον Νομό Φθιώτιδας και καταλήγει στην Ξυνιάδα. Το δεύτερο τμήμα, το βόρειο τμήμα, συνολικού μήκους 71 km, συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό, διασχίζοντας τους Νομούς Τρικάλων και Γρεβενών. 

Σήμερα παραδίδουμε προς χρήση τα πρώτα 25 κμ. αυτού, από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα. Ο Ε65, όταν ολοκληρωθεί, με την παράδοση και των τελευταίων 46 km στο τέλος της περιόδου αξιοποίησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας –  το 48% του υπολειπόμενου έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί – θα αποτελέσει τον τρίτο κάθετο εθνικό άξονα της ηπειρωτικής χώρας. Στα δυτικά έχει τον άξονα της Ιόνιας Οδού, Αντίρριο–Ιωάννινα και ανατολικά τον άξονα Αθήνας–Θεσσαλονίκης».

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το νέο διπλό τούνελ της Ελλάδας - Έχει μήκος 3.000 μέτρα

e65

Τι κερδίζουμε με τον νέο Ε65

Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό, για διάφορους λόγους. Οι κυριότεροι είναι:

  • Επιτυγχάνονται ταχύτερες και οικονομικότερες μετακινήσεις. Η διαδρομή Αθήνα – Τρίκαλα μειώνεται στις 3 ώρες και η διαδρομή Αθήνα – Καρδίτσα στις 2 ώρες και 35 λεπτά.
  • Με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα θα επιταχυνθεί η πρόσβαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπείρου.
  • Ενισχύεται η ασφάλεια των οδικών μετακινήσεων και μεταφορών.
  • Προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη, ο τουρισμός και η εμπορευματική διακίνηση, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας και στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.
  • Διευκολύνεται η πρόσβαση στο εξωτερικό, καθώς ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος συνδέεται, μέσω της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής, με το εξωτερικό.
  • Ταυτόχρονα θα συνδέεται, πιο γρήγορα και με ασφάλεια, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Βόλου, ενώ θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η διάρκεια των αποστάσεων μετά την ολοκλήρωση του Ε65 ανέρχονται:

  • Λαμία–Εγνατία Οδός: 1:45
  • Αθήνα–Γρεβενά: 4:00
  • Αθήνα–Μέτσοβο: 4:00
  • Αθήνα–Καστοριά: 4:35
  • Αθήνα–Κοζάνη: 4:30
  • Αθήνα–Καρπενήσι: 3:00
  • Αθήνα–Τρίκαλα: <3:00
  • Αθήνα–Καρδίτσα: 2:35
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...