Επίσημο: Ο νέος μεγάλος δρόμος της Ελλάδας θα παραδοθεί το Πάσχα

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τόνισε για μια ακόμη φορά, πως ο νέος μεγάλος αυτοκινητόδρομος της χώρας, μήκους 136 km, θα είναι έτοιμος το Πάσχα.

  • -
  • -

Στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, περιέγραψε τους άξονες πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό τη δημιουργία ενός κορμού υποδομών, επάνω στον οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών και συγκεκριμένα: τις οδικές, αεροπορικές και σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την ενίσχυση των υποδομών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για τις οδικές υποδομές, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι έως το Πάσχα αναμένεται να παραδοθεί το τμήμα Λαμία–Καλαμπάκα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65, συνολικού μήκους 136 χλμ.

e65

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αναβαθμίζει, πολύ-επίπεδα, το οδικό δίκτυο της χώρας. Αρχικά, θα παραδοθεί το νότιο τμήμα του Ε65, από Λαμία έως Ξυνιάδα και ταυτόχρονα, και το πρώτο κομμάτι του βόρειου τμήματος του Ε65, από Τρίκαλα έως Καλαμπάκα. Αμφότερα, θα παραδοθούν, αν δεν υπάρξουν κυρίως καιρικές εκπλήξεις, πριν από το Πάσχα του 2024.

Σε 3 ώρες οι οδηγοί θα είναι στα Τρίκαλα

Ο «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65» θα προσφέρει μέγιστη ασφάλεια και ταχύτητα στη διαδρομή από και προς τα Τρίκαλα. Η πόλη της Θεσσαλίας, με τον νέο δρόμο θα απέχει μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα.

Αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται σε κυκλοφορία τα πρώτα 14,2 χλμ του άξονα, από Λαμία έως τον κόμβο Καρπενησίου στην περιοχή Λιανοκλαδίου και υπό ολοκλήρωση τα επόμενα 18,1 χλμ από το Λιανοκλάδι έως την Ξυνιάδα.

e65

Εκεί ο δρόμος θα ενωθεί με το τμήμα Ξυνιάδας-Τρικάλων, έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 77,5 χλμ. που λειτουργεί κανονικά. Το μοναδικό κομμάτι που έλειπε για να ενωθεί η πόλη της Θεσσαλίας με τη Λαμία, είναι αυτό που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία τον Μάιο. Φυσικά, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας θα έχει πολλές ακόμη προεκτάσεις, όπως σύνδεση του Καρπενησίου, αλλά και με την Εγνατία Οδό στο βορειότερο άκρο του.

Το νότιο τμήμα που ολοκληρώνεται άμεσα, θα περιλαμβάνει έναν μετωπικό σταθμό διοδίων στο ύψος του κόμβου Καρπενησίου και ένα ΣΕΑ στο Λιανοκλάδι.

e65

Το βόρειο τμήμα του Ε65 (Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Εγνατίας, συμβολή 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ. Το πρώτο κομμάτι, από Τρίκαλα έως κόμβο Καλαμπάκας (μήκους 24,7 χλμ) θα παραδοθεί μαζί με το νότιο τμήμα.

Η διάρκεια των αποστάσεων με τον νέο E65

Με την ολοκλήρωσή του, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας καθώς και της Δυτικής Μακεδονίας. Ο νέος υψηλών προδιαγραφών δρόμος, σε συνδυασμό με το νέο συνδετήριο κλάδο μήκους 10 χλμ., με τον υφιστάμενο άξονα Λαμίας–Καρδίτσας, αναβαθμίζει τα επίπεδα ασφάλειας και κάνει ταχύτερες τις διαδρομές, αφού παρακάμπτονται οι επικίνδυνες στροφές.

Δείτε ακόμη: Η νέα δίδυμη σήραγγα της Ελλάδας – Έχει μήκος 2.200 μέτρα

Για να έχετε μια ιδέα, η διάρκεια των αποστάσεων μετά την ολοκλήρωση του Ε65 θα ανέρχονται:

  • Λαμία–Εγνατία Οδός: 1:45
  • Αθήνα–Γρεβενά: 4:00
  • Αθήνα–Μέτσοβο: 4:00
  • Αθήνα–Καστοριά: 4:35
  • Αθήνα–Κοζάνη: 4:30
  • Αθήνα–Καρπενήσι: 3:00
  • Αθήνα–Τρίκαλα: <3:00
  • Αθήνα–Καρδίτσα: 2:35
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...