Toyota GR Yaris: Νέες ειδικές εκδόσεις με την υπογραφή των Rovanpera και Ogier

Περιορισμένης παραγωγής εκδόσεις του νέου GR Yaris που αναπτύχθηκαν με την προσωπική συμβολή των πρωταθλητών της TOYOTA GAZOO Racing και διαφοροποιήσεις και τροποποιήσεις που τα κάνουν μοναδικά.

  • -
  • -

Η Toyota με το άνοιγμα της αυλαίας για την φετινή σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι στο Μόντε Κάρλο, αποκάλυψε δύο ειδικές εκδόσεις του νέου GR Yaris, οι οποίες αναπτύχθηκαν με την προσωπική συμβολή των πρωταθλητών της TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) Sebastien Ogier και Kalle Rovanpera.

Τα νέα μοντέλα έχουν εξελιχθεί από τις πρωτότυπες εκδόσεις του νέου GR Yaris που παρουσιάστηκαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το 2023, υπό την επίβλεψη του Ogier, ο οποίος κέρδισε δύο από τους οκτώ τίτλους οδηγών στο WRC με την TGR-WRT, το 2020 και το 2021, και του Rovanpera, Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο WRC το 2022 και το 2023.

1

Η δημιουργία τους αντλεί έμπνευση από την επιθυμία του προέδρου της Toyota και Master Driver Akio Toyoda - γνωστού και ως "Morizo" - να εκφράσει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του τόσο στους οδηγούς «που βελτιώνουν και αναπτύσσουν τα αυτοκίνητά μας στους αγώνες ράλι», όσο και στις ομάδες, τους διοργανωτές των αγώνων ράλι και τους οπαδούς του αθλήματος.

2

Σε κάθε αυτοκίνητο, οι λειτουργίες "Gravel" και "Track" που διαθέτει το στάνταρ GR Yaris έχουν αντικατασταθεί με ρυθμίσεις που έχουν επαναπρογραμματιστεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε οδηγού όσον αφορά τον χειρισμό και την απόδοση. Επιπλέον, κάθε μία από τις ειδικές εκδόσεις διαθέτει διαφορετικά νέα εξωτερικά και εσωτερικά στιλιστικά χαρακτηριστικά. Και στα δύο αυτοκίνητα, τα ψηφιακά όργανα έχουν αναθεωρηθεί ώστε να περιλαμβάνουν τις νέες λειτουργίες, μαζί με την κανονική λειτουργία Normal του συστήματος τετρακίνησης AWD.

Κάτω από το καπό υπάρχει η πιο πρόσφατη έκδοση του υπερτροφοδοτούμενου τρικύλινδρου κινητήρα των 1,6 λίτρων του GR Yaris, ο οποίος αποδίδει 280 ίππους και 390 Nm ροπή, ενώ συνδυάζεται με έξυπνο χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων (6iMT).

Ogier Edition

3

Το Ogier Edition GR Yaris διαθέτει δύο νέες λειτουργίες ελέγχου του συστήματος τετρακίνησης AWD, που ονομάζονται Morizo και Seb. Η λειτουργία Morizo έχει αναπτυχθεί από τον Morizo (Akio Toyoda) μέσα από τις εμπειρίες που του έχει χαρίσει η συμμετοχή του σε αγώνες ράλι. Είναι ρυθμισμένη ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη των ίδιων χρόνων κατά την επιτάχυνση, πλήρη ή μερική, και το φρενάρισμα. Η λειτουργία Seb, που αναπτύχθηκε από τον ίδιο τον Ogier, χρησιμοποιεί το εμπρός και πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen και την τετρακίνηση για να κατανέμει τη ροπή στον πίσω άξονα, ώστε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να μπορεί να «γυρίζει» με σχετική ευκολία.

6

Το αμάξωμα της Ogier Edition έχει ειδικό φινίρισμα Matt Stealth Grey και φέρει τη σημαία της Γαλλίας στη μάσκα του ψυγείου και στις ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών της BBS. Στα εμπρός φτερά έχουν προστεθεί αναμνηστικά αυτοκόλλητα WRC. Ανάμεσα στις λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν είναι επίσης μια νέας σχεδίασης πίσω αεροτομή από ανθρακονήματα CFRP καθώς και οι δαγκάνες φρένων βαμμένες σε μπλε χρώμα. Τα αυτοκόλλητα TOYOTA GAZOO Racing έχουν προστεθεί στις πόρτες, ενώ στην θύρα του πορτμπαγκάζ βρίσκουμε ένα λογότυπο Ogier Edition.

Στο εσωτερικό, υπάρχει μια αναμνηστική πλακέτα για τις νίκες στο WRC και ραφές σε μπλε, γκρι και κόκκινο (προς τιμήν των χρωμάτων της Γαλλικής σημαίας) στο τιμόνι. Γκρι ραφές χρησιμοποιούνται στα καλύμματα του επιλογέα ταχυτήτων και του μοχλού του χειρόφρενου και στην ταπετσαρία των καθισμάτων.

Rovanpera Edition

4

Αυτή η έκδοση διαθέτει μια μοναδική λειτουργία με την ονομασία Donut Mode, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον νεότερο πρωταθλητή του WRC, ο οποίος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ικανός στο ντριφτάρισμα. Εδώ, η νέα λειτουργία επιτρέπει την εύκολη πλαγιολίσθηση, παρέχοντας σταθερή, ισχυρή ροή ροπής στους πίσω τροχούς.

H έκδοση παρέχει επίσης τη λειτουργία Kalle Mode που χρησιμοποιεί ένα πίσω διαφορικό με σταθερή κατανομή ροπής και εμπρός και πίσω διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen για πιο γραμμική συμπεριφορά, ώστε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να ανοίγει δυναμικά την τροχιά του καθώς εισέρχεται σε μια στροφή με το εμπρός μέρος την ίδια στιγμή να ωθείται προς τα εμπρός πατώντας το γκάζι στην έξοδο.

7

Το αυτοκίνητο έχει ένα αποκλειστικό φινίρισμα τριών τόνων με τη μορφή βαμμένων μοτίβων που έχουν την υπογραφή του σχεδιαστή του αγωνιστικού κράνους του Φινλανδού. Στα εμπρός φτερά έχουν προστεθεί αυτοκόλλητα για τις νίκες στο WRC και αντίστοιχα της TOYOTA GAZOO Racing στις πόρτες και στον πίσω προφυλακτήρα, καθώς και ένα λογότυπο Rovanpera Edition στην πίσω πόρτα. Εκτός από τις ζάντες BBS των 18 ιντσών, το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με μια ρυθμιζόμενη πίσω αεροτομή από CFRP, όπως και στο GRMN Yaris, καθώς και γρανάζια για σταθερή κατανομή της ροπής στο πίσω διαφορικό.

9

Στην καμπίνα, τα διακοσμητικά και οι ραφές της ταπετσαρίας ταιριάζουν και πάλι με τα εθνικά χρώματα του οδηγού, με το μπλε και γκρι να αποτελούν μια σαφή αναφορά στη Φινλανδία. Όπως και στην Ogier Edition, μια ειδική πλακέτα αποτίει φόρο τιμής στις νίκες της TGR στο WRC.

Δείτε ακόμη: Toyota GR Yaris: Ποιο είναι ταχύτερο - το νέο με αυτόματο ή το παλιό χειροκίνητο;

Οι δύο αυτές ειδικές εκδόσεις θα κατασκευαστούν σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό. Λεπτομέρειες για την παραγγελία και τις πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές θα ανακοινωθούν αργότερα από τους εθνικούς διανομείς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...